Kavurucu sıcakta zorlu hasat başladı: Kayısı işçilerinin yevmiyesi belli oldu
Kahramanmaraş merkezli depremlerin en büyük yıkım ve can kaybına neden olduğu Hatay'ın bereketli topraklarında başlayan kayısı hasadıyla birlikte, ürün, tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Kayısı işçilerinin yevmiyesi de belli oldu.
Türkiye'nin bereketli topraklarından olan Hatay'da yaz mevsiminin gelmesiyle birçok tarım ürününde hasat başladı. Havası ve toprak yapısıyla çok sayıda ürünün yetişebildiği Arsuz ilçesinde kayısı hasadı başladı.
Hasattan memnun olduğunu dile getiren 56 yaşındaki Mustafa Kale, “Hatay'ın kayısıda merkezi Kurtbağı Mahallesi ve damak tadını bu kadar iyi veren başka bir lezzet yoktur kayısıda. 30 dönüm arazinin hasadını yapıyoruz. Günlük çalışanların yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Hasat yaklaşık bir ay sürer ve bu sıcaklarda işçi bayağı zorlanıyor. Allah hakkımızda hayırlısını versin ama fiyat konularında sıkıntılıyız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İlaç pahalı, gübre pahalı, işçilik pahalı ve şu anda 25 TL ile 30 TL civarında kayısı" dedi.
"10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim"
Kavurucu sıcakta günlük 15 litre su tüketerek serinlemeye çalıştığını belirten bahçe sahibi 32 Sezer Kala, "30 dönüm arazide 300 ağacın olduğunu hesap edersek ortalama olarak 100 kiloluk ağaç da var, bir tonluk ağaç da var. Meyve tutumu olarak ortalama 200 kilo civarında biz hesap ediyoruz.