Sektör bölündü! İş görüşmesine gelen adaya yol parası vermek nasıl bir davranış?

ÖZEL HABERLER
Sektör bölündü! İş görüşmesine gelen adaya yol parası vermek nasıl bir davranış?
Bazı insan kaynakları uzmanları eğer çalışan farklı bir ilden geliyorsa yol parasının ödenmesi gerektiğini söylüyor. Fotoğraf: Haberglobal.com.tr

İş arama süreci adaylar açısından hem ekonomik hem de psikolojik olarak zor. Bu süreçte olumlu bir marka deneyimi yaşatmak isteyen bazı firmalar adaya 'yol ücreti' ödüyor. Peki bu olması gereken mi yoksa firmanın aşırı nezaketi mi? 'Biz sizi ararız' klişesinden bugüne ne değişti?

İş arama süreçleri çok zordur. İnsan parasızlığın yanında, umutsuzluk da hissedebilir. Bunun yanında iş görüşmesine gittiğimizde firmanın tavrı, bazen adayı saatlerce bekletmesi adayı rahatsız edebilir. Bu zaten zorlu bir süreçten geçen adayı psikolojik açıdan bir kez daha yıpratır. Ancak bazı şirketler ise yaptıkları jestlerle adayların kendilerini özel hissetmesini sağlar. 

Bir mühendislik şirketine başvuran Mehmet Akif Oktay'a görüşmeye gittiği şirket kendisine bir zarf içinde 100 TL takdim etmiş ve şu mesajı iletmişti:

"Değerli adayımız, davetimize olumlu yanıt verip görüşmeye katıldığınız için teşekkür ederiz. Bu anlamda ulaşım masrafınızı karşılamak adına sizler için hazırladığımız bu hediyeyi takdim etmek isteriz. Kariyer yolculuğunuzda başarılar."

Sektör bölündü! İş görüşmesine gelen adaya yol parası vermek nasıl bir davranış? - Resim : 1
Oktay, şirketin mesajı ve verdiği 100 TL yol ücretini sosyal medyada paylaştı.

Oktay ise bunu "Bugün gittiğim bir iş görüşmesi sonrasında diğer şirketlere ders olması gereken bir olay yaşadım. Firma kendilerine vakit ayırdığım için yol ücreti kapsamında aşağıdaki hediyeyi ve mesajı zarf içinde takdim etti" mesajıyla LinkedIn'de paylaştı.

Peki adayın yol parasını karşılamak, günlük masrafını ödemek 'zaten olması gereken' mi yoksa bir nezaket örneği mi? Firma adaya nasıl bir deneyim yaşatmalı? İnsan kaynakları uzmanları Haberglobal.com.tr'ye anlattı.

BAŞKA ŞEHİRDEN GELDİYSE...

İnsan kaynakları danışmanlık şirketi HRM'nin yetkilisi Özgün Özdemir, başka bir şehirden iş görüşmesine gelen adayların, görüştürüleceği şirket tarafından geliş-gidiş masrafları ile otel masraflarının firma tarafından kabul edilirse ödendiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Çünkü aday, bir maliyete katlanacak ve işe gireceğinin garantisi yok. Ancak aynı ilde ofiste iş görüşmesine geldi diye bir ücret ödenmesi aşırı nezaket olarak değerlendirilebilir."

MARKANIN REKLAMI

Aynı şehir içerisinde adaya yol parası ücreti ödemesi gerektiğini düşünmediğini dile getiren Özdemir, bunun masraflı olacağını da eklerken gün içerisinde bazen bir şirketin en az 10 kişi ile görüşebildiğinin altını çizdi. Özdemir, çalışmak isteyen kişinin böyle bir beklenti içinde olmadığını ancak böyle bir jestle karşılanmasının hoşuna gideceğini söyleyerek, "Markanın reklamı ve tanıtımı açısından önemli" dedi.

Workforce İnsan Kaynakları Danışmanlık Şirketi yöneticisi Yaprak Demirel ise Mehmet Akif Oktay'ın karşılaştığı durumu büyük bir nezaket örneği olarak değerlendirdi. İş arayan kişiye saygı gösterilmesi gerektiğini aktaran Demirel, "Mavi yaka pozisyonlarda bu bir zorunluluk olmalı. Zaten insanların işe ihtiyacı olduğu noktada bazen cebinde parası olmayıp mülakata gitmeyen insanlarda olabiliyor" diye vurguladı.

'BİZ SİZİ ARARIZ' DÖNEMİ BİTTİ

Bu davranışın nadir görüldüğünü söyleyen Demirel, "İnsana değer veren şirketlerin kazanacağı bir dönemdeyiz. 'Biz sizi ararız' döneminden bu yana bir değişim olduğu aşikar. Ciddi anlamda şirketler marka değerlerini ön plana çıkarmak için bu doğrultuda hareket ediyor" dedi.

Sektör bölündü! İş görüşmesine gelen adaya yol parası vermek nasıl bir davranış? - Resim : 3
Avukat Rabia Şen de patronunun, iş görüşmesi için gelen adaylara ücret verdiğini aktarıyor.

'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GEREKLİ'

Şirketin ortağı Selen Evin ise konunun suistimale açık olduğunu söylerken bunun ilk algı olarak firmaya bir artı sağlayabildiğini ancak firmanın da hareketinin arkasını doldurması gerektiğini ifade etti.

Evin, "Evet görüşmeye gittin, yol parası verildi, ama altı doldurulmalı. O zaman bu gereksiz bir nezakete dönüşür. Yapılan hoş bir nezaket örneği ancak adaya bunu sağlıyorsanız gözünde farklı bir şirket algısı olacaktır. Bu algıyı tamamlayıcı bir şirket ortamına ihtiyacınız var" şeklinde konuştu.

'GÜZEL BİR NEZAKET ÖRNEĞİ AMA...'

İnsan Kaynakları Derneğihaberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada ise şehirlerarası yolculuk gerektiren görüşmelerde ve mavi yakalı görüşmelerinde yol ücretlerinin karşılanması gerektiğini belirtirken konuya dair farklı bir açı da getiriyor:

"Fakat her aday ve her pozisyon için böyle bir uygulamanın gerçekleştirilmesi bazen hoş olmayan durumlara yol açabilir. Unutmamalı ki her aday maddi ihtiyaç nedeni ile çalışmak istiyor diye bir kaide yok. Psikolojik ihtiyaçlar, sosyalleşme ihtiyacı, bir firmaya, kuruma, kültüre ait olma ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Gözlemlerimiz ve geribildirim örnek çalışmalarına göre, adaylar gelişen bu yaklaşımdan oldukça memnun. Çünkü kendilerine değer verildiğini, profesyonel bir sürecin şeffaf ve gözlemlenebilirlik noktasında doğru yaklaşıma sahip olduğunu düşünüyor. Bu da sonuç ne olursa olsun, kurum ile ilgili düşüncelerinin her zaman pozitif kalmasını sağlıyor."

Kaynak: Web Özel

özel haberler