Kılıçdaroğlu'dan borç stoku tepkisi: Hazine 272 milyar lira yük altına giriyor

Gündem haberleri Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. CHP lideri borç stokuna ilişkin hükümete eleştiriler yöneltti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

Mücadelemiz demokrasi, insan hakları, yargı bağımsızlığı mücadelesidir.

Bugüne kadar 57 hükümet bu ülkeye hizmet etti. 57 hükümetin harcadığı para 713 milyar dolar. Cumhuriyet kuruluşundan 2002'ye kadar. Osmanlı'nın borcunu sonuna kadar ödediler, demir ağlarla döşediler, fabrikalar yaptılar. Onurlu durdular, kimseye gidip yalvarmadılar. 713 milyar doları harcadılar, Türkiye'yi 1990 yılında en gelişmiş 20 ekonomiden biri yaptılar.

AK Parti iktidar oldu, harcadığı para 2 trilyon 631 milyar dolar. Kalkıyorsunuz, 2002'den bu yana 2 trilyon 631 milyar dolar para harcıyorsunuz ve Türkiye G20 liginden düşüyor, 23. oluyor. AK Parti'nin yaptığı bir şeker fabrikası, bir gübre fabrikası gösterin. Bir PETKİM gösterin. Hangi fabrikayı yaptılar? 57 yılda yapılan bütün fabrikaları sattılar, o parayı da yediler. İnançları kullanarak, kimlikleri kullanarak, insanları farklı yönlere dikkatini çekip öbür taraftan milyar dolarları götürdüler. Rakamlarla, verilerle konuşuyoru. Bu veriler Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verileri. Bu paraları ne yaptılar? Tarihimizde eşi görülmedik şekilde soygun düzenini başlattılar. Türkiye devletini borç batağı ile karşı karşıya getirdiler.

MERKEZİ BORÇ

Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın merkezi borcunun yüzde 67'si döviz ve altın. Her kur arttığında hem borcun hem faizin artıyor. 2021'in sonunda, bu yılın başında borç stoku, 2 trilyon 747 milyar Türk Lirası'ydı. 2022 ilk 3 ayında döviz arttı, Türk Lirası eridi, borç 3 trilyon 19 milyar liraya çıktı. Durduk yere. Parayı verenler kimler? Bu salondakilerden hiçbirisi AK Parti'ye, devlete borç para vermedi. Bir avuç insan verdi.

"HAZİNE 272 MİLYAR LİRA YÜK ALTINA GİRİYOR"

Hazine 272 milyar lira yük altına giriyor. Ekonomi doğru yönetilseydi, bu parayla ne yapılırdı? 13 milyon 650 bin emekliye net asgari ücret kadar bayram ikramiyesi verilirdi. 4253 lira. Para artıyor daha. Tutarı 86 milyar. Bunun üstüne çiftçiye her yıl verilen destek 3 kat artırılabilirdi. Bunun üstüne ücretli çalışan 6.5 milyon ücretliden sosyal güvenlik primini siz ödemeyin, devlet olarak ben ödeyeceğim deyip, net asgari ücreti 5000 liraya çıkarabilirdin. Hala para arttı. Açlık sınırı altında olan 4 milyon hane var. Her birine, 2022 yılında 5 bin TL tutarında gıda çeki, 4 bin TL tutarında da enerji çeki verebilirdiniz. Üstüne 2022'de petrol ve doğalgazdan alınan ÖTV'yi sıfırlayabilirsiniz.

Kaynak: Haber Global TV

Kemal Kılıçdaroğlu CHP