Kanser tedavisinde "Wagner engereği" araştırması: Yılanları yakalayıp zehrini sağdılar
Adıyaman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, 3 akademisyen arkadaşı ile endemik Wagner engereğinin (Montivipera wagneri) zehir içeriğini belirlemek için 5 günlük saha çalışması yaptı. Ekip bu zehrin antikanser özellikleri ile biyoteknolojik kullanım potansiyelini araştırıyor.
Adıyaman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, 3 akademisyen ile TÜBİTAK tarafından desteklenen, 'Wagner Engereği Zehrinin Proteomik Karakterizasyonu ve Potansiyel Antikanser Etkinliğinin Araştırılması' adlı proje kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çalışma yaptı.
Araştırmalara Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Naşit İğci, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Suna Karadeniz Saygılı ve Iğdır Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Bahadır Akman da destek verdi. Çalışmalarda bölgede yakalanan yılanlar, alınan zehir örneklerinin ardından yeniden doğaya salındı.
'YILAN ZEHİRLERİNDE ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA İYİ GELEN MADDELER VAR'
Prof. Dr. Zülfü Yıldız, kansere etkili olabilecek maddeleri tespit ederek, ovaryum kanser hücreleri üzerinde denemeler yapılacağını belirterek, şunları söyledi: "TÜBİTAK tarafından destek alan proje kapsamında ülkemizde endemik olan Wagner engereğinin zehir içeriğini belirleyeceğiz ve daha sonra ovaryum kanseri üzerinde deneyeceğiz. Daha önce Wagner engereği, Aras Vadisi'nde biliniyordu.