Kapalıçarşı'nın karışık paraları: Kuveyt Dinarı... Gürcü Larisi...

ÖZEL HABERLER
Kapalıçarşı'nın karışık paraları: Kuveyt Dinarı... Gürcü Larisi...
Kapalıçarşı'daki bir döviz bürosunda karışık paralar sergileniyor. Fotoğraf: Cihat Aslan

Son dönemde sadece dolar ve euro da değil, diğer ülkelerin para birimlerinde de hareketler yaşandı. Peki Kuveyt Dinarı, Bulgar Levası, Gürcistan Larisi, Suudi Arabistan Riyali gibi paraların ticaretinde son durum ne?

Türk Lirası dolar karşısındaki yıllık kayıplarının önemli bir bölümünü son iki günde geri alsa da TL'nin değerinde kayda değer bir kayıp oluştu. Hal böyle olunca dolar ve euro her gün sokaktaki vatandaşın dilinde. Bu paralar dünyada rezerv para birimi olarak biliniyor.

Yani her yerde geçerlilikleri var. Fakat dünya üzerine egemen her ülkenin kendi parası var ve bu paralar da Türkiye piyasasında az da olsa karşılık buluyor. Kapalıçarşı'da dolar, euro, pound harici paralara 'karışık paralar' ismi veriliyor. 

Örneğin Kuveyt Dinarı, Gürcü Larisi, BAE dirhemi, Rus Rublesi gibi paralara tatil sezonunda ihtiyaç duyuluyor. 

TAHTAKALE HER ZAMANKİ GİBİ

Peki bu paralarda son durum ne? Bozdurmaya gelenler sıkıntı yaşıyor mu? Döviz büroları bu paraların işlemine nasıl bakıyor?

Kapalıçarşı'nın karışık paraları: Kuveyt Dinarı... Gürcü Larisi... - Resim : 1
Kapalıçarşı'da esnaf döviz kurlarını takip ediyor. Fotoğraf: Cihat Aslan

Tahtakale, Laleli ve Aksaray gibi bölgelerdeki dövizcilerde bu paraları bulmak mümkün. Ziyaret ettiğimiz Tahtakale'deki hareketlilik her zamanki gibi aynı. Anlık işlem yapan vatandaşlar, dolar ve euro alım-satımı için ellerinde telefonla piyasaların kapanma saatine kadar orada bekliyor. Her döviz bürosunun üzerinde ise Türk vatandaşlarına kimlik, yabancı uyruklular için ise pasaport gerektiği uyarısı yer alıyor. 

"YAZ AYLARI KADAR RAĞBET YOK"

Dövizciler ise şu dönem dolar ve euro dışındaki özellikle Afrika, Ortadoğu ve Körfez para birimlerin çok fazla artış gösterdiğini ancak çok fazla bozdurma olmadığını aktarıyor. Tahtakale'deki Bülent Döviz'deki yetkili, Körfez ülkelerinin parasını sorduğumuzda para tedavülde ise bozdurabildiklerini söyledi.

Şu an çok nadir olarak bu para birimlerini sattıklarını, sadece bozmaya da bir kısmın geldiğini aktaran yetkili, "Bir turizm dönemi geride kaldı. Yaz aylarında tatile gelen yabancıların paralarını bozardık, ancak bu kadar fiyat yükselmemişti. Körfez ülkelerinin paralarının son durumu ortada. Bu piyasa dolar ve euro üzerinden dönüyor, o yüzden bu para birimlerini çok fazla bozan kimse bulamazsınız. Bazen şu anda gördüğünüz gibi artık ekranlar kapatılıyor. Büyük oynaklık durumunda bu ekranlar kapatılmak zorunda" şeklinde konuştu.

Kapalıçarşı'nın karışık paraları: Kuveyt Dinarı... Gürcü Larisi... - Resim : 3

'GÜRCÜ LARİSİ ÇOK NADİR'

Eminönü'ndeki Zeki Döviz'in sahibi ise, TL karşısında fiyatı bir ara 50 TL'yi bulan Kuveyt Dinarı'nın piyasada hiç olmadığını aktardı. Yetkili, "Dolar ve euro dışında Döviz satan çok yok. Bu bahsedilen döviz ve euro dışında kalanlar tabi. Son dönemde bu paraların değeri yükseldi. Bulgar Levası, Gürcü Larisi ise çok nadir alınıp satılıyor" diyor.  

Kapalıçarşı'nın karışık paraları: Kuveyt Dinarı... Gürcü Larisi... - Resim : 4
Döviz bürolarındaki yabancı uyruklu vatandaşlar dikkat çekiyor...

Tahtakale'deki Özaydın Döviz'in yetkilileri, işlem hacminin yok denecek kadar az olduğunu, yine de bu kurların yüksek olduğunu dile getirdi. Yetkililer, "Yaz döneminde turizm nedeniyle çok daha fazla bozuldu paralar. Ama şu an çok az bir kısmı var. Hem zaten bazen getirildiğinde çoğu döviz bürosu bozmuyor" şeklinde konuştu. Laleli'de bulunan Has Döviz ise, "Paralar tedavüldeyse alıyoruz ancak eskisi ve sahtesine dikkat edilmeli" ifadelerini kullandı. 

22.12.2021 saat 13.05 itibarıyla paralardaki son durum şöyle:

  • Kuveyt Dinarı: 41.55 TL
  • Bulgar Levası: 7.26 TL
  • Gürcistan Larisi: 4.07 TL
  • Katar Riyali: 3.44 TL
  • Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi: 3.41 TL
  • S. Arabistan Riyali: 3,35 TL
  • Mısır Lirası: 0.79 TL

Kaynak: Web Özel