Kıbrıs'ta çözüm arayışları

KKTC

Haber Global ekibinden Hasan Uylaş ve kameraman İbrahim Bayram, Kıbrıs sorununa özel bir dosya hazırladı. İlk bölüm: Kıbrıs'ta çözüm arayışları...

Kıbrıs sorunu acılı hatıralarının ilk görüntüleri ile dünya gündemine düşmüştü. Rumların Enosis planı adada Türklere yönelik zulüm ve katliamlar yaşanmasına neden oldu. Türkiye soykırıma kayıtsız kalmadı. 1974 yılında sabahın ilk ışıkları ile Mehmetçik adaya çıkartma yaptı. 'Ayşe tatile çıksın' sözleri ile başlayan Kıbrıs Barış Harekatı adada yeni dönemin başlangıcıydı.

Harekatta Kuzey Lefkoşa dahil, adanın yüzde 37'si Türk kontrolüne geçti, barış anlaşmasıyla artık masada Kıbrıs Türkü de vardı. Her seferinde Rum yönetimini akıl almaz talepleri adada çözümün yolunu tıkadı.

İlk görüşmesi 3 Haziran 1968'de yapılan müzakereler 53. yılını doldurdu. 2004'te Annan Planı ile çözüme yaklaşılmıştı, Türk tarafı "evet" dedi ama Rum tarafından yapılan referandumda "hayır" çıkması bir kez daha çözümün önünü tıkadı. Masayı deviren taraf her seferinde Rumlar oldu. KKTC ve garantör Türkiye iki devletli çözümü savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda en üst perdeden uluslararası topluma çağrıda bulundu. Erdoğan, "Uluslararası toplumu, ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türklerine yönelik zulme son vermeye, bir an önce KKTC'yi resmen tanımaya davet ediyoruz" dedi.

ERSİN TATAR, HABER GLOBAL'E KONUŞTU

Erdoğan'ın çıkışını ve süreci KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Haber Global'e değerlendirdi. Tatar, "Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığını sürdürebilmek için elbette egemenlik temelinde anlaşmaya razı olabilir, tanıma ile o yola gidebilirsiniz. Geri dönüş yok. Bu açıklamadan sonra, güçlü mesajdan sonra geri dönüş yok" dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, "Böylesi tarihi çağrıya tanık olmak, bizim için müthiş bir gurur, bayram. Dışlanan biz, ödüllendirilen o, ambargolarla cezalandırılan biz. Toplumlar ile görüşmeler bitmiştir, federasyon görüşmesi bitmiştir" dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Kıbrıs hasan uylaş