Kaos tepkisi, TÜFE oranına göre kira hesaplama
Son 2 yıldır kiralarda uygulanan yüzde 25 sınırı kalktı. Uzmanlar, ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların artacağı görüşünde. Kiralar artık TÜFE oranına göre belirlenecek. Enflasyonun yüzde 65 açıklanması durumunda 10 bin TL olan kira 25 bine kadar çıkabilecek. Kiracılar endişeli.
Kira artışında son 2 yıldır uygulanan yüzde 25 sınırlaması sona erdi. Vatandaşların aklında ise, 'Bundan sonra ne olacak?' sorusu var. Uzmanlar, ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların artacağı görüşünde. 1 Temmuz itibariyle kira artış oranının TÜİK tarafından her ay açıklanan TÜFE oranında belirleneceğini hatırlatan Gayrimenkul Uzmanı Hasan Ceran, iş yerleri için bir değişikliğin söz konusu olmadığını ancak konutlarda ciddi bir kaos yaşandığını söyledi. Ceran, yeni dönemde artış zamanı gelen kiracının TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranına göre zam yapmak durumunda kalacağını belirtirken, "Örneğin son iki yılda yüzde 25'lik kira zammı yapan, kiracılar, enflasyon oranı yüzde 65 açıklandığında söz konusu bu oran kadar artış yapacak. Büyük uyuşmazlıklar yaşanacağından önümüzdeki dönemde hukuki süreçlerin artacağını göreceğiz" diye konuştu.
UYARLAMA DAVASI AÇILIR
Anlaşmazlıklarda ise arabulucu, uzlaştırıcılar gibi çözüm yolları ile sonuca gidilememesi durumlarında, yeni düzenleme ile 5 yılını doldurmayan kiracılar için yaşanan anlaşmazlıklarda kira uyarlama davası yoluna gidileceğini ifade eden Ceran, "Sözleşme yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen olağanüstü bir durum yaşanması halinde uyarlama davasına gidilebiliyor. Enflasyon, salgın hastalık, döviz kuru, deprem gibi durumlar da sürece dahil edilmekte" dedi.
İCRA YOLUNA GİDEBİLİRLER
"TÜFE oranının üzerinde bir zam söz konusu olduğunda kiracıların istihkak davası açabileceğini dile getiren Ceran, şu uyarıları sıraladı: "Ev sahibinin TÜFE oranında zam yapması ve kiracının ödeme yapmaması durumunda ise kiracının tahliyesi talep edilebileceği gibi icra yoluna da gidilebilir. Böyle bir durumda da borçluya alacak ve tahliye talepli ödeme emri gönderilir, kiracının 7 gün içinde itirazda bulunmaması ve 30 gün içinde borcunu ödememesi durumunda icra müdürlüğü kanalı ile tahliyeye gidilir."
Konut kirasının çevredekilere göre düşük kalması halinde kira uyarlaması davası açılmış ise ve yeni belirlenen kiranın kiracı tarafından kabul edilmediği durumda kiracı çıkartılabilir. Kira süresi 11 yılı doldurdu ise ev sahibi kiracı sözleşmesini yenilememe hakkına sahiptir. Bununla birlikte kira kontratında belirlenen maddelerden birinin ihlali, ev sahibinin birinci derece yakınının konut ihtiyacı, evin tadilata alınması ya da satılması halinde yeni malikin gereksinim sebebiyle tahliyesini istemesi, kiracının tahliye taahhüdü imzalaması, kira ödenmediği ve ihtarname çekilmesine rağmen 30 günlük ihtar süresinde ödeme yapılmaması, kiracının oturduğu konuta zarar veren davranışlar içinde olması gibi durumların da tahliye sebebidir."
PİYASA NORMALLEŞECEK Mİ?
Avukat Sinan Keskin ise yüzde 25 sınırının kaldırılmasını olumlu bulduğunu belirtirken, şöyle konuştu:
"Ekonomide olduğu gibi, konut piyasasının da normalleşmenin başlaması gerekiyor. Yüzde 25'lik kira zammı kısıtlaması, kiracı mağduriyetinden; ev sahiplerinin mağduriyetine doğru evrilmiş durumda. Zam sınırının kaldırılması ile her ay açıklanan TÜFE oranında kira artışları yapılabilecek. Kiracıların, artış oranını tam yapmamaları durumunda; eksik ödenen bedelden dolayı haklarında icra takibi başlatılabilir ve bu durum aynı zamanda tahliye nedeni sayılır."
Kaynak: Web Özel