Patron haklı mı? İş yerinde siyaset konuşmak yasaklandı
ABD'li bir yazılım şirketi resmi olarak iş yerinde siyaset konuşmayı yasakladı. Performans düşürdüğü için alınan bu kararın ardından şirket çalışanlarının üçte biri istifa etti. Peki iş yerinde siyaset konuşmak gerçekten verimi düşürüyor mu? Patron haklı mı?
İş yerleri aynı zamanda insanların zamanının büyük bir bölümünün geçtiği bir sosyal alan. İster istemez ofislerde konu zaman zaman siyasete de geliyor. ABD’nin ünlü yazılım şirketlerinden Basecamp ise geçen hafta aldığı bir karar ile ortalığı karıştırdı. Şirketin CEO’su Jason Fried çalışanlarına gönderdiği yazıda iş yerinde ‘toplumsal ve siyasi’ konuların konuşulmasını yasakladığını duyurdu.
Fried çalışanlarına gönderdiği notta bu tip konuşmaların şirket içinde ‘hoş olmayan’ durumlara neden olabileceğini söyledi. Söz konusu kararı protesto eden 20 kadar Basecamp çalışanı Chigago merkezli şirketten istifasını vererek ayrıldı.
Basecamp'in CEO'su Jason Fried
BAZI ŞİRKETLER FARKLI DÜŞÜNÜYOR
İş yerinde toplumsal ve politik sorunların konuşulması konusunda açık davranan şirketler de var. Örneğin Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook da zamanında şirket bünyesinde online veya yüz yüze forumlar düzenleyerek iş yerinde siyaset konuşulmasına zemin yaratmışlardı. Basecamp’ın CEO’su Jason Fried’a göre ise iş yerinde siyaset konuşmak büyük bir dikkat dağınıklığına neden oluyor.
'NASIL YÖNETECEĞİM BİLMİYORUM'
Emlak satışı teknolojileri üzerine çalışmalar yapan Seattle merkezli Redfin’in CEO’su Glenn Kelman, Georgle Floyd’un öldürülmesi protestoları sonrası şirket çalışanları arasında politik tartışmaların dozunun arttığını ve bu tartışmaları nasıl yönetmesi gerektiğini bilmediğini anlatıyor.
Kelman sorunun çözümü için ırkçılık gibi evrensel değerlerle ilgili konularda aktif olma kararı almış. Örneğin, şirket Siyahi Hayatlar Önemlidir (Black Lives Matter) protestolarında kurum olarak açıklamada bulunarak tavır almış.
KLAVYE BAŞINDA GERGİN ANLAR
50 kişinin çalıştığı Utah merkezli dijital pazarlama şirketi Harmon Brothers’da çalışanlar uzun süredir evde çalışıyor. Son seçim döneminde siyasi haberlerin şirket içi mesajlaşma grubunda dönmesi çalışanların çok sert yorumlar yapmalarına neden olmuş. CEO Benton Crane, “İnsanlar klavye karşısında normalde olduklarından çok daha sert olabiliyorlar. Yüz yüze yapılmayan politik tartışmaların kalitesi düşük oluyor” ifadelerini kullandı.
İNSAN KENDİNİ TUTABİLİR Mİ?
Yönetici koçluğu ve insan kaynakları danışmanlığı veren Lekisha Middleton iş yerinde siyaset konuşmanın kaçınılmaz bir durum olduğunu belirterek, “Bu kim olduğunuzla alakalı bir şey bu yüzden iş yerinde siyaset konuşmaktan uzak kalamazsınız” değerlendirmesinde bulunuyor.
'BİZİ FİKİRLERİMİZİ SÖYLEMEMİZ İÇİN İŞE ALDILAR'
Başka bir çalışan ise, “Bizi fikirlerimize önem verdikleri için işe aldıklarını söylediler; şimdi ise ‘fikirleriniz o kadar da önemli değil’ diyorlar” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl kripto para platformu Coinbase de iş yerinde siyaset konuşulmasını yasaklamıştı. Şirketin patronu CEO Brian Armstrong, Basecamp’in arkasında olduğunu ifade ederek, “İşe odaklanan bir şirket daha. Böyle zamanlarda bu kararı almak cesaret ister” değerlendirmesinde bulundu.
Basecamp’in kurucularından David Hansson siyaset konuşma yasağının baskıcı bir şekilde uygulanmayacağını şirket kültürünü anımsatmak adına bir araç olduğunu söylüyor.
Başka bir Basecamp çalışanı, “Günün sonunda kurucular şirketlerinde kendilerini huzursuz edecek bir tablo ile karşılaşmak istemiyorlar” ifadelerini kullandı.
KAYSERİLİ ESNAF DA KURAL KOYMUŞTU
İş yerlerinde siyaset konuşma yasakları için illaki büyük teknoloji şirketlerine gitmeye gerek yok. Kayseri’de esnaf Ali Mısır önceki sene işyerine gelen müşterilerin birbiriyle siyaset konuşup tartışmasından rahatsız olunca dükkanına, “Bu işyerinde siyaset konuşmak yasaktır” yazılı bir not asmıştı.
Mısır dükkanında siyaset konuşulduğunda strese girdiğini belirtti ve şunları söyledi: “İki müşteri birbirini tanımadan siyaset konuşuyor. Siyasete girdikleri için de birbirleriyle kavga pozisyonlarına düşüyorlar. Siyasetin burada konuşulması bana da çalışırken stres yapıyor”
Kaynaklar: The Verge, Wall Street Journal, DHA