İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'den başbakanlık açıklaması
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.
Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasına bugünün, Ankara'nın başkent oluşunun yıl dönümü olduğunu anımsatarak başladı.
Ankara Tren Garı önündeki terör saldırısının da 6. yılı olduğunu hatırlatan Akşener, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diledi.
BAŞBAKANLIK AÇIKLAMASI
Akşener konuşmasında "Bu ucube sistemin sonu gelmiştir. Sıkı dur sayın Erdoğan başbakan geliyor. Organize sanayi bölgelerini de kendine bağlamak istiyor. Çünkü ülkemizde işleyen ve çalışabilen bir tek OSB’ler kalmıştı. Onları da kendine bağlayıp kurutursa rahat edecek. Azimle üreten sanayicimize çökmeye çalışıyor. Bu arkadaş başarıya düşman. Başarılı olan devletin kurumuysa satıyor, özel sektörse tepesine çöküyor." dedi.
Pandemi döneminde alınan tedbirler sonucunda tüm dünyada enerji ihtiyacının azaldığına, şimdi ise bunun tam tersi bir durumun yaşandığına işaret eden Akşener, şunları söyledi:
"Dünya kapıdaki enerji krizini konuşurken büyük ekonomist ve dış politika duayeni Sayın Erdoğan ve arkadaşları ne yapıyor? Sayın Erdoğan'ın, artık alameti farikası haline gelen kaybetme garantili oyun kurma dehasının sonuçlarını enerji fiyatlarında da görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde BOTAŞ 20 kargo sıvılaştırılmış doğal gaz alımının bir kısmını, 1000 metreküpünün 1300 dolardan daha pahalı olacağı biçimde yaptı. Biz de doğal olarak başkaları ne durumda diye bir baktık. Çok ilginç... Mesela; Almanya ve Bulgaristan aynı gazı Rusya'dan bizim aldığımızdan yüzde 40, yüzde 50 civarında daha ucuza alıyor. Peki, bizim aldığımız gaz daha mı kaliteli? Hayır. Peki biz bu ülkelerden daha mı zenginiz? Maalesef istatistikler ortada. Almanya ve Bulgaristan'ın kişi başına düşen milli geliri bizden daha yüksek. Peki sizce, bu iki ülkenin Rusya ile arası bizden daha mı iyi? Gördüğüm kadarıyla o da hayır. Henüz bu ülkelerin yöneticilerinin ağzından 'dostum Putin' çıktığını duymadık. Nitekim, birlikte dondurma tadımı yaptıklarını da görmedik. O nedenle hiç sanmıyorum. Nükleer enerji programını Rusya'ya bağlayan da S400'lere talip olan da 'Gel, sınırlarımızdan boru hattı geçir' diyen de biziz. Ukrayna'dan doğal gaz akışı sağlayan 14 milyar metreküplük batı hattını iptal edip doğal gaz ithalatında Rusya'ya daha da bağımlı hale gelen yine biziz.
Bu işte, sizce de bir gariplik yok mu? Olmaz mı, var tabii. Ben de doğal olarak buradan sormak istiyorum: Hayırdır Sayın Erdoğan? Biz bu doğal gazı, Putin'le kurduğun kankalığa rağmen neden bu kadar fahiş bir fiyata alıyoruz? Almanya ve Bulgaristan, bu gazı yarı yarıya ucuza alırken, biz göz göre göre niye soyuluyoruz? Söylesene Sayın Erdoğan, biz bu dost kazığını niye yiyoruz? Doğal gazda yenen bu kazık, Türkiye'nin, Sayın Erdoğan ve arkadaşları eliyle içine sokulduğu devlet krizinin bir yansımasıdır. Nitekim, bir başka yansımasını da Sayın Erdoğan'ın, bir yandan 'Enerji stratejik öneme sahiptir' derken diğer yandan da stratejik öneme sahip birçok şirketimizi adeta bir müflis tüccar edasıyla satmaya çalışmasında gözlemliyoruz."
"ENERJİ DAĞITIMINI ÖZELLEŞTİRDİN DE NE OLDU?"
Meral Akşener, 2003'ten, 2020'ye kadar 62,3 milyar dolarlık özelleştirme yapan iktidarın şimdi de gözünü barajlara ve hidroelektrik santrallerine diktiğini öne sürdü.
Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile başlayan satış furyasına şimdi de Ordu'daki Topçam Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin eklendiğini dile getiren Akşener, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sayın Erdoğan, şimdiye kadar enerji dağıtımını özelleştirdin de ne oldu? Özelleştirme adı altında ihya ettiğin şirketler ödemesini geciktirdiği için tam da suya ihtiyacı olan zamanda çiftçimizin elektriğini kesmedi mi? Adeta, 'patron çıldırdı' şeklinde ne var ne yok satma merakın çiftçimizi iflas ettirmedi mi? Artan gıda fiyatları yüzünden vatandaşlarımızın alım gücü tükenmedi mi? Yazıktır, günahtır. Milletimize ettiğin bu kötülükler sana yetmiyor mu Sayın Erdoğan? Belli ki yetmiyor. Şimdi de çıkmışsın, daha tehlikeli bir işe kalkışıp, ülkemizin çok önemli iki kurumu olan, Türkiye Petrollerini ve BOTAŞ'ı, yandaşlarına ve sözüm ona savaş açtığın küresel sermayeye göz göre göre peşkeş çekmeye kalkıyorsun. Aklınca bunu da şahsi şirketin bellediğin Varlık Fonu üzerinden yapacaksın. Ama sen her ne kadar kapalı kapılar arkasında iş çevirip bu iki şirketimizin pazarlığını milletimizden gizlemek istesen de olan biten her şey ortada. Yazıklar olsun."
Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BOTAŞ'ı, ticari, international ve altyapı olarak üç ayrı şirkete bölüp Ticari AŞ ve International AŞ'nin hisselerini aynı Türk Telekom özelleştirmesinde olduğu gibi "yaranmak istediği yabancı sermayeye satmak istediğini" iddia etti. Meral Akşener, Altyapı AŞ'yi de BOTAŞ'ın tüm borçlarını üstlenen bir kamu kuruluşu haline getirilip bunun maliyetinin de millete yıkılmak istendiğini savundu.
"Buna benzer bir başka tezgahın da Türkiye Petrollerinde yaşandığını" söyleyen Akşener, "Türkiye'nin petrol ihtiyacının yaklaşık onda birini sağlayan bu milli şirketimiz de Sayın Erdoğan'ın özel ilgi alanına girmiş gözüküyor. BOTAŞ'taki durum Türkiye Petrolleri için de geçerli. Sayın Erdoğan ve arkadaşları, onu da aynı BOTAŞ gibi sessizce Varlık Fonu'na katıp, satacaklar. Rant sevdasına bakar mısınız? Vizyonsuzluğa bakar mısınız? Gayri milliliğe bakar mısınız?" diye konuştu.
Milli çıkarların bu şekilde tehlikeye atılamayacağını ifade eden Akşener, bu planlardan acilen vazgeçilmesini istedi.
"İKLİM KRİZİ ŞAKAYA GELMEZ"
Paris İklim Anlaşması'nın Mecliste onaylandığını hatırlatan Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Zirvesi'nde etrafa şirin gözükmek için böyle bir adım attığını savundu.
Akşener, Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmasının altı yıl geciktiğini belirterek, şunları söyledi:
"Ne diyelim, geç olsun, güç olmasın. Sayın Erdoğan, bu anlaşmanın gerekliliklerinin, farkındasın değil mi? İklim krizi şakaya gelmez, 'mış' gibi yapmaya hiç gelmez. Öyle hemen her işte yaptığın gibi dostlar alışverişte görsün mantığıyla bakanlık ismi değiştirmekle iş bitmez, biliyorsun değil mi?
İktidara geldiğimizde elektrikli araçlardaki ÖTV'yi sıfırlayacağız. Peki ya sen, elektrikli araçlardan 3 kat fazla vergi almaya devam edecek misin? Biz, sulamada teknoloji dönüşümü ve Tarım 4.0 ile tarımı ayağa kaldıracağız. Peki ya sen Konya'da açılan dev obrukları kapatabilecek misin? Biz Türkiye'nin enerjisinin yarısından fazlasını yenilenebilir enerjiden sağlayacağız. Peki ya sen, dere yataklarına HES kurmaktan vazgeçecek misin? Biz, şirketlerin yeşil ekonomik dönüşüme uyum sağlaması için teşvikler vereceğiz. Peki ya sen 5 müteahhidini semirtmekten vazgeçebilecek misin? Biz müfredata doğa ve hayvan sevgisine yönelik dersler koyacağız. Peki ya sen yangında telef olan canlara 'beyaz et' demeye devam edecek misin?"
Adıyaman ziyaretine değinen Meral Akşener, çiftçi, esnaf, öğrenci, emeklilere kadar her kesimden vatandaşın geçim sıkıntısı çektiğini ifade etti, bir tütün çiftçisinin verdiği tütün demetini göstererek tütün üreticilerinin sorunlarına değindi.
"İYİ PARTİ, ARTIK TÜRKİYE'NİN DE FACTO İKTİDAR PARTİSİDİR"
Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın organize sanayi bölgelerini (OSB) de kendine bağlamak istediğini iddia ederek, "Çünkü, ülkemizde işleyen ve çalışabilen bir tek OSB'ler kalmıştı. Onları da kendine bağlayıp kurutursa rahat edecek." dedi.
Akşener, konuşmasının bir bölümünde sanayici Erkan Yıldırım'ı kürsüye davet ederek söz verdi.
Konuşmasına kaldığı yerden devam eden Akşener, Türkiye'de en iyi işleyen yapılardan birinin Organize Sanayi Bölgeleri olduğunu ancak iktidarın "ekolojik rekabetçiliği yüksek bölgeleri nasıl inşa ederim?" diye düşüneceğine OSB'leri kamulaştırmaya çalıştığını savundu.
Sanayi sektörüne ilişki projelerini anlatan Akşener, "İYİ Parti olarak İYİ bir sanayi politikası uygulayacağız. İYİ, tam olarak bizim yaklaşımımızı temsil ediyor. İlk İ iş birliğini, Y yatay politikaları, ikinci İ ise inovasyonu ve ilericiliği temsil ediyor." diye konuştu.
İYİ Parti'nin artık Türkiye'nin, "de facto" iktidar partisi olduğunu ileri süren Akşener, "Çünkü onlar milletin içine çıkamazken biz milletimizle omuz omuzayız. Çünkü onlar hamasetle, gıybetle, iftirayla vakit öldürürken biz çözümlerimizle, projelerimizle geliyoruz. Çünkü onlar yan gelip yatarken, biz canla başla milletimiz için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Meral Akşener, partisine katılanlara rozetlerini de taktı.
Kaynak: AA