İbrahim Kalın: Terör unsurları ortadan kalkmadıkça NATO üyelik süreci ilerlemez

Gündem haberleri İbrahim Kalın

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda, "Terör unsurları ortadan kalkmadıkça üyelik süreci ilerlemez" dedi. Kalın, "İsveç'in üyeliği F-16 için ön şart olur mu?" sorusuna ise, "Elimiz kolumuz bağlı oturmayız, alternatif bakarız" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği süreci ve İsveç'te yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kalın'ın açıklamaları:

"Terör unsurları ortadan kalkmadıkça üyelik süreci ilerlemez. Prensipte NATO'nun genişlemesini destekliyoruz. Terör temizlenirse Türkiye bunları karşılıksız bırakmaz. İsveç zamana ihtiyacımız var diyor.

Ben de mevkidaşlarımla konuları görüşüyorum. Bu konuda nasıl bir teklifle gelirler, yeni bir süreç mi başlatırlar bunu göreceğiz ama biz 3'lü mekanizmada ortaya konulan ilkeler çerçevesinde adımlar atılırsa, olumlu adımlar atacağımızı ifade ettik ama bunların tersi yönde gelişmeler olursa, İsveç'te bunlar oldu. Bunlara müsaade edilmesi kabul edilemez. Biz de buradaki tavrımızı açık ve net şekilde ortaya koyduk. Sürecin işleyeceği adım atılmazsa, bu tür olaylar yaşanırsa sürecin ilerlemeyeceğine dair pozisyonumuzu muhafaza ediyoruz.

ABD KONGRESİ 'ÖN ŞART' GETİRİR Mİ?

Kongre'nin F-16'lara dair bir ön şart (İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği) getireceğine dair şeyleri biz de duyuyoruz. Eş zamanlı Yunanistan'ın F-35 talebine de onay verirlerse bu Türkiye için kabul edilemez bir durumdur. Biz o yönde bir geri adım atmayız. Bunlar bağımsız süreçlerdir. Biz kendi yolumuza da devam ederiz. Burada elimiz kolumuz bağlı oturacak halimiz yok."

Kaynak: Haber Global TV

İbrahim Kalın İsveç Finlandiya