Iraklı göçmenler neden Belarus üzerinden Avrupa yolunda? 'Vize kolay, direkt uçuş var!'

Kuzey Irak Web Özel
Iraklı göçmenler neden Belarus üzerinden Avrupa yolunda? 'Vize kolay, direkt uçuş var!'
Irak'tan gelenler Belarus-Polonya sınırındaki göçmenlerin önemli bir bölümünü oluşturuyordu. Fotoğraf: Temsili-AA

Avrupa’ya geçmek üzere Belarus’a gelen bazı göçmenlerin, Polonya sınırındaki umut dolu bekleyişi sürüyor. Sınırdaki Iraklı sayısı dikkat çekiyor. Son yıllarda Suriye'den göçleri duymaya alıştık fakat Iraklıların Avrupa macerasının sebepleri ne? Sınıra gidenler ne diyor?

Avrupa’ya geçmek üzere Belarus’a gelen bazı göçmenlerin, Polonya sınırındaki umut dolu bekleyişi sürüyor.

Daha iyi bir yaşam umuduyla günlerdir Belarus'un Polonya sınırında açlığa ve dondurucu soğuğa direnen göçmenlerin dramına tüm dünya şahit oldu.

Iraklıların getirilmesi için Irak Hava Yolları'na ait iki uçak tahsis edildiğini aktaran Irak Ulaştırma Bakanlığına bağlı taşıma şirketinin müdürü Abbas Umran, yaptığı yazılı açıklamayla, '608 göçmenin tahliye edilerek Minsk Havaalanından Erbil ve Bağdat'taki havaalanlarına getirildiğini' duyurmuştu. 

'DAHA İYİ BİR HAYAT İÇİN'

Polonya-Belarus sınırına gelen Iraklıların aslında parası olan insanlar olduğunu söyleyen Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Doç. Dr. İkbal Dürre, "Daha iyi bir hayat için 15-20 bin dolar verip uçakla turist olarak geliyorlar. Çok çocuklu aileler oldukları için çalışmadan Avrupa'dan yardım parası alabileceklerini düşünüyorlar. Bu insanları çok kötü kullanan belli kriminal yapılar var. Onların eline düşmüşler." diye konuştu. 

Belarus'un göçmenleri Batı'ya karşı bir zorlama ve şantaj unsuru olarak kullanmak istediğini anlatan Dürre, "Erbil'den Belarus'a direk uçuşlar var. Vize alması da kolay olduğu için bu bir avantaj. Avrupa'ya en yakın vizesiz gidebilecekleri bir yer." diye konuştu.

Iraklı göçmenler neden Belarus üzerinden Avrupa yolunda? 'Vize kolay, direkt uçuş var!' - Resim : 1

'AVRUPA'YLA İLİŞKİLERİ DÜZETMEK İÇİN KULLANDILAR'

Dürre, Iraklıların önemli bir kısmının sınırdan geri döndüğünü söylerken sözlerine şöyle devam etti: "Sınıra gidenlerin izlenimlerine göre, göçmenlerin bir kısmı Barzani yönetimini kötülüyor. Bir kısmı da ne Saddam döneminde ne de Barzani döneminde bir şey göremedik diyor."

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun etrafındaki bir grubun bu işte payı olduğu yorumunda bulunan Dürre, "Göçmenleri Avrupa'yla kötü olan ilişkileri nedeniyle tekrar diyalog kurmak için kullandılar." dedi. 

'EKONOMİK SIKINTILAR' 

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi(ORSAM) Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman da, “Irak özellikle 2019’dan bu zamana kadar ekonomik olarak çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı" diyor.

Devlet memurlarına uzun dönem maaşlarının tam olarak ödenemediğini anlatan Duman, "Maaş kesintileri halen devam ediyor. Son dönemde protesto gösterileri var. Özellikle gençlerin bursları kesilmeye başladı. Bu nedenle üniversitelerde öğrenciler protesto gösterileri yapmaya başladı." diye konuştu.

'DEAŞ'TAN SONRA DIŞARIYA DOĞRU KAÇIŞ'

Genel itibariyle DAEŞ sonrasında Irak’tan dışarıya doğru bir kaçışın olduğunun altını çizen Duman, "Iraklılar son zamanlarda bu yolu buldular diyebiliriz. Özellikle Belarus’a doğrudan uçuşlar başladıktan sonra Belarus’a geçip oradan Polonya’ya oradan da Avrupa’nın diğer ülkelerine giderek iltica etmeye çalışıyorlardı" dedi.

Son dönemde Rusya’nın bu göçmenleri özellikle Ukrayna savaşında kullandığına yönelik söylemlerin ortaya çıktığını belirten Duman, "Polonya’da Belarus’la arasındaki gerginlik nedeniyle sınırını kapatma kararı aldı. Bu yeni bir durum değil. Polonya’nın sınırı kapatmasıyla beraber uluslararası gündeme taşınmış oldu." şeklinde konuştu.

'GERİ DÖNÜYORLAR'

Sınırdan geri dönüşler attığını aktaran Duman, son olarak şunları söyledi: "Irak bu konuda bir pozisyon almış durumda. Ülkelerdeki Irak Büyükelçiliği tarafından vatandaşları ülkelerine geri getiriliyor. Hemen hemen her gün onlarca kişiyi Irak ülkesine geri taşıyor.” 

'DAVULUN SESİ UZAKTAN HOŞ GELİYOR'

Polonya-Belarus sınırından tahliye edilerek ülkelerine dönen ve aracılar vasıtası ile ulaştığımız bazı Iraklı göçmenler şunları anlattı: 

🗨"Geri dönebildiğim için mutluyum. Sınırda kalan diğer göçmenlerin dönüşü konusunda yardım edin."

🗨“Davulun sesi uzaktan hoş geliyor, orada tam bir facia yaşanıyor. kimsenin gitmemesi gerekiyor."

🗨"Göçmenler soğukta ölüm kalım mücadelesi veriyor."

🗨“Umarım kimse kaçakçıların yalanlarına kanmaz ve onların tuzaklarına düşmez.” 

Kaynak: Web Özel

belarus Irak