İstanbul'da kimyasal serpinti riski var mı?

İstanbul Tuzla'da kimya fabrikası yangını saatler sonra söndürüldü. Fakat bu defa yangın sonucu açığa çıkan kimyasal gazların yağmurla birlikte geri dönme riski olup olmadığı tartışılıyor. İTÜ Öğretim Görevlisi Hüseyin Toros Haber Global'de yorumladı

Tuzla'da yaşanan kimya fabrikası yangını sonucu açığa çıkan dumanlar ve yarın için verilen sağanak yağış uyarısı birleşti ve akıllara havaya dumanla karışan kimyasalların yeryüzüne tekrar inip inmeyeceği sorusunu getirdi. 
Valilik, "Herhangi bir tehlike yok" açıklaması yaptı. Dün de tonlarca kimyasal maddenin atmosfere salındığına dikkat çeken İTÜ Öğretim Görevlisi Hüseyin Toros, bu riski Haber Global ekranlarında değerlendirdi.
İTÜ Meteoroloji Bölümü öğrencileriyle yangın süresince modelleme yaptıklarını söyleyen Toros, "Bu maddelerin ne tarafa dağıldığının modellemesini yaptık. Atmosferik şartlarda yükseltici bir hava hareketi hakimdi. Yani atmosfer kararsız bir yapıdaydı. Bugüne kadar baktığımız modelleme sonuçlarında Sakarya, Eskişehir gibi o bölge üzerinde gözüküyordu. Meteoroloji tahminlerine baktığımızda Marmara, Karadeniz bölgelerinde yağış var. Bu bizi üzüyordu. Bu sabah buraya gelmeden önce tekrar modellemeyi çalıştırdık. Rüzgar yön değiştirdi. Artık poyraz esiyor. Tehlikeli bölgedeki yarın yağış alacak bölgede havadaki hareketlilik yaklaşık saatte 40-50 km hızla tamamen güneye doğru gidiyor. Dolayısıyla valiliğimizin açıkladığı tahminler iyi oldu. Yani dünkü bizim model sonuçlarında uyardığımız tehlike rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle geçmiş bulunuyor" dedi.
Güney bölgelerin tehlike altında olup olmadığı sorusuna ise Toros, "O bölgede yağış yok. Bacadan çıkan kirleticiler yaklaşık 2 km yukarıda. Dolayısıyla bizim nefes aldığımız ortamlardan daha yukarıda olduğu için şu an için bir tehdit oluşturmuyor. Ve hızla da rüzgarlar sebebiyle dağılmaya devam ediyor. Dağıldıkça zararı azalıyor. Büyük tehlike geçmiş de olsa yine de Doğu Marmara bölgesindeki kişiler olarak ben şahsen yağmur altında bulunmamayı tercih ederim. Çünkü tonlarca atmosfere dağılmış çok küçük zerrecikler, su buharıyla, yağışla yer yüzüne düşecekler. Doğu Marmara dediğimiz İstanbul'un doğusu, yani Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik bölgeleri yağış alırsa bu bölgelerdeki insanların yağmur esnasında dışarıda bulunmamasında fayda var" yanıtını verdi.

Peki yangının yaşandığı bölgede yaşayanların durumu ne?
"Eğer yangının gerçekleştiği yere yakın bölgelerde bulunanlar eğer çıkan dumanı soludular ise vücutlarında tahrişler, solunum yollarında sıkıntılar görmeye başlayabilir. Hemen tıbbi destek almalılar" diyen Toros, "Yangın varken rüzgar olmasaydı tehdit var demekti. Geçmiş yıllarda bunun örneği görüldü" şeklinde sözlerine devam etti.

İstanbul'da kimyasal serpinti riski var mı? - Resim : 1

"AKŞAM SAATLERİNDE TEHLİKE KALMAYACAK"

Haber Global’e konuşan hava tahmin uzmanı Cengiz Çelik’de şu değerlendirmede bulundu: 

“Tuzla yangınıyla havaya saçılan partiküllerin tekrar yağışla yere düşme ihtimalinden bahsedilmişti. Ama bu akşam saatlerinden itibaren havadaki bu partiküllerin batıdan doğuya esen kuvvetli rüzgarlarla birlikte Batı Karadeniz’e oradan da rüzgarlarla birlikte deniz kısmına dağılarak önemli bir tehlike arz etmeyeceğini tahmin ediyoruz. Akşam saatlerinden itibaren yurdumuz için bir tehlike kalmayacak diyebiliriz.”


 
  

İstanbul Tuzla yangın yağmur Haber Global