Kim bu korsanlar? Çocukların canı tehlikede

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Enflasyon Otomobil haberleri Otomobil Türk lirası İstanbul Zam
Kim bu korsanlar? Çocukların canı tehlikede

Yeni eğitim, öğretim döneminde okul servisleri gündemde. İstanbul'da 59 bin servis aracı trafiğe çıkacak ancak halihazırda 2 bin korsan servisin yollarda olması velileri endişelendiriyor. Servisler ile ilgili bir diğer sorun da artan ücretler. İstanbul'da en yakın mesafe bile 2 bin TL.

Yaklaşık 19 milyon öğrenci için ders zili 9 Eylül’de çalacak. Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri ise bugün itibarıyla uyum programına alınacak. Veliler bir yandan okul masraflarını düşünürken bir yandan da fahiş rakamlar isteyen servisçilerle karşı karşıya. İstanbul'da 59 bin 400 resmi servis aracı bulunurken hali hazırda korsan servis sayısının 2 bin olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan İstanbul'da bir kilometreye kadar ortalama 2 bin TL servis ücreti talep edilirken, bu rakama yüzde 40 civarında personel ücreti de ekleniyor. Okullar ise velileri kendi anlaşmalı oldukları servis veya firmalara öğrencileri yönlendiriyorlar.

VELİLER ENDİŞELİ 

Artan servis fiyatları karşısında bazı veliler, çocuklarının taksi ile okula gitmesinin daha avantajlı olduğunu düşünüyor. Velilerin bir diğer endişesi ise korsan servis tehlikesi. Halihazırda İstanbul yollarında direksiyon sallayan 2 bin korsan servis tespit edilemezken, bu kişiler hem sürücülerin, hem çocukların can güvenliğini tehlikeye atıyorlar. 

Kim bu korsanlar? Çocukların canı tehlikede - Resim : 1
Servis fiyatları velileri zorluyor.

EN AZ 28 BİN TL 

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sınar, eleştirilere karşı İstanbul'daki servis ücretlerinin yüksek olmadığını belirtirken, şunları söylüyor: "Yüzde 40 zam istedik ancak yapılan zam oranı yüz 16. Bir araçta, 14 çocuk olduğunu düşünürseniz, ayda ortalama 2 bin TL'den,  28 bin TL kazanç eder. Araç sahibi sabah ve öğrenciler olmak üzere iki servis çektiğinde bu kazanç 56 bin TL yapar. Bu rakamla arabanın yakıtını, kaskosunu, sigortasını, tamir bakımının düşünün. Ücretler yüksek değil aksine düşük."

Korsan servislerle ilgili de konuşan Sınar, "İstanbul'da bir plaka tahditi var. 34 LAA 001, 34 LZZ 999 kombinasyonu tahditli servis plakasıyla okul ve personel taşımacılığı yapılıyor. Bu plakalı araçların şoförleri sağlık raporu, psikoteknik belgesi, alkol, uyuşturucu testleri, sabıka kayıtlarına bakılıyor. Ayrıca MEB'ten kurslar da alıyorlar. Korsan araçların ise şoförleri belli olmadığı gibi kayıt altında değiller" bilgisini veriyor.

KOMİSYONCU KAZANIYOR!

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü ise velilerin hem fiyatlar hem de korsan taşımacılıkla ilgili şikayetleri olduğunu belirterek, "UKOME kararı üzerinde taşımacılık yapan servisler var. Onlar da kendilerini biz para kazanmıyoruz aracılar kazanıyor diyerek savunuyor. Bazı servisler de tam kapasite çalışmadıklarında fiyat arttırabiliyorlar. Kim olduğunu bilmediğiniz kişilere çocuklarınızı emanet etmek yanlış olur. Bu kişilerin vergi kayıtları yok. Komşuların birleşip çocukları taşımaları sorun değil ancak ücret alınırsa bu da korsan taşımacılık anlamına gelir" ifadelerini kullandı 

UKOME tarafından belirlenen ücretlerin tavan sınır olduğunu sözlerine ekleyen Güllü, "Belirlenen rakamların üstünde ücret talep edilemez. Tarifenin üzerine çıkıldığında veliler, UKOME’ye bildirsinler. Sonrasında da Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurduklarında ödedikleri bu ücretleri geri alabilirler" dedi.

Kim bu korsanlar? Çocukların canı tehlikede - Resim : 2
Bazı servisler, 'Korsana Hayır' yazılı kağıtları araçlarına astı.

İŞTE SERVİS ÜCRETLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin  okul servis ücretleriyle ilgili aldığı karar doğrultusunda açıklanan son rakamlar ise şöyle:

0-1 km: 1931,40 TL 

1-3 km: 2.068 TL,

3-5 km: 2.234 TL,

15-17 km: 3.712 TL,

23-25 km: 4.519 TL. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel