Kiracılar yandı! Aylık 100 bin TL'ye yükselecek

Emlak haberleri Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Beşiktaş Yaşam Haberleri İstanbul Ankara İzmir Gündem haberleri Kentsel dönüşüm Zam Kiracı
Kiracılar yandı! Aylık 100 bin TL'ye yükselecek

Konut piyasasındaki durum vatandaşı kara kara düşündürüyor. Özellikle büyükşehirlerin merkezi bölgelerinde kira fiyatlarındaki artışın önüne bir türlü geçilemezken, gözler 2025'de oluşması muhtemel tabloya çevrildi. Uzmanlara göre, yüksek kira fiyatları ile yüksek faiz arasında sıkışan vatandaşları 2025'de kötü sürprizler bekliyor.

Türkiye'nin enflasyonla mücadelesi devam ederken, büyükşehirlerde kira artışlarının önüne geçilemiyor. Gayrimenkul uzmanları, konut arzının artırılması gerektiğini belirtirken; artan inşaat maliyetleri ise yeni konut üretimini zorlaştırıyor. Son dönemde konut kredisinde faizlerin düşebileceği yönünde haberler artsa da; Haber Global Web Özel'e açıklama yapan gayrimenkul uzmanları ise 2025 için olumlu tahminlerde bulunmadı. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki kalbur üstü semtlerde kira fiyatlarının 100 bin TL'yi geçmesinden endişe ediliyor. 

150 BİN TL OLABİLİR

Gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün, Türkiye'nin son enflasyon verilerine göre yüksek kira artışlarının kapıda olduğunu belirterek şunları söyledi: "Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin merkezi semtlerinde yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Fiyatlarda şimdiden 100 bin liraya kadar çıkışlar görüyoruz. 2025 yılında enflasyonda artış hız kesmezse bu rakamların çok daha yukarılara çıktığını göreceğiz. Enflasyon yüzde 50 artarsa 100 bin olan dairelerin fiyatlarının 150 bin TL olacak."

Kiracılar yandı! Aylık 100 bin TL'ye yükselecek - Resim : 1
Beşiktaş'ta 2+1 yeni dairelerde kira fiyatları 50-70 bin TL arasında seyrediyor. 

YÜZDE 100 ARTIŞ

Konut konusunda önümüzde kara bir tablo olduğunu belirten Akgün, kredi faizlerindeki yüksekliğin satın alımları olumsuz etkilediğini belirterek, "İnşaat maliyetlerinin yüksekliği konut sahibi olmanın önünde engel olarak duruyor. Konut kredilerinde faizlerin düşmesi ile satın alımlara hücum başlayacak. Konut fiyatlarının yüzde 100 artacağını söyleyebilirim. Bugün 3-4 milyon TL'ye konut bulunabilirken, faizleri bekleyen mülk sahipleri ya da konut ticareti yapanlar fiyatlarını artıracaklar. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi fahiş fiyatlara karşı 100 bin TL'ye varan cezalar verilebileceğini açıkladı. Şimdiden önlem almaya çalışıyorlar" dedi. 

FAİZDE KALMAK HATA

Akgün düşük kredi kampanyalarıyla ilgili de; "Ellerindeki mevduatı bankalardaki yüksek faize bakarak değerlendirmeye çalışanlar en büyük hatayı yapıyorlar. Şimdiki koşullarda merkezi bir konumda olsun olmasın vatandaşın gayrimenkul edinimine yönelmesi gerekiyor. Kredi faizleri çok yüksek ama elverişli koşullar gündeme geldiğinde paralarını hemen konuta yatırsınlar. Çünkü konut önümüzdeki 9 aylık dönemde çok daha fazla kazandıracak gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. 

Kiracılar yandı! Aylık 100 bin TL'ye yükselecek - Resim : 2
Emlakçılar 2025'te yeni kiralanacak dairelerde kira artışının süreceğini söyledi. 

ŞİŞLİ VE BEŞİKTAŞ UÇTU

Şişli ilçesinde faaliyet gösteren ABN Emlak yetkilisi Bülent Altıparmak ise şu anda semtin merkezi yerlerinde yeni yapılmış depreme dayanıklı 1+1 ve 2+1 dairelerin 50 ila 70 bin TL aralığında olduğunu söyledi. 2025 ile ilgili öngörülerini paylaşan Bülent Altıparmak şunları söyledi: "Kira fiyatlarında artış hızının düşeceğini düşünüyorum. Bu yıl kirada enflasyon yüzde 63 olarak hesaplandı. Önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 35 olması bekleniyor. Şimdiki fiyatların üzerine bu rakam eklenebilir. Ancak yeni kiralamalarda önden yükleme yapılacağı için fiyatlar daha yüksek olacaktır."

Öte yandan 2025 tahminleri konusunda Haber Global Web Özel'e bilgi veren Beşiktaş'taki bir emlakçı ise Beşiktaş bölgesinde yeni yapılmış ya da yeni sayılabilecek apartmanlarda 2+1 dairelerin 65-70 bin TL dolayında kiraya verildiğini söyledi. Beşiktaş'ta 3+1 daire sayısının az olduğu, kiraya çıkan dairelerin ise 70-80 bin TL aralığında kiralandığı belirten yetkili; "2025'te ise yeni daire fiyatlarının 90-100 bin civarına çıkacak" dedi. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel