Kızılay Başkanı'ndan plazma tedavisi hakkında açıklama

koronavirüs

Koronavirüs için uygulanacak plazma tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, bağışlarla ilgili ayrıntıları aktardı.

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, koronavirüste plazma tedavisi hakkında Haber Global'de açıklamalarda bulundu.  

Kınık'ın açıklamaları şöyle:

Koronavirüs artık olmayan, plazmasında da koronavirüse karşı antikorlar oluşan bağışçılarımızı teşvik etmeye çalışıyoruz. Kan verme özelliklerine haiz olması gerekiyor. Önümüzdeki hafta ilk plazmaları alıyor olacağız. Yoğun bakımdaki hastalarımıza ulaştırmaya başlayacağız.

"İLK TEŞHİS ZAMANI, TABURCU EDİLME BİLGİLERİ ELİMİZDE"

Bütün hastalarımızın verileri Sağlık Bakanlığımızda mevcut. İlk teşhis zamanı, taburcu edilme bilgileri elimizde. Biz onlara ulaşacağız. Kanlarında antikor olduğu tayinini yapacağız. Yaklaşık 45 dakika süren bir kan bağışı işlemi. Bu plazmayı hızlı bir şekilde sağlıklı insanlara ulaştıracağız. İlk uygulamamız şifa bulan vatandaşlarımızın üzerinden 14 gün geçmesiyle birlikte önümüzdeki hafta başlamış olacak.

PLAZMA TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANACAK, ÖZEL HASTANALERDE ÜCRET ALINACAK MI?

Bağışıklığı baskılanmamış olan, sağlıklı bireylerde antikorlar oluşuyor. Sigara, alkol gibi ağır riskler zaten yoksa vatandaşlar koronavirüsü atlatıyor. Ama bunu atlatamayan, kronik rahatsızlıkları olan, organ nakli olan insanlar gibi özellikli insanlar ağır etkileniyor. Bizim bu desteği öncelikli olarak bu insanlara ayırmamız gerekiyor. Destekleyici bir tedavi aslında. Akciğer dokusundaki yıkımı azaltıcı etki gösterdiği görülüyor. Buna en çok ihtiyaç duyan hastalarımıza destekleyici bir tedavi olarak uygulanması gerekiyor. Plazmanın alınması için hastaneler yetkilendirildi. Biz sistemle izleeme yapacağız. Devletimiz bu tedaviyi sübvanse edecek, kesinlikle hiçbir özel hastane ek ücret alamaz.

KAN BAĞIŞLARI YARI YARIYA DÜŞTÜ

Kan bağışına ihtiyaç var. Sokağa çıkılma azalmasıyla birlikte aldığımız kan, bağış noktalarında yarı yarıya düştü.

Kerem Kınık kızılay koronavirüs