İstanbul'da geçinemeyenlerin çözümü: Gitmek

İstanbul'da geçinemeyenlerin çözümü: Gitmek
Yunus Karagöz eşyalarını topladı, İstanbul'daki hayatını noktaladı. Fotoğraf: Gökhan Kam

Geçim sıkıntısı ile İstanbul'dan ayrılmak isteyen vatandaşların sayısı artıyor. Dar gelirli halk belediyeye başvurarak taşınma yardımı istiyor. Memurlar ise İstanbul'dan ayrılmak için uygun fiyatlı takaslar (becayiş) peşinde...

İstanbul, nüfusu 15 milyonu aşan dev bir metropol. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), verilerine göre İstanbul’un nüfusu, 2020 yılında 56 bin 815 kişi azalarak 15 milyon 462 bin 452 kişiye düştü.

Bir zamanlar ‘taşı toprağı altın şehir’ olarak göç alan İstanbul'dan vatandaşlar işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle bir yolunu bularak tersine göç yapıyor. 

Tersine göç eden bir başka grup ise memurlar. İstanbul'daki yoğunluk ve pahalılıktan kaçtıklarını belirten memurların başvurdukları yöntem ise memur değişim sistemi olan 'becayiş'.

İstanbul'dan gitmek için becayişe olan talebin artması nedeniyle ise çeşitli illerde görevli birçok memur sosyal medyada ve ilan sayfalarında para karşılığında bu hakkını 20 bin liralara varan ücretlerle satmaya başladı.    

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Müdürlüğü İstanbul'dan gitmek isteyen ailelere nakliye desteği veriyor. İstanbul'dan 1 Temmuz 2019-30 Eylül 2021 tarihleri arasında 4 bin 240 kişi, son 5 yılda ise; 16 bin 56 vatandaş aldıkları belediye yardımları ile Türkiye'nin çeşitli illerine tersine göç etti.

İBB Sosyal Hizmetler Müdürü Neval Gündoğan Arslan son yıllarda tersine göç taleplerinde ciddi bir artış olduğunu, bu hizmeti verirken ailelerin ekonomik durumunu titizlikle incelediklerini anlatıyor.

"BÜYÜK HAYALLERLE GELDİK"

İstanbul'a 2012 yılında büyük hayallerle geldiğini anlatan Yunus Karagöz(30), "İstanbul'a 2012'de Bitlis'ten bir aile, iş ve ev sahibi olmak için geldim" diyor.

Büyük bir şirkette tesisatçı olarak çalışmaya başladığını söyleyen Karagöz'ün çalıştığı şirket üç yıl önce iflas etmiş ve genç adam işsiz kalmış. "Bin 300 TL kira ödüyordum. 3 bin TL'de gelirim vardı" diyor.

Karagöz, İstanbul'un çok kalabalık ve tehlikeli olduğunu, çocuklarının bu yüzden huzurunun kalmadığını anlatıyor. 

İşsiz kaldıktan sonra İstanbul'da geçinemediğini belirten Karagöz, "Çocuklarım bu yıl okula başladı. Geçici olarak çalıştığımız yerlerden aldığımız para yetmiyor. Biz de Bitlis'e geri dönüyoruz" dedi. 

İBB'den nakliye yardımı alarak memleketi Amasya'ya dönen başka bir aile ise Davulcu Ailesi.

"KESİNLİKLE DÖNMEYECEĞİZ"

Resul Davulcu'da (49), 25 yıl önce Amasya'dan İstanbul'a çalışıp bir hayat kurmak için gelmiş.

15 yıl inşaatlarda çalışan Resul Davulcu, ailesini geçindirmek için sırayla, Kağıthane İETT garajında temizlikçi, oradan da Okmeydanı Darülaceze'de çalışmış. 

İstanbul'da yaşamanın zor olduğunu anlatan Davulcu, "Burada kiram bin 100 TL. Amasya'ya yaşlı annem ve babam için gidiyorum. Onlara yardımcı olmak için İstanbul'u terk ediyorum" diyor. 

İstanbul'da geçinemeyenlerin çözümü: Gitmek - Resim : 1
Davulcu Ailesi, geçim sebebiyle İstanbul'dan Amasya'ya tersine göç yapıyor. Resul Davulcu, Fatma Davulcu, Mukaddes Davulcu (Soldan, sağa) Fotoğraf: Gökhan Kam

Pandeminin de etkisinin çok olduğunu söyleyen Davulcu, "Kaç yıldır eve kapandık. Çıkıp rahatça nefes alabileceğimiz bir yer yok. Çocuklarım ve eşimde aynı fikirde olunca kararımızı verdik. Artık kesinlikle tekrar İstanbul'a dönmeyi düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

"İstanbul'da şartlar çok zor" diyen Resul Davulcu'nun eşi Fatma Davulcu (41), "Memleketimize gitmeyi zaten istiyorduk, kiralar çok pahalı, ev bulmak zor. Amasya'da da kirada oturacağız ama burası kadar zor olmaz" şeklinde konuştu.

"DİĞER GENÇLER KALMAK İSTİYOR BEN GİTMEK" 

Gençlerin İstanbul'da yaşamayı daha çok istediğini ancak kendisinin burada kalmak istemediğini söyleyen Davulcu çiftinin kızı Mukaddes Davulcu (22) ise bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Kalabalığı, trafiği ve zor şartları sevmiyorum. Daha sakin, daha doğal bir yerde yaşamak istiyorum. Burada doğaya dair bir şey kalmadı. Burada insan dışarıya bile çıkmaktan korkuyor."

İstanbul'da geçinemeyenlerin çözümü: Gitmek - Resim : 2
Ekipler taşınma işlemlerini gerçekleştirirken... Fotoğraf: Gökhan Kam

"İSTANBUL'DAN PARASINI VERİP GİTTİM"

Kimi devlet memurları da geçinmek çok zor olduğu için İstanbul'dan ayrılıyor. Para karşılığı becayiş (aynı işi yapan memurların aralarında anlaşarak iller arası görev değişimlerine verilen isim.) ile Tokat'a gitmek isteyen bir memur, "İstanbul'da bir kamu kuruluşunda memurum. Tokat'a becayiş yapmak istiyorum o yüzden sosyal medyada talebimi paylaştım. Eşim Tokat'ta memur olduğu için ben de oraya gitmek istiyorum" dedi.

Başka bir memur ise eşi ile birlikte İstanbul'da memur olduklarını söylerken memleketleri Bursa'ya dönmek istediklerini aktardı. Memur, "Kabul eden olursa bunun karşılığında bir miktar maddi yardımda da bulunabiliriz" diyor.

Bir yıl önce Elazığ'dan İstanbul'a gelen başka bir memur ise Kocaeli'ne gitmek istiyor.

Başka bir memur ise yeni bir memurun İstanbul'dan başka bir kente becayiş yapmasının çok zor olduğunu söylerken şu an Balıkesir'de bulunduğunu anlatıyor ve "Hem kiralar hem de hayat çok pahalı. Evlenince ben ne yaparım deyip buradan kaçtım."

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

İstanbul'dan taşınmak