'Kiradan fazla elektrik faturası geliyor' Lazer arası kontağı kapat!

ÖZEL HABERLER
'Kiradan fazla elektrik faturası geliyor' Lazer arası kontağı kapat!

Danıştay kararıyla lazer epilasyon yapmaları yasaklanan güzellik salonlarını bir de son dönemde yapılan elektrik zamları etkiliyor... Kiradan çok elektrik faturası ödeyen güzellik salonları ne yapıyor? Vatandaşlar seans erteliyor mu? Yoksa güzellikten ödün vermiyor muyuz?

Son dönemde gelen elektrik zamlarından güzellik salonları da etkilendi. Güzellik salonları yakın temasın en fazla olduğu işletmelerden olduğu için pandemi döneminde uzun bir süre kapalı kalmıştı. Ardından Türk Dermatoloji Derneği'nin Danıştay'a 'güzellik salonlarında foto-epilasyon gibi bazı tıbbi cihazların kullanılmaması için' açtığı dava ile yapacakları işleri etkilenen güzellik salonları müşteri sıkıntısı yaşıyor. 

Zamlarla birlikte elektrikli aletlerin bol olduğu güzellik salonlarında faturalar katlandı. Ayrıca maliyet artışları ile de birlikte, işlemler zamlı yapılmaya başlandı.

Peki bu ekonomik ortamda insanların güzellik salonlarına gitme sıklığında bir değişiklik oldu mu? Ertelenen seanslar var mı? Yoksa güzellikten ödün vermiyor muyuz? 

SEANS SAYISI AZALTILIYOR

İstanbul, Ataşehir'de Miss Güzellik Salonu'nun sahibi Sakine Parlar kullandıkları ürünlere zam gelince fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Parlar, "İnsanlar da bu durumdan çok muzdarip. Eskiden 8 seans paketi satabiliyorsak, '4 seans alalım, sonraki işlemleri bekleyelim' diyerek bütçelerine göre daha az ödeme yarımaya çalışıyorlar" diyor.

Merkezlerindeki her makinenin elektrikle çalıştığını belirten güzellik salonu sahibi, zamlardan sonra iki katı fatura geldiğini aktarıyor. Parlar, "Müşteri olmadığı zaman arada bir yarım saatlik boşluk varsa lazerde hemen cihazları kapatıyorum. Kullanmadığımız odanın ışıklarını kapatıyorum. Mümkün olduğunca kısabildiğimce kısıyorum ama iki katı fatura geldi. İşimiz sürekli elektrikle alakalı. Evde çamaşır makinesi varsa 10'dan sonra açıyorum. Ama işyerinde böyle bir şey imkansız olduğu için yapamıyorsun" ifadelerini kullandı.

'Kiradan fazla elektrik faturası geliyor' Lazer arası kontağı kapat! - Resim : 2
Güzellik salonlarında fotoepilasyon cihazlarının kullanımının yasaklanmasına karşı Türkiye’nin dört bir yanından gelen güzellik uzmanları, beyaz önlük giyerek Üsküdar’da eylem yaptı. (İHA)

'CİHAZLAR ARA ARA ÇALIŞIYOR'

Beauty Güzellik Salonu'nun sahibi Songul İritaş da faturalarının son aylarda sırayla 300 TL, 600 TL ve 2 bin TL geldiğini söylüyor. Güzellik salonundaki cihazların artık ara ara çalıştırıldığını aktaran İritaş, "Bu cihazlar bu kadar yüksek fatura getirebilecek kadar yakmıyor. Sürekli iş yerinde elektrikle ilgili tasarruf sağlamaya çalışıyoruz" diyor.

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle işlerinde düşüş olduğunu söyleyen İritaş, insanların ödemelerini aksattığını ve zorlandıklarını söylüyor. İritaş, "Lazer ve cilt bakımı paketleri tek tek iptal ediliyor. Zaten lazer epilasyonun güzellik salonlarında yapılmasının yasaklanması bizi bitirdi. İnsanlar ona göre cihazlara yatırım yaptı, güzellik uzmanlığı eğitimi aldı, vakit ve para döktü. Lazer tek seans değil, paket olarak satılıyor. Bu paketin bitirilmesi için en az 1 sene gelinmesi lazım. Yasaklanıyor ama o paketleri zaten satmış oluyoruz. Ne yapacağız, bu kişilerin parasını nasıl iade edeceğiz. O yüzden paketler bitene kadar, lazer epilasyon güzellik salonlarında devam eder" şeklinde konuştu.

BUHAR VEYA SOĞUTMA ELEKTRİĞİ

Kağıthane'deki bir güzellik salonunun sorumlusu Damla Hanım, ise şunları söyledi: "Normal şartlarda bir cihaz çalıştırmak zorundasınız ve kabinde onu soğutmak için klimaya ihtiyaç duyuyorsunuz. Cilt bakımı için buhar ya da cihaz çalıştırmak için elektrik kullanmak zorundasınız. Bu zamlardan önce çok daha az çalışıyorduk daha makul geliyordu. Şu an çok daha az çalışıyoruz, daha az kazanıyoruz."

'Kiradan fazla elektrik faturası geliyor' Lazer arası kontağı kapat! - Resim : 3
İstanbul Güzellik Uzmanları Esnaf Odası Başkanı Ayşe Kurtönal

İstanbul Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayşe Kurtönal, Türkiye genelinde 100 bin kadın esnafının zor durumda olduğunu söyledi. Kurtönal bunu, zamlardan önce Türkiye Dermatoloji Derneği'nin Danıştay'a açtığı ve kazandığı "Güzelik salonlarında foto epilasyon gibi bazı tıbbi cihazların kullanılmamasına" bağlıyor.

KİRADAN YÜKSEK FATURA GELİYOR

Kurtönal, "Kalıcı makyaj, epilasyon, vücut bakımları elimizden alındı. Kadın istihdamının bu kadar güçlendirilmeye çalışıldığı dönemde, kadın yok ediliyor. Elimize cımbızı verdiler, kaş almaktan başka her şeyimizi yasakladılar. Elektrik faturalarımız 600-700 TL gelirken, şimdi 3 bin TL geliyor. Kiradan yüksek elektrik parası ödeyen esnafım var" diye konuştu.

Şu anda bütün güzellik salonlarının kaçak ve merdivenaltı çalıştığını da dile getiren Kurtönal, "Bütün işlemler yapılıyor. Esnafım savcılığa veriliyor. Kaçak gizli, çalışmaya devam ediyorlar. Bizi merdivenaltına atıyorlar" diyor. Mevcut ekonomik durumda kadınların güzelliklerinden ödün vermediğine dikkat çeken Kurtönal, "Bir kadın güzelliğini asla ertelemez" dedi.

Türk Dermatoloji Derneği ve Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, açtığı davada, foto epilasyon cihazının tıbbi cihaz niteliğinde olduğunu, bu cihazı uzmanı olmayan kişilerin kullanmaması gerektiğini belirterek, güzellik salonlarında kullanılmaması için dava açmıştı. Beş yıla yakın süren yargılama sonrası Danıştay 17. Daire, anılan cihazların gzellik salonlarında kullanılmasının iptaline karar verdi. 

Kaynak: Web Özel

özel haberler