İki büyük deprem faciasında 7. gün! Tüm Türkiye bölgeden gelecek mucize haberlerini bekliyor

Kahramanmaraş Depremi

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki 2 deprem nedeniyle Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'da binlerce bina yıkıldı. 10 ili vuran depremlerde can kaybı artmaya devam ediyor. Bölgede arama kurtarma çalışmalarında zamanla yarışılıyor.

Son Dakika Haberi... AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık iki şiddetli deprem başta Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere birçok kentten hissedildi. Deprem faciasının 7. gününe toplam can kaybı 24 bin 617'ye yaralı sayısı ise 80 bin 278'e yükseldi. Depremin ardından bölgede ekiplerin enkazdan canlı çıkarmak için zamanla yarışı devam ediyor.

DAKİKA DAKİKA DEPREM BÖLGESİNDEN GELİŞMELER

FUAT OKTAY'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem felaketiyle ilgili yaptığı son bilgilendirmede, "Her bina tek tek kontrol edilerek elektrik ve doğalgaz verilmekte. Acil yardım yardımları yapılmakta. Bölgede haberleşmenin sağlanmasıyla ilgili operatörler çalışma yapsalar da sıkıntı çekline bazı bölgeler oldu. Bu operatörlerle bir araya gelerek bir karar aldık. GSM operatörleri Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, depremin olduğu andan itibaren 1 aylık görüşmeleri ücretsiz olarak sağlayacaklardır." ifadelerini kullandı. 

CAN KAYBI 29 BİN 605'E YÜKSELDİ

SAKOM'dan alınan bilgilere göre, saat 15.55 itibarıyla 29 bin 605 vatandaşımız hayatını kaybetti.

155. SAAT: 3 MUCİZE

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Yunus Kaya Apartmanı'nın enkazından 8 yaşındaki Semih Ege İnce, 155 saat sonra kurtarıldı.

Hatay'ın Antakya ilçesi Cebrail Mahallesi'ndeki bir apartmanın enkazından 23 yaşındaki zihinsel engelli Hüseyin Seferoğlu sağ çıkarıldı.

Hatay'ın Defne ilçesi Şükrü Güçlü Bulvarı'nda yıkılan Sümer Apartmanı'nın enkazından 34 yaşındaki Tolga Fakıoğlu, 155 saat sonra kurtarıldı.

75 OLAYDA 57 ŞÜPHELİ TUTKLANDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesinde davaların 2 ay süreyle erteleneceğini açıkladı. Bozdağ, şu bilgileri verdi: 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmada 7 kişi gözaltına alındı, 7 şüpheliye yurt dışı çıkış yasağı konuldu. Yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu olduğu gerekçesiyle 134 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 3'ü tutuklandı. (Deprem bölgesindeki yağma ve hırsızlık) 75 olayda 64 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 57'si tutuklandı, 7 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi.

10 İLDE 1 MART'A KADAR EĞİTİME ARA

 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "20 Şubat tarihinde 71 ilde eğitim başlayacak. Bir daha uzatma olmayacak. 10 ilimizde eğitime 1 Mart'a kadar ara veriyoruz" dedi.

ENKAZIN ALTINDA 153 SAAT DAYANDI

 Adıyaman'da ekiplerin devam eden arama kurtarma çalışmalarında 153. saatte 21 yaşındaki Rukiye Sincar, enkazın altından sağ çıkarıldı. 

RABİA VE ELİF HAYATA TUTUNDU

Adıyaman Elitaş Mahallesi Mercan Sitesi'ndeki bloğun enkazında yapılan ortam dinlemesinde 22 yaşındaki Rabia isimli kadının sesi duyuldu. Yaklaşık 8 saatlik çalışmanın ardından ulaşılan genç kadın, depremin 152. saatinde enkazdan çıkarıldı. 

Ekipler, yaklaşık yarım saat sonra ise Rabia'nın ablası 28 yaşındaki Elif Kırmızı'ya da ulaştı. Elif Kırmızı da ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye sevk edildi.

152 SAATTE BİR ÇOCUK DAHA KURTARILDI

 Adıyaman'da facianın 7. gününde 7 yaşındaki bir çocuk enkazdan sağ çıkarıldı. 

BAKAN KİRİŞCİ'DEN DEPREM BÖLGESİNDEKİ BARAJLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Barajlarımızla ilgili dezenformasyon ne yazık ki arama kurtarma çalışmalarını da etkiledi. Deprem bölgesi ve yakın çevresinde 140 baraj ve göletimiz var. 110’u baraj, 30’u gölet. Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden bir durum söz konusu değil.

150. SAATTE BİR KADIN VE ÇOCUK KURTARILDI

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 150. saatte mucize kurtuluşu sosyal medyadan paylaştı. Hatay'da 3 yaşındaki kız çocuğu enkazdan sağ çıkarıldı.

Hatay'ın Defne ilçesinde enkaz altında kalan 64 yaşındaki bir kadına sağ ulaşıldı.

