Kim bu “Inceller”?

Incel Gündem haberleri Kadın cinayetleri Sosyal Medya

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'in vahşice öldürülmesi sonrası katil Semih Çelik'in evinde yapılan aramalarda ilginç bilgilere ulaşıldı. Katilin psikolojik sorunlar yaşadığı ve incel gruplarla bağlantısı olduğu belirtildi. Peki Incel ne demek? Bu kişiler ne amaçlıyor? Detayları Haber Global ekibi aktardı.

Türkiye, geçtiğimiz günlerde kan donduran iki cinayetle sarsıldı. 19 yaşındaki Semih Çelik,  kendisi gibi 19 yaşında olan Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i vahşice öldürdükten sonra intihar etti. 

Katilin telefonunda yapılan incelemede, bir mesajlaşma uygulaması üzerinden üyesi olduğu bir grupta “Incel” olarak isimlendirilen kişilerle, iletişimde olduğu ortaya çıktı. Peki kim bu Inceller ? işlenen cinayetlerle ilgisi var mı?

INCEL HAREKETİ NEDİR?

İngilizce istemsiz bekar tamlamasının kısaltılmışı olan “Incel”, kadınlara ve yaşadıkları topluma düşman, şiddet yanlısı kişileri ifade ediyor.

Doğuştan sahip olmadığı; “çirkin”, “yoksul” olmak gibi kimi özellikleri nedeniyle ilişkisi olmadığına inanan ve yine bu sebeplerle kadınların kendisine asla yüz vermeyeceğini düşünen bu kişiler kadın düşmanlığı, nefret söylemi, şiddet ve son yıllarda da cinayetlerle anılıyor.

 Sosyal medyada incel, hareketini öven ve kadın düşmanlığı içeren paylaşımlar yapan bu kişilerin yurtdışında kadın cinayetleri işledikleri daha önce kayıtlara geçti.

Bir internet alt kültürü olarak ortaya çıkan incel eğilimi, sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla  bir ideolojiye dönüşmüş durumda.

İstanbul'da işlenen cinayetlerden bir gün sonra bir mesajlaşma uygulamasındaki gruptan paylaşıldığı belirlenen “destekleyici”, “övücü” paylaşımlar üzerine polis, yurt genelinde büyük takip başlattı.

Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında yer alan bu zararlı gruplar aileleri tedirgin ediyor.

Uzmanlar, aile içi iletişim ve otorite eksikliğinin tehlikeli olabileceğini belirtiyor.