Hiç sinemaya gitmediğimiz yılda Oscar ödülleri sahiplerini bulacak??

Hiç sinemaya gitmediğimiz yılda Oscar ödülleri sahiplerini bulacak??

Pandemi yüzünden çoğu insanın neredeyse sinemaların kapısından bile geçmediği şu zamanlarda yılın en iyi filmleri Oscar için kıyasıya yarışacak. İki hafta sonra düzenlenecek ödül töreninde bizleri neler bekliyor?

Derleme: Haberglobal.com.tr

93’üncü Akademi Ödülleri (Oscar) 25 Nisan Pazar günü sahiplerini bulacak. Çoğu insanın sinemaların kapısından bile geçemediği 2020-2021 sezonunun en iyi filmleri tanıtılırken gözler streaming platformlarının adaylarında olacak. Geçtiğimiz yıllarda Netflix büyük ödül törenlerine adaylıkları ile damga vururken bu yılın en iyi film adayları arasında Amazon Studios'un çektiği Sound of Metal da bulunuyor. İşte modern zamanların en ilginç Oscar töreni hakkında bilmeniz gereken her şey.

Hiç sinemaya gitmediğimiz yılda Oscar ödülleri sahiplerini bulacak?? - Resim : 1

OSCAR SAAT KAÇTA?

Akademi Ödülleri ABD Doğu saati ile saat 20:00’da olacak. TSİ ile 03:00'da yayınlanacak. Şovun kendisi Los Angeles’taki Union Station’da düzenlenecek. Performanslar ise Dolby Theatre’da olacak. Union Station’daki etkinliğe adaylar, sunucular ve konuklar katılacak.

NASIL İZLEYEBİLİRİM?

ABD’de ABC tarafından yayınlanacak ödül töreni, YouTube TV ve Hulu+Live’dan da yayınlanacak. Ödül töreninin Türkiye'de henüz hangi platformda yayınlanacağı ile ilgili bir bilgi yok. Geçen yıl tören Digiturk tarafından yayınlanmıştı.

ADAYLAR KİMLER?

Oscar ödül töreninin yapımcıları Jesse Collins, Stacey Sher ve Steven Soderbergh bu yıl dramatik filmlerin onurlandırıldığı, sosyal mesafeye önem verilen bir organizasyon düzenlemek istediklerini söylüyorlar.

Bu yıl ilk kez en iyi yönetmen ödülü için iki kadın aday var. Nomaland’in yönetmeni Chloe Zhao ve Promising Young Woman’ın yönetmeni Emerald Fennell en iyi yönetmen ödülü için yarışacak.

Chloe Zhao halihazırda Altın Küre ödüllerinde en iyi yönetmen ödülünü kazanarak bu ödülü kazanan ilk Asyalı kadın olmuştu.

Hiç sinemaya gitmediğimiz yılda Oscar ödülleri sahiplerini bulacak?? - Resim : 2

Yönetmen Chloe Zhao/Fotoğraf: Reuters?

EN İYİ KADIN YÖNETMEN ADAYLARI

Fennell veya Zhao’dan biri kazanırsa bu ödülü kazanan ikinci kadın olarak tarihe geçecekler. 2010 yılında 2. Körfez Savaşı’nı konu alan The Hurt Locker filmi ile Kahryn Bigelow ilk en iyi yönetmen ödülüne sahip kadın olmuştu. 1977 yılında Seven Beauties filmi ile Lina Wertmüller, The Piano filmi ile 1994 yılında Jane Champion, 2004 yılında Lost in Translation filmi ile Sofia Coppola ve Lady Bird (2018) filmi ile Greta Gerwig en iyi kadın yönetmen dallarında aday gösterilmişlerdi.

ABD Merkezli kadın araştırmaları yapan CSDTF’in verilerine göre geçen yıl dünyada en fazla hasılat yapan 100 filmden 16’sı kadın yönetmene sahipti. Bu rakam 2019’da 12, 2018’de 4’tü.

Ayrıca en iyi erkek oyuncu ödülü de Steven Yeun da bu kategori için aday gösterilen ilk Asya-Amerikan oldu.

Chloe Zhao'nun çektiği Nomaland'in fragmanını aşağıda izleyebilirsiniz.?

MANK 10 DALDA ADAY

David Fincher tarafından siyah beyaz olarak çekilen ve kült film Vatandaş Kane’in yazım sürecini anlatan Mank, 10 dalda Oscar’a aday oldu.  

Chloe Zhao tarafından çekilen Nomaland’ın sinematografi, en iyi yönetmen, en iyi kurgu ve en iyi senaryo alanlarında iddialı oldukları yorumları yapılıyor.

Filmin yıldızı Frances McDormand ise etkileyici perfomansı ile en iyi kadın oyuncu dalında aday gösterildi.

Promising Young Woman’ın başrol oyuncusu Carey Mulligan ise geçimişin intikamını alan karakteriyle en iyi kadın oyuncu adayları listesinde ilk sırada yer aldı.

10 dalda aday olan Mank'ın fragmanını izleyebilirsiniz.?

KİM SUNACAK?

Kimse. Oscar bu yıl da bir sunucu açıklamadı. 2019 ve 2020 yıllarında olduğu gibi pek çok sunucu olması ama tek bir sunucu olmaması bekleniyor. 2017 ve 2018 yllarında usta talk show’cu Jimmy Kimmel tek başına Akademi Ödülleri’ni sunmuştu.?

Hiç sinemaya gitmediğimiz yılda Oscar ödülleri sahiplerini bulacak?? - Resim : 3

KIRMIZI HALI OLACAK MI?

Online düzenlenen Altın Küre ödüllerinde yaşanan gömlek skandalının ardından Oscar’da böyle bir durum yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Yapımcılar davetlilerden uygun şekilde giyinmelerini isterken henüz bir kırmızı halı olup olmayacağı açıklanmadı.

Hiç sinemaya gitmediğimiz yılda Oscar ödülleri sahiplerini bulacak?? - Resim : 4Oscar'ın olmazsa olmazı kırmızı halı geçidinin bu yıl da önlemler alınarak gerçekleştirilmesi bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden 19 Nisan tarihi itibarıyla ülke genelinde bütün yetişkinlerin aşı olabileceğini duyurmuştu. Fotoğraf: Reuters?

Kaynaklar: Wall Street Journal, Oscars.org, New York Times

Oscar ödülleri ne zaman? Oscar ödüllerinde hangi filmler izlenecek? Oscar filmlerini nereden izleyebilirim