Instagram'dan daha hızlı Facebook'tan daha hareketli! Yemek videosu çekenlerin gözdesi TikTok

Instagram'dan daha hızlı Facebook'tan daha hareketli! Yemek videosu çekenlerin gözdesi TikTok

Bugün yemek videoları çekerek meşhur olmak isteyen insanların adresi ne Facebook ne Instagram. Adres TikTok. Peki 19-20 yaşında 'fenomen' genç aşçıların sırrı ne? Hangi tür yemekleri yaparak on binlerce takipçi toplayıp binlerce dolar kazanıyorlar.

Dijital dünyada içerik üretenler şunu net bir şekilde anladı. Facebook, Instagram ve Youtube’da ünlü olmaktan çok daha kolayı TikTok’ta bir yıldız olmak.

19 yaşındaki Eitan Bernath yemek yapmaya meraklı bir gençti. Pek çok arkadaşı gibi yemek yapmayı YouTube videoları üzerinden öğrendi. Çektiği yemek videolarını Instagram’a yüklediğinde tam olarak istediği ilgiyi görmedi.

Daha sonra şansını TikTok’ta denemek istedi. İlk TikTok videosunu yükledikten 24 saat sonra binlerce takipçi kazandığını fark etti. Gençlerin kolay hazırlayabilecekleri tarifler üzerine içerikler üreten Bernath’ın şu an TikTok’ta 1.6 milyon takipçisi var.

Genç şef, “TikTok hayatımda başıma gelen en iyi şey, onun yüzünden buradayım” değerlendirmesinde bulunuyor.

'YENİ BİR AŞÇI TİPİ ORTAYA ÇIKTI'

TikTok ABD pazarına 2018 yılında girmiş olsa da o tarihe kadar dünyanın pek çok yerinde popülerdi. 2020 yılının başlarında platformdaki yemek içeriklerinin sayısı artmaya başladı. #TikTokFood etiketiyle yer alan içerikler 25.2 milyar kez izlendi. ‘TikTok makarnası’ diye bir makarna türü bu sürede ortaya çıkarken yeni bir aşçı tipi de ortaya çıktı. Bu tipler genel olarak kendi tariflerini uyguluyor ve son derece basit görünümlü mutfaklarda yemek pişiriyorlar.

Medya stratejisti Eunice Shin, “Eğer bir görüntü viral olursa birkaç ay içinde sıfırdan milyonlarca takipçiye ulaşabilirsiniz” diyor.

WME yetenek ajansının dijital biriminin başındaki Jad Dayeh Z kuşağının TikTok’u hızlı keşfettiğini ve avantajlarını çabuk fark ettiğini aktarıyor.

TikTok'ta çekilen bazı yemek videolarına göz atmak için...?

2020'DE 5 MİLYON DOLAR KAZANDI

TikTok’a içerik üreten yıldızlar gerçekten iyi kazançlar da sağlıyor. Yaşam içerikleri üreten Addison Easterling sadece 2020 yılında 5 milyon dolar kazandı. Vegan yiyecekler pişiren aşçı Tabitha Brown kısa sürede TikTok’ta 4.7 milyon takipçiye ulaştı. Atlanta’da yaşayan 1.3 milyon takipçili Christian Paul da sadece çikolata barlar yaparak bu takipçi sayısını elde etti.

TikTok’ta meşhur olan genç aşçı fenomenlerin nihai hedefi ya bir yemek kitabı yazmak veya kendi mekanlarını açmak. Sonsuza kadar TikTok’ta kalma derdinde değiller.

1.6 milyon takipçiye sahip olan Eitan Bernath yemek yapma konusunda daha öğrenecek çok şeyi olduğuna emin. Bernath, “Geleneksel medyada hep bilgili şefleri görüyoruz. İnsanlar beni görünce ‘18 yaşındaki Ethan yemek pişirebiliyorsa ben de yapabilirim’ hissine bürünüyorlar" diyor.

HER PLATFORMUN AYRI BİR DİLİ VAR

Sosyal medya platformlarına göre yemek videolarının şekli de değişiyor. Örneğin Buzzfeed ve Facebook’ta daha hızlı ve yapımı kolay tariflere yer verilirken YouTube’da 20 dakikaya kadar çıkabilen yemek videoları görülüyor.

3.7 milyon takipçisi olan TikTok şefi Ahmad Alzahabi, “TikTok’ta her görüntünün evde çekiliyor olması videolara samimi bir hava katıyor” diye konuştu.

TİKTOK DAHA KOLAY

TikTok’a video çekip yüklemek YouTube’dan çok daha kolay. En fazla bir dakika uzunluğundaki videolara cep telefonu üzerinde kolayca efektler yapılıyor ve video telefon aracılığı ile yükleniyor. YouTube’da çekilecek yemek videolarını düzenlemek için iyi kötü bir kurgu bilgisi gerekiyor.

Tıpkı Instagram’ın ‘keşfet’ bölümü gibi TikTok’da ‘senin için’ bölümünde kişilerin içerik tüketim kalıplarına göre kullanıcılara videolar gösteriyor. Kişilerin beğenilerine göre algoritma örneğin kullanıcının ‘meksika yemekleri’ sevdiğini anlarsa Meksika’da çekilmiş yemek videolarını daha çok gösteriyor.

EMİR ELİDEMİR'İN 466 BİN TAKİPÇİSİ VAR

Örneğin Masterchef’teki yarışmadaki performansı ile tanınan başarılı genç şef Emir Elidemir’in TikTok hesabında 466 bin takipçi bulunuyor. Elidemir’in videoları 6 milyon kez beğenildi.

Instagram'dan daha hızlı Facebook'tan daha hareketli! Yemek videosu çekenlerin gözdesi TikTok - Resim : 1

28 yaşındaki Brandon Skier çalıştığı restoran kapandıktan sonra TikTok’ta yemek videoları çekmeye başlamış. Artık TikTok’tan elde ettiği gelir ile restoranlar açıldığında bile çalışmaya geri dönmeyi düşünmüyor.

19 yaşındaki 1.6 milyon takipçili Bernath TikTok’tan kazandığı ün ile gündüz kuşağı programlarında yemek yorumculuğu yapmaya başlayacak.

TikTok yemek videolarının özü kullanıcıların erişebileceği malzemelerle içerikler hazırlamak. Tariflerin çok özel olmasına gerek yok yeter ki ‘evdeki malzemeler’ ile hazırlanabilecek olsun.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta Taylor Lorenz imzasıyla yayımlanan 'TikTok, the Fastest Way on Earth to Become a Food Star' (TikTok, yer yüzünde en hızlı yemek yıldızı olmanın yolu) isimli çalışmadan alınmıştır.