İstanbul Eczacı Odası'ndan 'maske satışı' açıklaması

koronavirüs
İstanbul Eczacı Odası'ndan 'maske satışı' açıklaması

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, maske satış yasağı ve ücretsiz maske dağıtımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maskelerin satışının yasaklandığı ve PTT tarafından ücretsiz dağıtımının yapılacağını açıklamasının ardından 'maske satışı' tartışmaları devam ediyor. Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da maskelerin marketlerde, eczanelerde ücretli olarak satılamayacağını açıkladı. Konuyla ilgili olarak İstanbul Eczacı Odası'ndan da bir açıklama geldi. 

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu'nun açıklamaları şöyle: 

Sayın Sağlık Bakanımıza Çağrımızdır

Biz eczacılar, geçmişi bin yılları bulan ilaç biliminin temsilcileriyiz.

Bizler, Türkiye Cumhuriyetinin 64 yıllık en köklü meslek örgütlerinden birine sahip 26 bin eczane, binlerce kamu çalışanı ve binlerce teknisyeniyle sağlık zincirinin önemli bir bileşeniyiz.

Covid-19 pandemisiyle mücadelede başından beri, en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarıyız. Bu mücadele sırasında hayatını kaybeden, yoğun bakımda olan, entübe edilen ve şu an karantinada olan meslektaşlarımız ve çalışanlarımız var.

Bizler, canımız pahasına sahadayız ve halkımıza 7/24 ilaç ve sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz ve şartlar ne olursa olsun devam edeceğiz. Yeminimiz var.

Hal böyleyken pandeminin getirdiği kaos ortamında canımız pahasına hizmet vermeye devam ederken ulaşılamayan ya da fahiş fiyatlarla ulaşılabilen maske, dezenfektan için kamuoyu tarafından günah keçisi olarak eczacının hedef gösterilmesine de şiddetle karşıyız.

Değerli kamu otoritesi;

Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde, önce Sayın Cumhurbaşkanımızın sonra da İçişleri Bakanı ve Sağlık Bakanımızın açıklamalarıyla, hastaların bulaş riskini azaltmak ve korunmak amacıyla kullanılan maskelerin özellikle eczaneler vurgusu yapılarak para ile satılamayacağı ilan edildi.

Bu açıklamadan sonra, artan maske fiyatları nedeniyle hedef haline getirilmek yükünden kurtulduğumuz ve devletimizin maskeye ücretsiz erişim sorununu çözdüğü sonucuna vararak, Eczacı Örgütü olarak, üyelerimize satış yapılmaması tavsiyemizi ilettik.

Ancak, son 48 saatte gördük ki, marketlere, pazar yerlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine, hastanelere girmek isteyen ve işlerine gitmek üzere toplu taşıma araçlarına binmek isteyen vatandaşlarımız maske temininde çaresiz kaldılar.

Türkiye'nin 26000 noktasında hizmet veren eczacıların halka maske sunmasının tek bir sonucu olabilir.

Değerli Kamu otoritesi,

Görünen o ki, maskenin devlet tarafından ücretsiz dağıtılacağı açıklaması altyapısı hazırlanmadan yapılmış bir açıklamadır.

Bugün geldiğimiz noktada, hem halkımızın maske takması zorunludur, hem de maske temin etme imkanı kesintiye uğramıştır. Halkımız denetimsiz üretilmiş, sokak tezgahlarında, tuhafiyede, nalburda satılan sağlıksız maskelere mahkum edilmiştir.

Eczacılar olarak uyarıyoruz,

Virüsün yayılma hızının en yüksek noktalara ulaştığı bu günlerde, tedbiri alınmadan yapılmış açıklamalar yüzünden halkımızın sağlığı büyük risk altındadır. Bulaş riskinin azaltılması ve salgınla mücadeleyi sekteye uğratacak bu uygulama için, bakanlıkların ivedilikle tedbir alması gerekmektedir.

Devletimiz tarafından ücretsiz verileceği beyan edilen maskelerin, acilen YETERLİ SAYIDA ve SÜREKLİ dağıtımı yapılmalıdır.

Bu zor günlerde, halk sağlığı için verdiğimiz mücadelede, biz eczacılar devletimizin temin edeceği maskeleri, halkımıza ulaştırmak adına da gönüllü olacağımızı buradan ilan ediyoruz.

Halkın eczacılarıyız ve halkımızın yanındayız.

maske satışı maske koronavirüs