Kış saati uygulaması: Saatler Türkiye'de geri alınacak mı?

Gündem haberleri
Kış saati uygulaması: Saatler Türkiye'de geri alınacak mı?

Havaların erken kararmaya başlamasıyla birlikte kış saati uygulaması bir kere daha Türkiye'nin gündem konularından birisi olmuş durumda. Kış saati uygulamasıyla birlikte 29 Ekim’de dünya genelinde saatler geriye alınıyor. Peki Türkiye’de kış saati uygulamasına geçilecek mi?

Her yıl ekim ayında Avrupa ülkeleri kış saati uygulaması kapsamında saatlerini 1 saat geri alıyor. Türkiye'de 2016 yılında kaldırılan uygulamanın bu sene de devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Peki, Kış saati uygulaması nedir, neden kaldırıldı?

KIŞ SAATİ UYGULAMASI SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Kış saati uygulaması Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsviçre, Danimarka gibi ülkelerde uygulanıyor. Sabit Yaz Saati uygulaması ise Rusya, Arjantin, Fas, Belarus gibi ülkelerde kullanılıyor.

Peki Saatler geri alınacak mı?

Avrupa ülkeleri, yaz saati uygulamasından kış saati uygulamasına kısa süre içerisinde geçmeye başlayacak. Dünya genelinde saatler 29 Ekim Pazar günü geriye alınacak.

Türkiye’de ise 2016 yılında Resmi Gazete’de alınan karara göre kalıcı yaz saati uygulaması devam edecek.

Mevsimsel gün ışığı değişimlerinden faydalanmak için tercih edilen yaz saati uygulaması Türkiye ile birlikte Rusya, Belarus, Arjantin, Fas gibi ülkelerde kullanılıyor.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Kış saati uygulaması, gün ışığından en üst düzeyde yararlanmak için saatlerin bir saat geri alınmasıdır.

Türkiye'de yaz saati uygulaması, Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan uygulamanın yıl boyu sürdürülmesine karar verildi. Kış saati uygulamasına geçecek bazı ülkeler şu şekilde;

İtalya

Fransa

İngiltere

Hollanda

İsveç

İsviçre

Danimarka

Belçika