İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı uzayda hangi deneyleri yapacak?
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Axiom-3 (Ax-3) ekibi istasyona girdi. Gezeravcı ve ekip arkadaşları, artık deneylerine başlayacak. İşte Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği 13 deney...
Axiom Space, aralarında Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibinin halihazırda UUİ’de bulunan Expedition 70 tarafından karşılanmasını canlı olarak yayınladı.
Ax-3 ekibinin operasyonu başarıyla sonuçlandı. UUİ'de bulunan, misyonları 27 Eylül 2023'te başlayan Expedition 70 astronot ve kozmonotları , Ax-3 ekibini, istasyonda karşıladı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 deney yapacak. Bu deneyler, mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi alanlarda olacak.
İşte Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği 13 deney...
1- uzMan: Uzay Görevlileri İçin Mikroalgal Yaşam Destek Ünitesi
Uzay görevlerinde, astronotların yaşam destek sistemleri kritik bir öneme sahiptir.
Bu sistemler, astronotların atmosferi temizlemelerine, oksijen sağlamalarına ve karbondioksiti uzaklaştırmalarına yardımcı olur.
Mikroalgal yaşam destek sistemi, bu ihtiyaçları karşılamak için önerilen bir çözümdür.
Mikroalgalar, fotosentez yoluyla karbon dioksiti oksijene dönüştürebilen mikroskobik bitkilerdir.
Bu özellikleri, uzay görevlerindeki yaşam destek sistemleri için potansiyel bir avantaj sağlar.
2- Oksijen saturasyonu
Oksijen saturasyonu, kandaki hemoglobin moleküllerinin oksijen ile doygunluğunu ölçen bir parametredir. Genellikle yüzde olarak ifade edilir ve sağlıklı bireylerde normalde yüzde 95 ila yüzde100 arasında olmalıdır.
Oksijen saturasyonu, solunum ve dolaşım sistemi sağlığını değerlendirmek, tedavi etkisini izlemek için önemlidir.
Bu görev ile havanın oksijen seviyesini hesaplayarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedeflenmektedir.