İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: İstanbul'da PCR testi 120 binin üzerine çıktı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, canlı yayında çok önemli açıklamalarda bulunarak "İstanbul'da günlük PCR test kapasitesi 120 binin üzerine çıktı" dedi. Hangi aşıyı vurulmalıyız? sorusuna ise Memişoğlu, "Bulduğumuz aşıyı vurulmalıyız" şeklinde yanıt verdi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Haber Global ekranlarında İstanbul'daki tam kapanmadan, PCR testi kapasitesine, aşı tedarikinden, hangi aşı vurulması gerektiğine kadar akılda kalan birçok önemli konuya açıklık getirdi.

TAM KAPANMA İSTANBUL'DA İŞE YARADI MI?

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Toplumun çoğunluğu uydu diyebiliriz. Uymayanlar da var ancak onları eğitmemiz gerekiyor. Zor bir süreç insanlar bunaldı ve günlük yaşantılarından büyük özveri bulundular. Korku başlayınca bazı vatandaşlarımızda inkar başladı. Koronavirüs yok denildi vs. Böyle bir salgınla mücadelede Türkiye her şeye rağmen iyi yönetti" dedi.

"İSTANBUL'DA GÜNLÜK PCR TEST KAPASİTESİ 120 BİN ÜZERİNE ÇIKTI"

Memişoğlu "Kötüye göre hareket etmek zorundayız. Bir denge unusuru ile yönetmemiz gerekiyor. Şimdiye kadar dalgalı bir seyir izledik. Bunun çok çeşitli nedenleri var ancak burada uyum önemli.Bunun nedeni PCR kapasitesi o zaman düşük olduğu için. Bu aylardan sonra İstanbul'da günlük 120 bin PCR test kapasitesi oldu. Haliyle vakalar artmış oldu. Bu grafikte de göründüğü gibi dalgalı bir seyir var. Uyum gösterildiği sürece pozitif olan vakalar düşüyor." ifadelerini kullandı.

 

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: İstanbul'da PCR testi 120 binin üzerine çıktı - Resim : 1

Kırmızı: Mart-Nisan'da yüksek iken Mavi: Mart-Nisan'da düşük gözüyor. Bunun nedeni PCR kapasitesi o zaman düşük olduğu için. 

İSTANBUL'DA HASTANELERDE SON DURUM

Memişoğlu "Pike göre hastalık azaldı. Yoğun bakım yüzde 65  ve hasta yataklarında ise yüzde 45 azaldı" şeklinde konuştu.

"HERKESİN HER ŞEYİ SÖYLEMEMESİ LAZIM"

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu "Sadece bizler değil, eleştirlerinlerde empati kurması lazım. Özellikle bilim dünyası ispatlanmış konuları dile getirmiş olması lazım" ifadelerine yer verdi.

"AŞI EN BÜYÜK SİLAHIMIZ"

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu sözlerine şöyle devam etti: 

Şu ana kadar aşıyı en büyük silah olarak görmemiz gerekiyor. 65 yaş üstü en çok özveriyi veren grup oldu. Aşı dediğimiz olay, 1900'lülerde insanoğlunun yaşam süresi 40-45 sonra ise bu yaş artıyor. Bunun en büyük nedeni salgın hastalıklarda bulunan aşı. İnsanların ölüm nedeni en çok dolaşımlı hastalıklar. Aşı hakkı gelen herkes aşıya gitmesi gerekiyor.

HANGİ AŞI VURULMALI?

Vatandaşların buldukları aşıyı vurulması gerektiğini söyleyen Memişoğlu sözlerine şöyle devam etti:

BionTech aşısı ilk dozdan itibaren etkisini sürdüyor. Çin aşısı ise vurulduktan 40-45 gün sonra etkisini gösteriyor. Tek fark bu. Vatandaşlarımız buldukları aşıyı vurdurması gerekiyor. Başka silahımız yok .Nisan ayı ve Aralık ayı kıyaslandığında aşıdan dolayı hastalık azalmış durumda.

Kaynak: Haber Global TV

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu salgın koronavirüs PCR testi