İstanbul Boğazı'nda 'süper mavi ay' manzaraları

Ay Tutulması Gündem haberleri İstanbul boğazı

Dünyada süper mavi ay heyecanı yaşandı. Normalden daha parlak ve daha büyük gözlemlenen dolunay görsel şölen yarattı. İşte hem dünyadan hem de Türkiye'den süper ay manzaraları...

19 Ağustos akşamı gökyüzünü izleyenler, eşine az rastlanır bir görsel şölene tanık oldu. Dünyanın uydusu Ay, gezegene en yakın noktada konumlandı.

Normal dolunaylara göre yüzde 16 daha parlak ve yüzde 14 daha büyük gözlemlendi. Burası Yunanistan'ın başkenti Atina'nın güneyindeki Sütun Burnu. Ay, yaklaşık 2500 yıllık Poseidon Tapınağı'nın arkasından yükseldi ve ortaya masalsı görüntüler çıktı.

Almanya'nın Dortmund kentinde ise Ay, kızıl bir renkte belirdi. Avustralya'nın Sydney kentinde eşsiz astronomik olayı izlemek isteyenler, kentin simgelerinden olan opera binası yakınlarında toplandı. Ay'ın yüzünü göstermesiyle birlikte cep telefonlarına sarıldılar.

Portekiz'in başkenti Lizbon'da süper Ay, tepenin arkasından gökyüzüne yükseldi. Kızıl renge bürünen süper Ay'ı bekleyenler, o anları cep telefonlarıyla ölümsüzleştirdi.

ABD'nin San Francisco kentinde de şehrin simgelerinden Golden Gate Köprüsü, süper Ay fenomeniyle aydınlandı.

Türkiye'de ise süper Ay, İstanbul Boğazı'nda köprünün üzerinde yükseldi. İstanbul'un tarihi siluetiyle buluşan süper Ay, birçok noktada kartpostallık görüntüler oluşturdu. Van'da bir kişi süper Ay'ın önünde yoga yaptı.

Süper Ay fenomenini kaçıranlar uzun süre beklemek zorunda kalmayacak. Çünkü Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yaşanacak dolunaylar da süper Ay olacak. Heyecan yaratan gök olayının, 2037 yılına kadar bir daha yaşanmayacağı tahmin ediliyor.