İlber Ortaylı'dan Ayasofya çıkışı: Politika aracı yapılmamalı, 1934 kararına itaat edilmeli

İlber Ortaylı'dan Ayasofya çıkışı: Politika aracı yapılmamalı, 1934 kararına itaat edilmeli

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya tartışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ortaylı, 1934'teki karara itaat edilmesi gerektiğini söyleyerek "Çocuk oyuncağı değildir, politika aracı yapılmamalıdır, tehlikelidir" dedi.

İstanbul'un fethinin simgelerinden olan Ayasofya üzerine tartışmalar devam ediyor. Danıştay, 2 Temmuz'da, tarihi cami için alınan 1934 yılındaki müzeye dönüştürme kararını görüşecek. 

"ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİLDİR, POLİTİKA ARACI YAPILMAMALI"

Habertürk TV'nin sorularını yanıtlayan tarihçi Prof. İlber Ortaylı, Ayasofya tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

"1934 Kasım tarihli karar Bakanlar Kurulu kararıdır, reis-i cumhurumuz da oradadır. Aksine, ileri sürülen delillerin mesneti yoktur. Atatürk'ün gıyabında, onun bilmediği bir karar değildir. Bu müzeye çevrilmiştir. Müze olarak kullanımı şüphesiz ki, fethiye camii statüsündedir. Bu bina şehrin ve aslında bütün Hıristiyan dünyasının en muhteşem binasıdır o tarihte. Daha büyüğü yoktur, daha büyük bir kubbe de yoktur.

Fetih gereği, fethiye camii olarak adı değiştirilmeden, çünkü Fatih Sultan Mehmet Han, bir azizi ifade eden isim değil bu, Ayasofya, ilahi hikmet, aynen bunu muhafaza ederek vakfı da böyle kurmuştur. İslamiyetin bir numaralı camiidir. O haliyle 500 sene kadar devam etmiştir. 34'te müzeye çevrilmiştir. Müzeye çevrilişinde hiç şüphesiz ki beynelmilel bir tartışmanın da etkisi vardır. Bazı kendini bilmez Hıristiyan çevreler, kilise olarak kullanmak, ayin yapmak istiyorlar buna ancak gülünür. Böyle kimselere yüz verilemez.

Müze kararını ilk Cumhurbaşkanımız başkanlığındaki bir heyet karar vermiştir. Burada bir takım törenlere, gösterilere lüzum yoktur. Bizim devletimizin kararıdır, buna itaat etmek zorundayız.

Caminin bir bölümünde namaz vakitlerinde ezan okunuyor, cuma namazı da kılınıyor. Çocuk oyuncağı değildir, politika aracı yapılmamalıdır, tehlikelidir. Müzeciler ve tarihçiler buna dikkat etmeli."

İlber Ortaylı ayasofya camii Ayasofya Müzesi