İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan Fatih Sultan Mehmet tablosu açıklaması: Son derece gizli tutuldu
İBB Sözcüsü Murat Ongun, İBB'nin Fatih Sultan Mehmet'in tablosunu satın almasıyla ilgili olarak Haber Global'e özel açıklamalar yaptı. Ongun, eleştirilere yönelik soruları da yanıtladı.
İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan ve padişahın başka bir kişi ile resmedilen tek portresi, İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü Christie's salonundaki müzayedede alıcıların beğenisine sunuldu. İBB, portreyi 770 bin sterline satın aldı.
Tablonun satın alınma sürecini İBB Sözcüsü Murat Ongun, Haber Global'de Günün Nabzı programında anlattı. Ongun, tablonun fiyatına yönelik yapılan eleştirilere de yanıt verdi.
Ongun'un açıklamaları şöyle:
"Bir hafta, 10 gün kadar evvel Türk basınında satışa dair haberler çıktı. Bu haberler çıkar çıkmaz Başkanımız 'Bu çok önemli bir şey, acaba alabilir miyiz' dedi. Araştırma yaptık, müzayedeye girebileceğimizi anladık. Çeşitli kuralları, detayları var. Teminat mektupları, akreditasyon... Bunları gerçekleştirdik, dün müzayedeye katıldık. 118. sıradaydı tablo. Biz almaya kararlıydık zaten, beklediğimizden de kısa sürdü ve başarılı bir şekilde sonuçlandı. İstanbul'a kazandırdık tabloyu.
İmamoğlu'dan 'tablo' açıklaması
FİYATIN YÜKSELMEMESİ İÇİN GİZLİ TUTULDU
Bu müzayededen birkaç hafta öncesinden bir haberimiz yoktu. Basından görünce harekete geçtik, hızlı da davrandık. Son derece gizli tutarak yürüdük. Sonunda da kazanan taraf olduk. Zaten başkanımız 'Alana kadar gidin' talimatı vermişti.
Başkanımız ilk olarak Saraçhane binasında halka açılmasından yana ama bu henüz ham bir fikir. Sergi konusunda eser İstanbul'a geldikten sonra bir değerlendirmede bulunacağız.
Son derece önemli bir kültür varlığı. Eminim tablonun değeri de daha fazla artmıştır. Kültür Bakanlığı'ndan henüz bir temas olmadı. Zaten artık tablo İBB'nin malı. O yüzden İBB uhdesinde tablo sergilenir.
ELEŞTİRİLERE YANIT
'Bu iş İBB'nin işi değil' diyenler varsa, bu müzayedeye kimlerin girdiği gizli tutuluyor. Acaba Kültür Bakanlığı giriyor mu, girmiyor mu, bunu bilmenin imkanı yok. Görüldüğü kadarıyla bakanlık girmemiş, iyi ki biz girmişiz ve anavatanına değerli tabloyu geri getirmişiz.
Bu tablonun 600 bin sterline kadar satılabileceği belirtiliyordu. O rakamlara gelene kadar da pek çok katılımcı vardı. İyi bir müzakere süreciydi, kararlılığımızı kısa zamanda gösterdik ve bu meblağa aldık. İBB'nin iştirakleri var, pek çok şirket. Bir dizi için İGDAŞ sponsorluk vermiş. Şu an kimsenin aklında olmayan dizi için İBB iştiraklerinden 22.5 milyon lira para çıkmış. Dolar 2.5 lira iken çıkmış. Şu an İBB, 6.5 milyon liraya, dünya tarihi açısından bile son derece önemli eseri İstanbul'a kazandırmış. İBB daha önceki dönemlerde hiç üzerine vazife olmayan işlere para harcamış. Dünyada iki tablo var Fatih Sultan Mehmet yaşarken yapılmış. Biz bunlardan birini İstanbul'a kazandırdık. Bir tablo da kayıp.
"İBB İÇİN BASİT BİR RAKAM"
Bu pandemi sürecinde, merkezi hükümetten, sadece İBB değil, hiçbir CHP'li belediyeye 1 lira bile bir katkı gelmedi. İBB'yi Türkiye'deki belediyelerden ayıran bir özellik var. O da İstanbul'un gücü. Türkiye'nin en güçlü kurumudur İBB. Bütçesi 11-12 milyar euro. 770 bin pound, yani 1 milyon dolar devede kulak bile olmaz burada. Bu paralar İBB için basit rakamlardır. Bahse konu metro hatları ise 1 milyar euro gibi rakamlarla ifade edilebilir. Biz 5. metronun tekrar inşaatına başladık. Ekonomik sıkıntıları dile getiriyoruz ama İBB üzerine düşen her şeyi de fazlasıyla yerine getiriyor. Maddi değeri, İBB'nin gücünün yanında çok küçük bir şeydir. İBB o müzayededeki her şeyi de toplayabilir.
TABLOYLA İLGİLİ "İMAJ DÜZELTME ÇALIŞMASI" POLEMİĞİ
Ekrem İmamoğlu 29 Mayıs'ta Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaret etti. O mezarlıkta pek çok isim yatıyor. Başkanımız da hepsine bir Fatiha okuyayım diye girdi. Eli arkadaymış yürürken, bütün mesele o. O bir kirli propaganda kampanyası. 'Ekrem İmamoğlu'nun imajını bozdu' diye bir ifade varsa ona katılmıyorum. Bizim imaj düzeltmeye ihtiyacımız yok."