Kılıçdaroğlu'dan "Ali Babacan" sorusuna yanıt

Kılıçdaroğlu'dan "Ali Babacan" sorusuna yanıt

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Babacan'ın partisi CHP'den oy alır mı?" sorusuna "Hangi partinin, hangi partiden oy aldığına, alabileceğine yönelik bir tartışma yersiz" diye yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, AK Parti'den ayrılan ve yeni parti kurma çalışmalarında sona gelen Ali Babacan'la ilgili bir soruya yanıt verdi.

"BUGÜNÜN GERÇEĞİN ŞUDUR..."

Kılıçdaroğlu "Babacan'ın partisi CHP'den oy alır mı?" sorusunu şöyle cevapladı:

"Hangi partinin, hangi partiden oy aldığına, alabileceğine yönelik bir tartışma yersiz. Bugünün gerçeği şudur: Benim ve CHP'li arkadaşlarımın yıllar öncesinden itibaren kararlılıkla dile getirdiği başlıklar, diğer partilerin de ana gündemi haline geldi. Bizim gündeme getirdiğimiz, "Şeffaflık, denetlenebilir olmak, liyakat, hak, hukuk adalet, ekonomide yapısal reformlar, barış eksenli bir dış politika, parlamenter demokrasi, Cumhuriyetimizin demokrasiye taçlandırılması" vb. başlıkları muhalefette yer alan diğer siyasi partiler tarafında da dile getirilmeye başlandı. "

ÜÇÜNCÜ BLOK TARTIŞMALARI

"İddia edildiği gibi bir üçüncü blok arayışı var mı? " sorusunu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ben zaman içinde demokrasi için kurduğumuz ittifakın büyüyeceği kanısındayım. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'de bize göre bir sağ-sol siyaseti yok. Demokrasiden yana olanlar - otoriter rejimden ve bu otoriter rejimin yarattığı popülizmden yana olanlar var. Temel ayrım bu. Sağ-sol ayırımının çok daha ötesinde öncelikle demokrasiyi hep birlikte inşa etmeliyiz, bu ortak payda üzerinde açacağımız yoldan bu ülkenin tüm demokratları yürümeli. Çok sık tekrarlıyorum. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmalıyız… Erdoğan'ın temel stratejisi Millet İttifakı'nı bölmek, ittifakın daha da büyümesini engellemek. Ama demokrasi gibi insanımızın vazgeçemeyeceği bir çimento, ittifakın gün geçtikçe güçlenmesini sağlıyor. Bu da bir başka siyasal gerçek. Çünkü Millet İttifakı'nı oluşturanlar demokrasiyi savunuyorlar. "

ERKEN SEÇİM TAHMİNİ

Kılıçdaroğlu, erken seçim bekleyip beklemediğine ilişkin bir soruya ise şu ifadelerle cevap yanıt verdi:

"Beklemiyorum. Çünkü erken seçime karar verecek tek bir kişi var. O da Erdoğan… "Parlamento oturacak, erken seçim kararı alacak" hayır, hayal bu. Parlamentoda AKP ve MHP çoğunluğu var, onlar Erdoğan ne derse "evet" diyorlar. Dolayısıyla Erdoğan erken seçime gidelim dediği zaman parlamentodan erken seçim kararı çıkar. Parlamento tek adam rejimiyle beraber gücünü büyük ölçüde yitirmiş bir kuruma dönüşmüştür. Yani Gazi Meclis, Milli Kurtuluş Savaşı'nı yöneten Meclis olmaktan çıkmış, bir kişinin üzerinde tahakküm kurduğu bir Meclis haline dönüşmüştür. Aslında bu bizim milli kurtuluş tarihimize de ihanettir. O Meclis ki Mustafa Kemal'e başkomutanlık yetkisini bile üç ay süreyle veriyor, Kurtuluş Savaşı'nı yönetiyor. O Meclis maalesef bugün bir kişinin iki dudağı arasında yönetilen bir kuruma dönüştü."

Kılıçdaroğlu CHP Ali Babacan