Herkesin kafası karışık... İşte 10 soruda normalleşme rehberi
Türkiye'de bugün itibarıyla kontrollü normalleşme dönemi başladı ama herkesin kafası karışık. Restoranlar nerede, nasıl açılacak? Cumartesi-pazar sokağa çıkılacak mı? İşte sizin için hazırladığımız 10 soruda normalleşme rehberi...
Derleyen: Haberglobal.com.tr
11 Mart'ta ilk koronavirüsü vakasının görüldüğü Türkiye geçen yazdan sonra ikinci kez kontrollü normalleşmeye geçiyor. İller düşük, orta, yüksek, çok yüksek risk gruplarına göre dörde ayrıldı ve farklı farklı kurallarla göre normalleşecekler. Herkesin kafası biraz karışık... İşte 10 soruda kontrollü normalleşmede herkesin aklına takılan sorular...
Editörün notu: Haberin sonundaki haritada bulunduğunuz ilin hangi risk grubunda olduğuna bakabilirsiniz.
1-Restoranlara gidebilecek miyim?
Düşük: 07:00-19:00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite kuralına uyularak açılacak. 19:00-21:00 arasında bu mekanlar paket servis ve gel-al hizmeti verecek. 21:00-00:00 arasında sadece paket servisi yapacak.
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: Düşük ile aynı
Çok yüksek: Çok yüksek riskli illerde yeme-içme yerleri 10.00-20.00 arasında paket servis/gel-al, 20.00-00.00 arasında sadece paket servis hizmeti verebilecek.
2-Hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması ne oldu?
Hafta içi günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında tüm Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
3-Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasına ne oldu?
Düşük: Hafta sonları 05:00-21:00 saatleri arasında sokağa çıkılabilecek.
Orta: Aynısı
Yüksek: Cumartesi 05:00-21:00 arası sokağa çıkılabilecek. Pazar günü sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek.
Çok yüksek: Aynısı
4-Çocuğumu okula gönderecek miyim?
Düşük: Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yüz yüze eğitim gerçekleştirilecek. Bu illerde yüz yüze eğitime, okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada 2 gün, ortaokul 5, 6, 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, lise hazırlık 9. 10. 11. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, lise 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olacak şekilde başlanacak.
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: Yüz yüze eğitime geçiş süreci ise okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olarak başlanacak.
Çok yüksek: Yüksek ile aynı
5- Bir ilden bir ile seyahat edebilecek miyim?
Şehirler arası seyahat kuralları normalleşme öncesi belirlenen koşullarda devam edecek. Hafta sonu bir ilden bir ile gitmek durumunda olan vatandaşların yanlarında ilgili belgelerini bulundurmaları beklenecek. Konuyla ilgili olarak Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’nın ek bir genelge yayımlayarak durumu netleştirmesi bekleniyor.
6- 20 yaşın altındakilerin veya 65 yaşın üstündekilerin sokağa çıkma sınırlaması devam edecek mi?
Düşük: Sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: 65 yaş ve üzerindekiler 10.00-14.00 arasında, 20 yaş altındakiler 14.00-18.00 arasında sokağa çıkabilecek
Çok yüksek: Yüksek ile aynı
7-Halı sahaya gidebilecek miyim?
Düşük: HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı sahalar 09.00-19.00'da faaliyet gösterebilecek.
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: Halı sahalar açılmayacak
Çok yüksek: Yüksek ile aynı
8-Nikah ve düğünlere gidebilecek miyiz?
Düşük: Maksimum 100 kişi olacak ve süre 1 saati aşmayacak.
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: Maksimum 50 kişi olacak ve süre 1 saati aşmayacak.
Çok yüksek: Yüksek ile aynı
9-Yaşadığım ildeki kurallar tekrar değişebilir mi?
İllerde 100 bin kişiye düşen vaka sayısı artış gösterirse kurallar daha katı bir şekilde uygulanacak.
10-Memurların mesai saatleri değişti mi?
Kamuda esnek çalışma modeli sona erdiriliyor. Kamu çalışanları memurlar salgın öncesi normal mesai saatlerine geri dönecek.
Hangi il, hangi risk grubunda?
Düşük risk: Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak, Van. (14 il)
Orta risk: Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın, Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Manisa, Nevşehir, Sivas, Tunceli, Yozgat. (28 il)
Yüksek risk: Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak. (22 il)
Çok yüksek risk: Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon. (17 il)
Türkiye’de bulunan 81 vilayetin 39’u (neredeyse yarısı) yüksek veya çok yüksek risk kategorisinde bulunuyor.