İzmir'in Çernobil'i için AYM'den tokat gibi karar

İzmir'in Çernobil'i için AYM'den tokat gibi karar

İzmir'in Gaziemir ilçesinde bulunan eski kurşun fabrikasının sahibi, 13 yıldır zehir saçan atıkları temizlememesi nedeniyle ikinci kez verilen cezanın mülkiyet hakkına müdahale olduğunu iddia etti. Başvuruyu inceleyen AYM son noktayı koydu

Kamuoyunda İzmir'in Çernobili olarak ünlenen, Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasına 2007 yılında, atıklarını toprağa gömdüğü ve bertaraf etmediği, bu atıkların suya da karışarak çevre halk sağlığına büyük zarar verdiği gerekçesiyle 321 bin TL ceza verildi. Yapılan itirazların reddiyle kesinleşen kararın ardından atıkların bir an önce bertaraf edilmesine de karar verildi. Fakat aradan geçen yıllara rağmen temizlenmeyen atıklar çevre halkında radyoaktif sızıntıdan kaynaklı olarak çeşitli hastalıkların görülmesine neden oldu. 2013 yılında yapılan tespitlerde zehirli atıkların halen bertaraf edilmediği tespit edilerek bu defa 5 milyon 79 bin 900 TL idari para cezası verildi.

Şirket ortakları tarafından yapılan tüm itirazlara karşın karar kesinleşti. 

Bu defa Aslan Avcı Döküm Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli şirket Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunarak, verilen cezanın orantısız olduğunu, mülkiyet hakkına müdahale anlamına geldiğini, bu nedenle Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti. Şirket, başvurusunda radyoaktif maddenin bertaraf edilmesini sağlayacak bir tesisin Türkiye'de bulunmadığını, tehlikeli atıkların bertaraf edilmesinin fiilen ve hukuken imkansız olduğunu, 2013 yılı sonuna kadar bertaraf işleminin hiçbir zaman kendi inisiyatiflerinde olmadığını, su kirliliği iddialarının belirsiz olduğunu, olayda kendilerinin kusurlu olmadığını ileri sürdü.

13 yıl boyunca çevre ve halk sağlığını hiçe sayan radyoaktif atıkların temizlenmemiş olması nedeniyle kesilen cezaya yapılan itirazı inceleyen Anayasa Mahkemesi, mülkiyet hakkına müdahale edilmediğine, verilen cezanın yerinde ve orantılı olduğunu karar verdi.

"100 BİN TON NÜKLEER ATIK"

İzmir'de 13 yıl önce ortaya çıkan tehlikeli atık ve radyoaktif maddeler hala temizlenmemişti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Gaziemir'deki eski kurşun döküm fabrikasının 70 dönümlük bahçesinde 100 bin ton nükleer atık tespit etmişti. Ölçümlerde, radyasyon miktarı normal değerin 219 katı çıkmıştı. Uzmanlar, tehlikeli atıkların toprak, hava, suya karışarak hala ölüm saçtığını belirtirken, Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, "Çernobil ne ise Gaziemir odur" dedi.

İzmir Gaziemir