Kızıldeniz'de faaliyet gösteren Yemenli Husiler kimdir? Husiler nasıl ortaya çıktı, destekleyicileri kim?

Husiler Yemen Kimdir
Kızıldeniz'de faaliyet gösteren Yemenli Husiler kimdir? Husiler nasıl ortaya çıktı, destekleyicileri kim?

Dünyanın dikkatini yönelttiği sorunlardan bir tanesi olarak büyümeye devam devam eden Yemenli Husiler'in kim olduğu, tarihi ve askeri gücü merak ediliyor. Peki, Husiler kimdir? İşte Husiler hakkında merak edilenler...

ABD ve İngiltere ordusunun en az 12 Husi hedefini vurmuş olduğu, saldırıların savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle yapıldığı da açıklandı. ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki saldırılarına misilleme olarak, Amerikan ve İngiliz ordularının Yemen'de Husilere ait bazı hedefleri vurduğunu da sözlerine ekledi. Husiler, İsrail gemilerini hedef almaya devam edeceklerini belirtti. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından Yemen'de Husiler'in kim olduğu ne amaçladıkları merak ediliyor. İşte merak ediliyor.

HUSİLER KİMDİR?

Husiler ya da resmi adıyla Ensarullah, Yemen'de faaliyet gösteren Zeydi gruptur. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi'den almıştır.

İlk olarak 2004 tarihinde silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004 yılından beri İran tarafından mali ve askeri destek almaktadır. 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile San'a ve parlamentoyu ele geçirmişlerdir.

Yemenli Husiler

Grubun sloganı "Allah Büyüktür, İsrail'e ölüm, Amerika'ya ölüm, Siyonizm'e Lanet, İslam'a Zafer"dir. Bu slogan Husi bayraklarında yer alır. Örgütün 7.000-30.000 arası silahlı militanı, 450.000 kadar sivil destekçisi vardır.

NE ZAMAN KURULDU?

Ensarullah Hareketi, 1990’lı yılların başında, Yemen’in kuzeyinde, Suudi Arabistan sınırının hemen yanı başındaki Sada bölgesinde, kültürel ve dini faaliyet odaklı küçük bir grup olarak kuruldu.

10 Eylül 2004’te, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı birliklerin düzenlediği bir operasyonla Husi lideri Bedreddin el-Husi öldürüldü. Bu olay Husi Ensarullah hareketi için bir dönüm noktası oldu.

Yemenli Husiler kimdir

YEMEN KRİZİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Yemen'in kuzeyinde elde etmiş oldukları zaferler neticesinde cesaret kazanan Husiler’in lideri Abdülmelik el Husi, daha sonra devlet başkanı Hadi'den ülkenin yoksullarına zarar veren ödenekleri kaldırmasını ve "yozlaşmış" hükümetin yerine Yemen'in çeşitli fraksiyonlarını daha iyi temsil eden bir hükümet gelmesi yönünde taleplerde bulundu.

Oturma eylemleri ile başlayan ve yol kapama protestolarıyla da devam eden tepkiler eylül ayı ortalarında Husilerle askerler arasında şehir merkezinde şiddetli çatışmalara dönüştü. Çatışmalar sürerken isyancılar hükumet binalarını işgal etti.

YEMEN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Silahlı çatışmaların artması ile birlikte araya giren Birleşmiş Milletler, ateşkes ilan edilmesi adına çeşitli girişimlerde bulundu fakat bu durum daha sonra yeniden çatışmalara döndü.

Yemen, dünyanın en önemli petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'a komşu olması ile birlikte Körfez'deki deniz yollarının yanında olması sebebiyle de ABD ve Körfez'deki Arap müttefikleri açısından istikrarın önemli olduğu bir ülke olarak kabul ediliyor.

Tüm bunlara ek olarak ülke içerisinde Husilerin etkisini artırması mezhep çatışmalarının ileride de sürebileceği endişelerini de doğuruyor. Suudi Arabistan Şii Husiler’in İran tarafından hem siyasi hem de finansal anlamda desteklendiğini söylüyor.