KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Haber Global'e konuk oldu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Haber Global'e konuk oldu, "Burada Türk askeri olmasaydı Suriye'den beter olurdu." dedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Haber Global'e konuk oldu.

Ersin Tatar, gündemdeki konularla ilgili şunları söyledi:

"Türkiye her zaman Kıbrıs meselesi konusunda ağırlığını koydu. Osmanlı egemenliğinde olan bu adanın Türkiye'den çalınmasına seyirci kalamayız dediler. Bizim üzerinde durduğumuz konunun temeli 1960 anlaşmasına dayanır. Bu da iki eşit halk anlayışıdır.

"KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR ŞEY DEĞİL"

1974'ten bugüne kadar, bugün burada Türk askeri olmazsa çok kan dökülecek. AB diyor ki bugün burada Türkiye'ye yer yok. Hiç kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bu Türkleri yok etmek Türkleri buradan dışlamaktır. Burada Türk askeri olmasaydı Suriye'den beter olurdu.

Türkiye ve Lefkoşa'nın atacağı adım nedir?

Eli kanlı Makaryos, Türkleri katlediyordu. Onlara göre medeniyet anlayışı bizi yok etmekten geçmekteydi ama biz direndik, Türkiye yanımızda oldu. Yapılanları biliyoruz, bundan sonra yapılacakları biliyoruz. Rumların niyeti hiçbir zaman bu Ada'nın Türklerle paylaşımı değildi. Türkiye Cumhuriyeti ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bize verdiği destekle bütün dünyaya karşı mücadele yürütüyoruz. Türkiye'nin desteğiyle bütün dünyaya anlattığımızda çok büyük bir kazanım elde ettik.

"İngiltere hiçbir zaman görevini yapmadı"

Kıbrıs'ta eski sisteme artık dönüş yok. Türkiye büyük devlettir ve söz hakkını kullanacaktır. Lozan anlaşması diyor ki Kıbrıs'ta iki ayrı taraf vardır. İngiltere sessiz, Hiçbir zaman görevini yapmadı. Rumlar katliam yaparken seyrettiler. Tarafsız olmaktan ziyade Rumları destekleyen bir tavır sergilediler. İngiltere hep seyirci ama ABD beni aşar. ABD, Türkiye Cumhuriyeti egemenliğinden rahatsız olabilir. Hamdolsun ki bizim arkamızda Türkiye Cumhuriyeti var, anavatan var.

Biz katliamdan geçen bir halk olarak Türkiye'nin gücüyle burada barışı korumak zorundayız. (Silah ambargosu kararının 1 yıllığına kaldırılmasının ardından) Rum yönetimiyle bir temasım olmadı. Güney Kıbrıs'ta da kimse mutlu değil.

Maraş Açılımı'yla 2 yılda çok şey başarıldı. Türkiye'nin de desteğiyle yapılacak hizmetlerle oranın geliştirilmesi en büyük temennimizdir. 

KKTC'ye direkt uçuşlar konusunda bazı dost ülkelerin cesur adımlar atmalarını isteriz. "

Ersin Tatar Haber Global KKTC