149. SAATTE ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI

Büyük felaketten 149 saat sonra  Hatay'ın Antakya ilçesinde 35 yaşındaki Mustafa Sarıgül, Mutlular Apartmanı'nın enkazından sağ çıkarıldı. Sarıgül'ün arama kurtarma ekiplerinden lahana turşusu istediği öğrenildi.

AFAD: KAHRAMANMARAŞ'TA 4.2'LİK ARTÇI SARSINTI OLDU

 AFAD'dan alınan bilgiye göre saat 07.52'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesi olan 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile birlikte 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman'da son durumu değerlendirdi. Adıyaman kent genelinde ölü sayısını, 3 bin 438, yaralı sayısını da 12 bin 920 olarak açıklayan Karaismailoğlu, gece enkaz altından sağ olarak kurtarılan Özlem Yılmaz'ı anımsatarak, "Bugün 117'nci saatte bile bizi sevindiren gelişmeler oluyor. Enkaz altından canlı çıkardığımız vatandaşlarımız var. Bunların sayısının artması temennimizdir" dedi.

'DÜNYANIN EN BÜYÜK AFETLERİNDEN BİRİ'

6 Şubat depremini, 'Dünyanın en büyük afetlerinden biri' olarak niteleyen Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malumunuz geçen pazartesi günü yaşanan dünyanın en büyük afetlerinden biri olan depremden sonra bizler Adıyaman'dayız. Tabii deprem boyutları çok büyüktü. Burayı en kısa zamanda eski haline döndürmek ve yarından daha iyisine döndürmek için yoğun bir tempo sarf ediyoruz. Bugün de depremin etkileri, öncesi ve sonrası, bugün yapılanlar, yarın yapılacak işlerimizle ilgili son derece önemli planlamalar gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız ile büyük bir özveri içerisindeyiz. 24 saat kesintisiz devam eden bir çalışma var burada. Bir taraftan enkazların kaldırılması bir taraftan enkazlardaki raporların tutulması ve enkazların nakliyesi ve şehrin rahatlatılması, şehrin su ihtiyacı veya elektrik ihtiyacının giderilip normal hale dönmesi için yoğun bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Tabii bunun sonucunda kayıpları geri getirmemiz mümkün değil. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Ama diğer hepsini daha fazlası, daha iyisiyle en kısa zamanda yerine getirmek için hakikaten hükümetimiz, devletimiz büyük bir özveriyle çalışma gerçekleştiriyor. Buradaki en büyük motivasyonumuz vatandaşımızın, milletimizin bize sahip çıkması ve bu olaya sahip çıkması ve bu olayın üstesinden gelmek için vermiş oldukları destektir. Bizim en büyük motivasyonumuz, inşallah bu motivasyonla birlikte kısa zamanda bütün işleri gerçekleştireceğiz."

'KONYEYNER KENTLER KURULUYOR'

Depremden etkilenen vatandaşları çadır hayatından kurtarıp, konteyner kentlere yerleştirmek için gereken çalışmaların başladığını ve bunun da ivedilikle devam ettiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir taraftan çadır ihtiyacı olan vatandaşlarımızın çadır ihyacının gidermek için önemli çalışmalar yapıyoruz. Mevcut kurduğumuz çadır kentlerde ve çadırlardaki sistemin oturtulması ve vatandaşlarımızın ihtiyacının karşılanması için de yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Özellikle komşu belediyeler bizlere oldukça yardımcı oluyorlar. Devletimizin bütün kurumları ile ihtiyaçlar konusunda Adıyaman'da tam bir seferberlik var. Onları bu çadır hayatından en kısa zamanda kurtarmak ve çadırlarda da ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için burada 25 binin üzerinde uzmanından gönüllüsüne kadar büyük bir seferberlik içerisinde çalışan çok kıymetli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları var. Bunun dışında 1500 civarında da yurt dışından gelmiş arama- kurtarma çalışmalarına katılan dostlarımız var. Hepsine minnettarız. İnşallah bunlarla birlikte bunların üstesinden geleceğiz. Bir taraftan konteyner kentler kurmak için de çalışmalara başladık. Bu konteyner kentlerin alt yapısını hazırlamaya başladık ve yerlerini de belirledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi bir yıl içerisinde de kalıcı konutlarını eskisinden daha iyi yapacağız."

142. SAATTE 2 MUCİZE KURTULUŞ

Kahramanmaraş’ta depremlerin ardından Malik Ejder Caddesi'nde yıkılan apartmanın enkazından 62 yaşındaki Semir Cuma Sabur, 142 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

 Kahramanmaraş merkezli depremlerin en ağır yıkımı oluştuğu Hatay’da devam eden arama kurtarma çalışmalarının 142’inci saatinde 32 yaşındaki Meltem öğretmen 8 katlı binanın enkazından sağ olarak kurtarıldı. Genç öğretmenin kendisini kurtaran ekiplerden ilk isteği çay oldu.

Kahramanmaraş depremi Hatay kahramanmaraş Gaziantep Şanlıurfa Adana malatya