İsrail-Hizbullah arasındaki gerilim tırmanıyor! Peş peşe karşılıklı saldırılar

İHA
Lübnan İsrail Filistin haberleri İsrail Lübnan haberleri Dünya haberleri
İsrail-Hizbullah arasındaki gerilim tırmanıyor! Peş peşe karşılıklı saldırılar

İsrail ile Hizbullah arasında başlayan savaşta gerilim gitgide tırmanıyor. İsrail güçlerinin Lübnan'a yönelik hava saldırıları hız kesmeden sürerken bugün düzenlenen saldırılarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Öte yandan, İsrail, Yemen'deki Hudeyde kentine saldırı düzenlediğini doğruladı.

İsrail ile Hizbullah arasındaki savaş her geçen dakika alevlenirken bölgeden saldırı haberleri de peş peşe geliyor.

Öte yandan, İsrail, Yemen'in Hudeyde kentinde hedef aldığını doğruladı. Hudeyde’ye yapılan saldırıda 4 kişi öldü, 33 kişi yaralandı. İsrail'in Yemen'i hedef alan saldırısının ardından Husiler de İsrail ile uzun soluklu bir savaşa gireceklerini belirtti. 

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Ayn ed-Delb bölgesine düzenlediği hava saldırısında 36 kişi hayatını kaybetti, 57 kişi yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun ülkenin güneydeki Ayn ed-Delb bölgesine hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Saldırıda ilk belirlemelere göre 32 kişinin yaşamını yitirdiği, 52 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Ayrıca, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Ankun beldesini hedef alması sonucu 4 kişinin öldüğü, 5 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 1127'ye yükseldi.

Dakika dakika son gelişmeler... 

İsrail, Sünni direniş yöneticilerinden Dahruc’u öldürdü

İsrail ordusunun Lübnan'da düzenlediği hava saldırısında, ülkedeki önemli Sünni gruplardan Cemaati İslamiyye'nin yöneticilerinden Muhammed Dahruc ve eşi hayatını kaybetti.

Cemaati İslamiyye'den yapılan açıklamada, ülkenin doğusundaki Bekaa bölgesinde yer alan evine düzenlenen saldırı sonucu Muhammed Dahruc ve eşi Diyana ed-Dusuki'nin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail saldırısında Cemaati İslamiyye üyelerinden Bahaddin Mayiz Magamiz'in de öldüğü ifade edildi.

Hizbullah'a karşı 23 Eylül'den beri hava saldırıları başlattığını duyuran İsrail, bir haftayı aşkın süredir Lübnan'ın başkenti Beyrut'un yanı sıra birçok bölgeye şiddetli saldırılar düzenliyor.

İRAN'DAN HUDEYDE SALDIRISINA KINAMA

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Yemen'deki Hudeyde Limanı'nın sivil altyapısını hedef aldığı saldırıyı "Siyonist rejimin insanlık karşıtı yapısının bir göstergesi" olarak nitelendirdi.

Saldırıyı kınayan Kenani, İsrail'in ABD'nin desteğiyle suç işlemeye devam ettiğini belirterek, "Washington, Tel Aviv'i yöneten suç şebekesinin işlediği suçların ortağıdır." ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) İsrail'in sivil altyapılara yönelik saldırılarına karşı çıkma sorumluluğu bulunduğunu hatırlatan Kenani, "İsrail'in bölgedeki savaş çığırtkanlığının uluslararası barış ve güvenlik açısından sonuçlarından başta ABD olmak üzere Tel Aviv'i destekleyenlerin doğrudan sorumlu olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

HİZBULLAH: İSRAİL'İN SAFED KENTİNİ HEDEF ALDIK

 Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki Safed kentini bir dizi füze saldırısı ile hedef aldıklarını duyurdu. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, İsrail'e düzenlenen saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, Hizbullah mensuplarının, bir dizi füze saldırısı ile İsrail'in kuzeyindeki Safed kentini hedef aldığı kaydedildi. İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile bölgesine bağlı Şatula beldesinde İsrail askerlerin hedef alındığı ve yaralananların olduğu belirtildi.

Hizbullah'a ait insansız hava araçlarının (İHA) Alyatkim askeri bölgesine saldırı düzenlediği ifade edilen açıklamada, bölgedeki İsrail askerlerinin "isabetli bir şekilde" vurulduğu aktarıldı.

Ramya bölgesine giren İsrail güçlerinin topçu atışlarıyla hedef alındığı; Sonobar, Roş Pina ve Saar ve Ofek adlı gasbedilmiş Filistin topraklarının füzelerle hedef alındığı vurgulandı. Ayrıca, İsrail'in kuzeyindeki Zovulon askeri üssünün füzelerle hedef alındığı kaydedildi. Açıklamada, "işgal altındaki Kefr Şuba tepelerinde bulunan es-Semaka bölgesinin topçu atışlarıyla hedef alındığı" aktarıldı.

İSRAİL ORDUSU İLK KEZ BİR İHA'YA HELİKOPTERLE MÜDAHALE ETTİ

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan'ın güneyinden 2 insansız hava aracı ve 35 füzeyle saldırı düzenlendiği belirtildi.

İsrail'in kuzeyindeki Batı Celile bölgesinde tespit edilen 10 füzeye müdahale edildiği, körfez bölgesinde de 25 füzenin açık alana düştüğü aktarıldı.Saldırılar sebebiyle İsrail'in kuzeyinde uyarı sirenlerinin çaldığı belirtildi.

Ayrıca, Lübnan'dan gönderilen 2 insansız hava aracına İsrail karasuları üzerinde savaş gemisi ve helikopterle müdahale edildiği ifade edildi.İsrail ordusu ilk kez bir iHA'ya savaş helikopteri kullanarak müdahale etti. Öte yandan İsrail ordusu, iç cephe komutanlığı Hayfa kentinde vatandaşlarına yaptığı güvenlik uyarılarını hafifletti. Yeni uygulamaya göre, Hayfa kentinde sığınak bulunan okullar yarından itibaren eğitime devam edecek.