İmamoğlu'dan Erdoğan'ın "Kanal İstanbul güzergahında CHP'liler arsa alıyor" sözlerine yanıt

İmamoğlu'dan Erdoğan'ın "Kanal İstanbul güzergahında CHP'liler arsa alıyor" sözlerine yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kanal İstanbul güzergahında CHP'liler arsa alıyor" sözlerine yanıt veren İBB Başkanı İmamoğlu, 30 milyon metrekare arazinin el değiştirdiğini belirterek "Olabilir. Zaten biz orada 'arsa hareketi yapılıyor' dedik" diye konuştu.

İYİ Parti tarafından Haliç Kongre Merkezi Galata Salonu'nda "Kanal İstanbul Projesi ve Ardındaki Gerçekler" konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican'ın yaptığı panelde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Prof. Dr. Cemal Saydam ve emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu konuştu. Panele, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bazı İYİ Parti ve CHP genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve partililer katıldı. 

ÇED RAPORUNA YAPILAN İTİRAZLAR

İmamoğlu, paneldeki konuşmasında, yaptıkları araştırmalara göre vatandaşların fayda ve zararlarını gördükçe bu projeye onay vermediğini öne sürdü. Projeyi yapmak için ısrarcı olunduğunu dile getiren İmamoğlu, ÇED raporuna yapılan, kurumsal, kişisel itirazların yok sayılarak onaylandığını savundu. Proje kapsamında 6 ilçede 316 bin insanın yerinden edileceğini öne süren İmamoğlu, şöyle konuştu: 

"38 kilometrelik kıyı dolgusu yapılacağı söyleniyor. Bu dolgunun arka planında 350 milyon metrekarelik bir alanda kanal inşaatı gerçekleşecek. Bu İstanbul'un yüzde 6,4'üne tekabül ediyor. Bu projede heba edilen yerlerin yüzde 11'i göl, yüzde 8'i mera, yüzde 51'i tarım alanı, yüzde 5'i orman, yüzde 8'i kıyı kumulları. Kanal İstanbul, kentin su kaynaklarını yok ediyor. Terkos, Sazlıdere ve Küçükçekmece Gölü, bu projeden etkileniyor. 850 bin metrekarelik doğal sit alanını yok ediyor."

Konuyu siyasi değil hayati olarak gördüklerini bildiren İmamoğlu, projeye karşı hukuki mücadele vereceklerini kaydetti.

"30 MİLYON METREKARENİN ÜZERİNDE ARAZİ EL DEĞİŞTİRDİ" İDDİASI 

Kanal İstanbul güzergahında 2011 yılından bu yana el değiştirdiğini belirten İmamoğlu, "30 milyon metrekarenin üzerinde burada arazi el değiştirdi. 'Tek bir metrekarelik arsa hareketi olmamıştır' dediler. Sayın bakan açıkladı. Ben 30 milyon metrekare diye açıklama yaptım, yalanlama bekliyordum. Yalansa 'başkan sen yalan konuşuyorsun' desinler. Hiçbir yalanlama gelmedi. " diye konuştu.

ERDOĞAN'A YANIT

"Sayın Cumhurbaşkanı dün 'Kimin orada arsa alıp almadığı bizi ilgilendirmez' diye cevap verdi." diyen İmamoğlu "Ve bu cevabın daha da ötesi 'CHP'liler orada arsa alıyor' diye ihbarda bulundu. Tamam olabilir. Zaten biz orada 'arsa hareketi yapılıyor' dedik. Açıkçası bizim elimizdeki tapu verileri, satın alan kişilerin ya da şirketlerin hangi partiye oy verdiklerini gösteren bir mekanizmaya henüz sahip değil. Böyle bir veriye sahip değiliz. " ifadelerini kullandı.

İmamoğlu Erdoğan Kanal İstanbul