Kadınların Regl dönemini takip eden uygulamalara dikkat!

başka gündem
Kadınların Regl dönemini takip eden uygulamalara dikkat!

Dijital güvenlik ve dijital ortamlarda insan hakları konularında çalışmalar yapan Elektronik Sınır Vakfı, (EFF) kadınların regl dönemlerini takip eden uygulamaları kullanırken kişisel bilgi paylaşımı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

ABD'de son günlerde bir belgenin sızdırılmasından sonra yaklaşık 50 yıl önce ulusal anlamda yasal güvence altına alınan ve 'Roe Wade'e karşı' adıyla tanınan kürtaj hakkı tehlikeye atıldı.

Yüksek Mahkeme'nin sızdırılan belgede yer alan görüşler şeklinde karar alması durumunda ABD'nin 22 eyaletinde kürtaj hakkı kadınlardan geri alınabilir. Bu çerçevede bazı uzmanlar regl dönemlerini takip eden mobil uygulamaların kürtaj yaptırmak isteyen kadınları tespit etmek ve cezalandırmak için kullanılmasından endişe ediyor.

Bu uygulamaların kullanıcılarından topladığı kişisel bilgileri nasıl kullandığı tam olarak bilinmese de bazılarının bu bilgileri üçüncü taraflara sattığı düşünülüyor.
Satılan bilgilerin ise daha sonra Google, Meta ve Amazon gibi büyük şirketlerle paylaşıldığı aktarılıyor.

"KİŞİSEL BİLGİLERİN NASIL SAKLANDIĞI İYİ DÜŞÜNÜLMELİ"

BBC'ye konuşan EFF'ten Cooper Quintin, "Regl takibi ve cinsel ve üreme sağlığı alanlarında çeşitli uygulamalar geliştiren şirketlerin kullanıcılarından edindiği kişisel bilgi miktarını nasıl azaltabileceğini ve bu bilgileri nasıl saklayacağını iyi düşünmesini tavsiye ediyoruz" diyor ve devam ediyor:

"Bu bilgilerin gelecekte bir gözetleme aracı olarak kullanılma ihtimalinin değerlendirilmesi gerekiyor."

Kadınların adet döngülerini takip eden bu uygulamalar son yıllarda çok ilgi görmeye başladı. Sektörün 2025 yılına kadar neredeyse 50 milyar dolar değerine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Regl dönemlerini takip eden mobil uygulamalar aynı zamanda ovülasyon günlerini hesapladığı için özellikle hamile kalmak isteyen kadınlar tarafından çok sık kullanılıyor. Bazı kadınlar ise uygulamaları menopoz dönemini saptamak için kullanıyor.

En popüler uygulamalardan bir tanesi olan Flo'nun 100 milyondan fazla kullanıcısı var.

Flo, üye olan kadınlara regl sıklıklarını, korunmasız cinsel ilişkiye girip girmediklerini ve libido seviyelerini soruyor, bu bilgileri daha sonra kendi platformunda saklıyor.

2016 - 2019 yılları arasında şirketin kullanıcılarından aldığı bazı sağlık bilgilerini büyük teknoloji şirketleriyle paylaştığı ortaya çıktı. Flo, bunun sadece analitik çalışmalar için yapıldığını söylese de bu karar bazı kullanıcıları kızdırdı.

 

Kaynak: Haber Global TV

regl dönemi Kadın Hastalıkları