İhmaller zinciri... Levha yok, bekçi yok, şerit yok

Yaşam Haberleri İstanbul Konut
İhmaller zinciri... Levha yok, bekçi yok, şerit yok

Türkiye, 3 kardeşin inşaat temelinde boğularak hayatını kaybetmesini konuşuyor. Olayın ardından gözler, inşaatlardaki güvenlik önlemlerine çevrildi. Uzmanlar ise birçok inşaat alanında yazılı ve görsel tabela olmadığını söylerken, iş güvenliği kavramının yerleşmemesi sorun olmaya devam ediyor.

Sancaktepe'de, sokakta oyun oynayan 7 yaşındaki Berat, 9 yaşındaki Baran ve 11 yaşındaki Batuhan Sağın kardeşlerin evlerinin yakınındaki bir inşaatın temelinde boğulmuş halde bulunmaları, iş güvenliğini ve inşaatlarda alınması gereken tedbirleri bir kez daha gündeme getirdi. Yaşanan olayın ardından serzenişte bulunan acılı  baba Ayvaz Sağın, "Bizim canımız yandı kimsenin canı yanmasın. Burada olan ihtimali herkes gördü. İçerisi su dolmuş bir inşaat temeli var ama çevrede güvenlik yok. Buranın ne kadar tedbirsiz ve güvenliksiz bir alan olduğunu herkes gördü" sözleri tartışmaları ateşledi. 

“O BÖLGE HALA RİSK ALTINDA”

Premium Osgb İş Güvenliği Uzmanı Nurbanu Çalışkan, bir inşaata başlamadan önce alanın mutlaka çevrilmesi gerektiğini ve bunun malzemesinin ahşap ya da tel örgü olabileceğini belirterek, “Şantiye alanı tehlikelidir, girilmesi yasaktır yazıları mutlaka olmalı. Aydınlatma faktörü de çok önemli. Bu son olayda da eğer o alandan elektrik kablosu geçiyor olsaydı şu an başka şeyleri konuşuyor olacaktık” dedi. 

Son olaydaki bölgeyi inceleyen Çalışkan, girişte saçların bir insan boyundan fazla olduğunu ancak ilerleyen süreçte bu saçların boylarının azaldığını ve çocukların da bu alandan geçmiş olabileceklerine dikkat çekerken, “Alanda  ikinci bir giriş noktası vardı ve o bölge hala risk altında, hala güvenlik noktası yok. Vatandaşlar ki buna çocuklar da dahil bölgeye gelip inceliyorlar” ifadelerini kullandı.

MÜTEAAHİT ÖYLECE BIRAKMIŞ  

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı İrfan Sayar, bu tarz üzücü olayların tek bir nedeni olmadığını belirterek, "Yaşanan  kahredici  olayda da aslında bir ihmaller zinciri olduğunu görüyoruz" diye konuştu. 

Son olaydaki ihmaller zincirini de sıralayan Sayar, şu uyarı ve tespitleri gündeme taşıdı:

"Öncelikle müteahhit bir kez yapmış, temele yağmur yağınca su dolmuş ve o suyu öyle bırakmış. Çevresinde işaretleme yok, levha yok, bekçi yok. Bir çocuğun girebileceği boşluklar var. Yerel yönetimlerin de doğa olaylarından sonra, sokakları kontrol etmeleri gerekiyor. Ailelere de sorumluluklar düşüyor, çocuklarına dikkat etmeliler."

İhmaller zinciri... Levha yok, bekçi yok, şerit yok - Resim : 1
Hayatını kaybeden 7 yaşındaki Berat, 9 yaşındaki Baran ve 11 yaşındaki Batuhan Sağın kardeşler.

TABELA OLMAK ZORUNDA

Sayar, mevzuat gereği inşaatların çevresinde hem yazılı hem de okuma yazma bilmeyenler için resimli levhalar olması gerektiğine dikkat çekerken,  "Caydırıcı cezalar bile bu tür kazaları önlemede ne yazık ki yeterli  çözmüyor. Yaşam ve iş güvenliği kültürünün toplumda yerleşmesi gerekiyor. İnşaatların çevresinde güvenlik amaçlı paravan çekilmesi de kalıcı bir çözüm olmuyor. Çünkü  bu paravanlar insanların üstüne çökebiliyor. En son Adana'da böyle bir olay yaşandı" hatırlatmasında bulunuyor. 

İhmaller zinciri... Levha yok, bekçi yok, şerit yok - Resim : 2
3 kardeşin son görüntüleri.

 YARGIYA TAŞINDI

Öte yandan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yaşananlara ilişkin soruşturma başlattığını duyururken,  Sancaktepe Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise ihmal iddialarını reddedildi. Yapılan açıklamada, mahal dışında bir lokasyonda bulunan inşaat alanında, tüm güvenlik önlemlerinin alındığı belirtilirken, "Gerçekleşen bu elim olaydan dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Hayatlarını kaybeden evlatlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dileriz. Olay adli mercilere intikal etmiştir, belediye olarak konuyu tüm süreçleriyle hassasiyetle takip etmekteyiz. Acımızı bir kez daha dile getirir, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız” denildi.

BU OLAY İLK DEĞİL

Çocukların inşaat alanlarında karıştıkları kazalar, son zamanlarda sıklaşmaya başladı. Bazı olaylar ise şöyle:

* Eylül 2023'te Manisa’nın Alaşehir ilçesinde, çalıştığı inşaatta 5'inci kattan düşen lise öğrencisi Zekai Dikici (16) hayatını kaybetti.

*Ağustos 2023'te İstanbul Güngören'de çalıştığı inşaatta vinçten kafasına malzeme düşen 17 yaşındaki çocuk işçi hayatını kaybetti.

*Ağustos 2022 tarihinde İstanbul'un Silivri ilçesinde bulunan inşaatta çalışan 15 yaşındaki Ali K., inşaatın 6. katından aşağı düşerek hayatını kaybetti.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri Sancaktepe işçi ölümleri