İkinci el otomobilde son durum...300 bin lira ceza

Yaşam Haberleri Otomobil haberleri İkinci el otomobil haberleri Ekonomi haberleri Enflasyon Zam Elektrikli Otomobil Yerli Otomobil
İkinci el otomobilde son durum...300 bin lira ceza

Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el araç satışında fahiş fiyatlarla mücadele etmek için sınırlama getirmesinin etkileri sürüyor. Yasağın üzerinden tam iki ay geçti. Sektör temsilcileri, "Satışlar, son bir ayda yüzde 8 geriledi ve ikinci el araç alımları avantajlı hale geldi" diyor.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Son olarak bakanlık, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yaparak, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024 tarihine kadar kısıtlama getirmişti. Uymayanlara da 300 bin lira para cezası kesileceği duyurulmuştu. Söz konusu yasağın üzerinden tam 2 ay geçti. Peki, piyasada son durum ne? İşin uzmanları yasağın etkisini anlattı.

BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE ARTIŞ

Yasağın ardından, ikinci el araç satan bir ilan sitesinde bir önceki aya göre satışlarda artış yaşandığı tespit edildi. Uzmanlar, bu durumun ikinci el araçların yatırım aracı olmaktan çıkması, al-satçı olarak tabir edilen kitlenin belli sınırlandırmalarla karşılaşmasının etkisi olduğunu belirtiyor. Söz konusu sitenin ilanlarında, 400-600 bin TL aralığındaki araçların  oranında artış gözlemlendi.

2012,16 VE 11 YILLARINA AİT MODELLER REVAÇTA

Sitede en çok ilana koyulan araçlar ise 2012, 2016 ve 2011 yıllarına ait modeller. İlanlar içinde en yüksek payı ise yüzde 23,1 oranı ile 800 bin TL ve üzerindeki araçlar oluşturdu. Eylül ayında ikinci el araç ilanlarının yüzde 70’ini otomobiller oluşturdu. Otomobilleri, hafif ticari araçlar, arazi araçları, ticari araçlar ve motosikletler izledi. 

İkinci el otomobilde son durum...300 bin lira ceza - Resim : 1
İkinci el otomobil piyasasında en çok tercih edilen araçlar 800 bin TL ve üstü araçlar oldu.

EN YÜKSEK PAY 800 BİN TL VE ÜSTÜ ARAÇLARDA

İlanlar içinde en yüksek pay yüzde 23,1 oranı ile 800 bin TL ve üzerindeki araçların oldu. 400-500 bin TL aralığındaki araçlar yüzde 14.2 ile ikinci, 500-600 bin TL aralığındaki araçlar yüzde 13.4 ile üçüncü sırada yer aldı. 200 bin TL ve altı araçların oranı ise yüzde 5,5 oldu.

DİZEL ARAÇLAR ÖNE ÇIKTI

İlanlar, yakıt tipine göre incelendiğinde, dizel araçların ilan oranı yüzde 51,39 oldu. LPG’li araçlar yüzde 25,03 oranı ile ikinci sırada yer alırken, benzinli araçlar ise ilanların yüzde 22,91 oranıyla üçüncü sırada yer aldı. 

İkinci el otomobilde son durum...300 bin lira ceza - Resim : 2
İkinci el araç satışları, yüzde 8 oranında geriledi.

"YÜZDE 8 GERİLEME"

Online ikinci el bir araç platformunun Perakende Grup Başkanı olarak görev yapan Serdıl Gözelekli, “Online ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen gerçek piyasalardaki ikinci el araç fiyatları son bir ayda ortalama yüzde 8 geriledi. Düşen fiyatlar ile birlikte, ikinci el araç alımları avantajlı hale geldi. Gelinen noktada 2023’ün ilk yarısında yüksek fiyat artışları yaşandı. Takip eden süreçte Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve piyasaların durgunlaşmasıyla birlikte eylül ayında uzun bir aradan sonra ikinci elde fiyatlar ilk kez düşüş gösterdi” dedi. 

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri ikinci el araç piyasası otomotiv piyasası Ticaret Bakanlığı fahiş fiyatlar stokçuluk ikinci el otomobil