İstanbul ve İzmir suya gömülecek!
Türk bilim insanları, küresel iklim değişikliği ve artan sıcaklık değerleri nedeniyle İstanbul ve İzmir sahillerinin 2050'de sular altında kalacağını ortaya koydu. Son rapora göre, İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik bölgenin sular altında kalacağı öngörülüyor.
Küresel iklim değişikliği ve artan sıcaklık değerleri nedeniyle İstanbul ve İzmir sahillerinin sular altında kalacağı bir kez daha ortaya konuldu. Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) hazırladığı altıncı rapordan sonra , Türk bilim insanları da, 2050'de deniz seviyesinin 50 santimetre yükseleceği uyarısında bulunurken, iki kenti adeta felaketin beklediği belirtildi.
İSTANBUL'DA 6 MİLYON KİŞİ ETKİLENECEK
Küresel Denge Derneği’nin yayımladığı, ‘İstanbul ve İzmir için Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri’ başlıklı rapora göre, iklim değişimine bağlı deniz seviyesi 2050'de 50 santimetre, 2100 tarihinde ise bir metre yükselerek felaketlere neden olacak. Raporda göre sadece İstanbul’da 6 milyondan fazla kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik bir bölgenin sular altında kalacağı öngörülürken, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Ortaköy Camii gibi tarihi yapıların deniz seviyesinin yükselmesinden etkilenecek eserler olduğuna dikkat çekildi.
KORDON UYARISI
İzmir’de ise Körfez ve Kordon'un yanı sıra Alaçatı ve Sığacak gibi tatil beldeleri ile yanı sıra Gediz Deltası Kuş Cenneti'nin de tehdit altında olduğuna yer verilen raporda, İstanbul’daki 16 atık su arıtma tesisinin 12’sinde, İzmir’de bulunan 20 atık su arıtma tesisinin de 4'ünde sorun yaşanacağına dikkat çekilirken, deniz suyunun yer altı suyuna karışacağı vurgulandı.
GÜNEY KIYILARI DAHA ÇOK ETKİLENECEK
Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ile İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Avcı'nın öncülüğündeki bilim insanları tarafından hazırlanan raporda deniz seviyesindeki yükselme nedeniyle fırtınaların da artacağına dikkat çekilirken, Prof. Dr. Dalfes ise “İstanbul'da yüksekliği 2 metreden az olan yaklaşık 120 kilometrekarelik bir alan risk altında. Bu, neredeyse Maltepe ve Fatih ilçelerinin toplam yüzölçümüne eşdeğer bir alan. İstanbul’un güney kıyılarının deniz seviyesindeki değişimden daha fazla etkileneceğini hesapladık" uyarılarını sıraladı.
KADIKÖY'DE METRO, ÜSKÜDAR'DA İSKELE RİSK ALTINDA
Öte yandan deniz seviyesinin yükselmesiyle birlikte Göksu ve Küçüksu gibi akarsuların bir bölümünün de sular altında kalacağı, aynı etkinin Kadıköy’deki Kurbağalıdere Vadisi’nde de beklendiğine yer verilen raporda, şu saptamalar sıralalandı: "İstanbul’da deniz seviyesi yükselmesi, iskelelerde de bazı yenilemeler yapılmasını gerektirecek. Üsküdar İskelesi’nde, lodoslu havalarda oluşacak fırtına kabarmalarına karşı mühendislik tedbirleri, Kadıköy’de ise deniz seviyesinde yükselmenin ardından yaşanabilecek fırtına kabarmaları, metro girişlerini etkileyebilir ve bunun için önlem alınması gerekebilir."
KARŞIYAKA'YA DİKKAT!
Prof. Dr. Avcı ise İzmir’de deniz seviyesindeki değişim en çok İzmir Körfezi'ni etkileyeceğini vurgularken, şunları söyledi: "Özellikle Kordon'daki rıhtımın, dalgaları kıracak ve yansıtacak şekle dönüştürülmesi önemli. Karşıyaka’da mevcut düzenlemelere ek olarak, deniz seviyesinin değişmesinden sonra birtakım önlemlerin alınması gerek. Benzer şekilde, Karşıyaka’dan Mavişehir’in batısına kadar devam eden bir set bulunsa da deniz seviyesindeki yükselme nedeniyle yeni önlemlere gerek duyulabilir. Deniz yükselmelerinden etkilenebilecek doğal kıyılar ise Çamaltı Tuzlası, Küçük Menderes Deltası, Mavişehir, Çakalburnu Dalyan ve İnciraltı Kent Ormanı."
Kaynak: Web Özel