İstanbul'da otopark: 'Yarım saate 20 TL fazla değil mi?'

ÖZEL HABERLER
İstanbul'da otopark: 'Yarım saate 20 TL fazla değil mi?'

İstanbul'daki en büyük sorunlardan biri trafik ve trafiği atlattıktan sonra aracınızı koyabileceğiniz bir otopark bulmak. Özel otoparklardaki ücretler ilçe ilçe farklılık gösteriyor. Peki vatandaş fiyatlarla ilgili ne düşünüyor? Otopark sahipleri duruma ne diyor?

16 milyon insanın yaşadığı İstanbul'un en büyük sorunlardan biri trafik. O trafiği atlattığımızda ise bu kez karşımızda otopark sıkıntısını buluyoruz. Ara sokakların bile araçla dolduğu İstanbul'da park yeri bulmak büyük bir sorun. Son yıllarda artan hayat pahalılığı, otopark fiyatlarını da etkiledi.

İstanbul'da otopark: 'Yarım saate 20 TL fazla değil mi?' - Resim : 1
Kağıthane'de Sanayi Metrosu'nun yanındaki otoparkta (solda) 0-2 saat 10 TL, Sarıyer Maslak'taki otoparkta günlük 40 TL.  

GÜNLÜĞÜ 40 TL

Biz de haberglobal.com.tr olarak, İstanbul'daki otoparklarda son durumu araştırmak için bazı ilçeleri ziyaret ettik. İlk ziyaretimiz Sarıyer Maslak'ta bulunan özel bir otopark oldu. Otoparkta fiyat listesi aracını teslim etmek isteyen sürücülerin görebileceği bir yere asılmış. Saatliği 15 TL olan otoparkta, 1-3 saat arası 20 TL, 3-6 saat arası 25 TL, 6-12 saat arası 30 TL, 12-24 saat arası ise 40 TL tutuyor.

Kağıthane Sanayi Metro Durağı'nın hemen karşısında bulunan bir otopark ise 12 saat esasına göre çalışıyor. Otoparkta 0-2 saat arasında duran araçlar 10 TL, 3 saat ve sonrasında ise 15 TL ödeniyor. Otopark yetkilisi Göksel Yıldırım, "Günün sadece 12 saati açık. Pandemi döneminde esnaf zorluk çekince fiyatını artırmadık. Hemen önümüzdeki yolda saatlik park 15 TL" diyor.

Yıldırım, otoparklarının 80 araçlık olduğunu ifade ederek, "Etraftaki en uygun otopark ücretleri bizde. Nişantaşı'ndaki fiyatlar yüksek görünebilir ancak o bölgedeki pahalılıkla eş değer" diye konuştu.

İstanbul'da otopark: 'Yarım saate 20 TL fazla değil mi?' - Resim : 2
Nişantaşı'ndaki bu otoparkta 24 saati bulan park halinde 130 TL ücret ödeniyor.

SAATLİĞİ 40 TL'Yİ BULUYOR

İstanbul Nişantaşı'nda yer alan bir otoparkta ise fiyatlar görece daha pahalı. İki saatliğine 40 TL istenen bu otoparkta, 24 saat için istenen ücret 130 TL. Nişantaşı'nda konuştuğumuz bir vatandaş, "Aslında fiyatlar bu bölge için pahalıdır denilemez. Zaten aracını otoparka koyan kişi aylık anlaşıyor. Ödediği ücretin onun için bir maddi zorluğu olacağını sanmıyorum. Sadece Nişantaşı'na oturmaya ve eğlenmeye arabası ile gelenler için fiyatlar yüksek" diyor.

İstanbul'da otopark: 'Yarım saate 20 TL fazla değil mi?' - Resim : 3

YARIM SAATİ 30 TL

Bakırköy Özgürlük Meydanı'nın hemen aşağısında bulunan bir başka özel otoparkta da fiyatlar Nişantaşı'na çok yakın. Bölgenin en büyük otoparkında 0-30 dakikalık park için 20 TL'lik ücret ödeniyor. 4 arkadaş araçlarını park ederken görevliye, "Abi biraz pahalı değil mi?" diye soruyor. 

İstanbul'da otopark: 'Yarım saate 20 TL fazla değil mi?' - Resim : 4
Bakırköy'deki otoparkta araçlarını park eden 4 kişilik arkadaş grubu fiyatın yüksekliğinden dert yanıyordu.

Gençler, "Bakırköy'e 1-2 saatliğine oturmaya geldik. Arabayı park edecek bir yer bulamadık. Sadece yarım saat 20 TL. Sizce de pahalı değil mi?" ifadelerini kullandı.

Zeytinburnu'nda Seyitnizam Mahallesi'nde bulunan özel otoparkın fiyatlarına şikayet var. 0-1 saat park ücretinin 20 TL olduğu otoparkta, 1-2 saat 25 TL, 4-6 saat 35 TL, 6-12 saat 45 TL, 12-24 saat ise 60 TL. Otoparkın girişinde ise, "Kayıp kartlarda en yüksek park ücreti ve kayıp kart ücreti alınır" yazıyor. Ayrıca aylık abonman ücreti otomobilde 750 TL, motosiklette ise 300 TL.

Daha önce bu otoparkta aylık abonman olan H.D., "Ben en son arabayı park ettiğimde 450 TL abonman ödüyordum. Şimdi fiyat 750 TL'ye çıktı. Zeytinburnu'nda bu kadar yüksek olur mu" şeklinde konuştu.

İstanbul'da otopark: 'Yarım saate 20 TL fazla değil mi?' - Resim : 5
Fatih, Yenikapı'daki (solda) ve Zeytinburnu'ndaki (sağda) otopark fiyat tarifeleri.

'OTOPARK KİRA ÜCRETLERİ, FİYATLARI BELİRLİYOR'

İstanbul Otopark ve Dolmuş Durak Yerleri Yöneticileri Esnaf Odası Genel Sekreteri Hüseyin Payal, yaklaşık 8-10 yıl önce özel otoparkların bir fiyat tarifesi olduğunu belirterek, "Ancak İSPARK'lar çıkınca, tarifeler kalktı. Piyasanın oluşturduğu bir rakam var. Her ilçenin de aşağı-yukarı otopark ücretleri belli" diyor. 

Payal, "Mesela mülk sahibi, ya da 15 bin TL veya 40 bin TL kira ödeyen otoparklar var. Burada üçünün de uygulayacağı fiyat farklı. Ayrıca fiyat belirginliğinde ilçe farkı da oluşuyor. Nişantaşı'ndaki otoparkla Fatih'tekinin ücreti aynı olamaz. Otoparklar zaten yetmiyor, seyyar asansör sistemine geçiliyor" dedi. 

Kaynak: Web Özel

İstanbul