İstanbul'da koronavirüs salgınında son durum! İl Sağlık Müdürü'nden varyant açıklaması

İstanbul'da koronavirüs salgınında son durum! İl Sağlık Müdürü'nden varyant açıklaması

Tam kapanma tedbirlerinin 5. gününde İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu İstanbul'daki son durumu paylaştı. Memişoğlu, "Pozitif vaka sayılarında yüzde 33 oranında bir azalma var. Vakaların ise yüzde 88'i İngiliz varyantı" dedi.

Sağlık Bakanlığı, 3 Mayıs koronavirüs tablosu'nu paylaştı. Tabloya göre, 243 bin 648 Kovid-19 testi yapıldı, 24 bin 733 kişinin testi pozitif çıktı, 347 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 438 oldu, 35 bin 438 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 515 bin 819'a yükseldi.

Türkiye, tam kapanmada 5. güne girdi. Peki, tam kapanma etkisini ne oranda gösterdi, İstanbul’da vakalar azalıyor mu? İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, TRT Haber'de İstanbul'daki son durumu anlattı.

"Son hafta yüzde 33 oranında pozitif vaka sayılarında bir azalma var" diyen Memişoğlu, yatan hastalarda da yüzde 13 oranında düşüş olduğu bilgisini verdi. Yoğun bakımlardaki hasta sayısının yüzde 6,5 oranında azaldığını söyleyen Memişoğlu, bu durumun vefat sayılarına da yansıyacağını anlattı.

HİNDİSTAN VARYATI ARTTI MI?

Hindistan varyantıyla ilgili de açıklama yapan Prof. Dr. Memişoğlu, şunları söyledi:

"İstanbul için söylüyorum, yüzde 88 bandındayız İngiliz varyantı olarak. Yani salgın esas şu anda İngiliz varyantıyla devam ediyor. Yatış oranlarında da ölüm oranlarında da çok bir değişikliğe neden olmadığını gördük. Varyantlar ne olursa olsun insanlar öncelikle önlemini alacaklar. Esasında varyantlarla ilgili Bakanlığımız ayrı bir çalışma yapıyor. Biz burada şüpheli gördüğümüz zaman bunları Ankara'daki Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderiyoruz. Bu laboratuvarda arkadaşlarımız bunun varyant olup olmadığını veya hangi varyant olup olmadığını ayrıştırıyor. Hindistan varyantında biz zaten izolasyonları yapmıştık ve hastalar hastaneye yatmadan iyileşen hastalarımız. Bu Hindistan varyantı hiçbir şey yapmıyor, ayaktanmış demeyi de getirmez. Biz buna tedbiren yaklaşıyoruz."

Tam Kapanma Tedbirleri İstanbul'da son durum