Doktorlar: Salgında en kötüsü bitti | İngiliz hükümeti: Yoo bitmedi

Doktorlar: Salgında en kötüsü bitti | İngiliz hükümeti: Yoo bitmedi

Salgının başında sürü bağışıklığı yöntemini izleyen İngiltere yakaladığı yüksek aşılama oranı ile karanlık günleri geride bıraktı. Ülke yeniden açılsa da Başbakan Boris Johnson 'en kötüsü bitmedi' diyor. Bilim insanları şaşkın...

Derleme: Haberglobal.com.tr

Politikacıların "Tünelin ucundaki ışık görüldü" derken, durumun devam etmesi için bir tünel daha satın aldıkları söylenir. Salgının ilk günlerinde Batı Avrupa’nın en kötü durumda olan ülkesi İngiltere aşılamanın da etkisiyle yeniden açıldı. Salı günü ülkenin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ölümlerin yüzde 99’unun görüldüğü 50 yaş ve üstü gruptaki herkes randevu alması durumunda aşılanabilecek.

Yine de ‘sürü bağışıklığı’ modelinin öncülerinden olan kendisi de hastalığı ağır bir şekilde atlatan Başbakan Boris Johnson salgında sağlanan başarıyı aşıdan çok karantina koşullarına bağlıyor.

Bilim ise Başbakan Johnson ile aynı fikirde değil gibi. Sağlık Bakanlığı ve Manchester Üniversitesi tarafından 170 bin kişi ile yapılan bir çalışmaya göre Pfizer-Biontech aşısından ilk dozunu olan 80-83 yaş arasındaki kişilerin Covid-19 sebebiyle hastaneye başvuru oranları yüzde 75 azaldı. Aşı olan insanların yeniden Covid-19’a yakalanma oranı yüzde 70 oranında düştü. Aşıdan önce ülke genelinde 100 bin kişiye 15.3 vaka düşüyordu bu rakam 4.6 kişiye indi.

Doktorlar: Salgında en kötüsü bitti | İngiliz hükümeti: Yoo bitmedi - Resim : 1

'BİR BİLİM İNSANI OLARAK ŞAŞIRDIM'

İngiltere Sağlık Servisi’nin (NHS) başında bulunan Sir Simon Stevens, “Aşılar hastaneye yatışı ve ölümleri düşürür” değerlendirmesinde bulunuyor.

Kings College’da epidemolog olan Tim Spector ise Başbakan Johnson’ın karantinanın aşılamadan daha etkili olduğu açıklamasına bir bilim insanı olarak şaşırdığını ifade ederek, “Kendisi ile farklı dünyalarda yaşıyoruz” yorumunu yaptı. Spector, “Aşılama programı gerçekten çok başarılı, aksini söyleyen herkesin rakamlara bakmasını öneririm” diyor.

İngiliz uzmanlara göre bu doğru değil. Ülkedeki aşılama sürecine bakılacak olursa 23 Ocak’ta 60 yaş üstünde 100 bin vakanın 56.5’i Covid-19’dan vefat ederken bu rakam 60 yaş altında 100 binde 1.3 kişiye denk geliyordu. Şimdi ise 60 yaş üstünde 100 bin kişiye 0.9 ölüm düşüyor.

Doktorlar: Salgında en kötüsü bitti | İngiliz hükümeti: Yoo bitmedi - Resim : 2İngiltere'de restoranlar ve barlar yeniden müşterilerini ağırlamaya başladı Fotoğraf: Reuters

SON 5 YILIN ORTALAMASINDAN DÜŞÜK ÖLÜM SAYILARI

Bunların da ötesinde durum hükümetin halka açıkladığından daha iyi. İngiltere’nin TÜİK’i Ulusal İstatistik’in (ONS) rakamlarına göre İngiltere ve Galler’de 2 Nisan ile biten haftadaki ölüm sayıları son 5 yılın ortalamasından yüzde 19 daha aşağıda çıktı. Ayrıca ölüm sertifikalarında Covid-19 yazan 400 kişinin ise Covid-19’dan dolayı ölmediği, başka hastalıklardan hayatlarını kaybettikleri fakat aynı zamanda Covid-19 taşıyıcısı oldukları da ortaya çıktı.

Ölüm istatistikleri ile ilgilenen çalışma grubu Continuous Mortality Investigation’dan (CMI) Cobus Daneel, “Karantina ve aşılama programının ölümler üzerinde hatırı sayılır bir etkisi oldu. Son dört haftanın ölüm ortalaması geçtiğimiz yılların altında” değerlendirmesinde bulunuyor.

Doktorlar: Salgında en kötüsü bitti | İngiliz hükümeti: Yoo bitmedi - Resim : 3

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın kökleri Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyüne kadar uzanıyor. Fotoğraf: Reuters

DURUM RESMİ RAKAMLARDAN DA DAHA İYİ

Kimi uzmanlara göre İngiltere’de ölüm rakamları resmi istatistiklerin ortaya koyduğundan da olumlu çünkü hükümet ölümleri ölümün gerçekleştiği güne göre değil ölüm belgesinin düzenlendiği tarihe göre açıklıyor.

Öte yandan Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmaya göre hükümetin söylediğinden çok daha az sayıda insan aktif Covid-19 hastası olarak hastanelerde yatıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarına göre 4 Nisan’da 1,154 kişi Covid-19 şüphesi ile hastaneye başvurdu bu rakam 5 Nisan saat sabah saat 08:00 itibarıyla 2,680’e yükseldi(!)

Oxford Kanıt Bazlı Tıp Merkezi direktörü Carl Heneghan, “Tekrar evlerimizde misafir kabul etmeyi düşünebiliriz fakat büyük etkinlikler düzenleme konusunda hala dikkatli olmalıyız” diyor.

Heneghan, “Elimizdeki veriler ile hareket ederek aşırı panik halini yenebiliniz. Günlük hayatımıza devam edeceğiz. Vakalarda hafif bir yükselme olabilir ama panik yapmaya gerek yok” diyerek ülkede salgının kontrol altında olduğu mesajını veriyor.

Telegraph Gazetesi’nin bilim editörü Sarah Knapton, “Hükümet ülkenin pandemiyi kontrol altına almakta ne kadar iyi olduğunu söylemek konusunda dehşete kapılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Bazı çevreler ise halkın salgın karşısında rahatlamaması için İngiltere hükümetinin tavrını yerinde buluyor.

Doktorlar: Salgında en kötüsü bitti | İngiliz hükümeti: Yoo bitmedi - Resim : 4

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Telegraph gazetesinde Sarah Knapton imzasıyla yayımlanan 'Enough with the Covid gloom – the worst is behind us' (Covid karamsarlığı yeter. En kötüsü gerimizde kaldı) isimli çalışmadan alınmıştır. 

Boris Johnson