Herkesi konuştuk... Peki öğretmenlerin ruh hali nasıl? Heyecanlı ama endişeliler!

Herkesi konuştuk... Peki öğretmenlerin ruh hali nasıl? Heyecanlı ama endişeliler!

Okulların fiziksel durumundan öğrencilerin akademik gelişimine kadar yeni okul sezonu öncesi her şeyi konuştuk. Peki öğretmenler kendini nasıl hissediyor? Tekrar aktif olarak çalışmaya hazırlar mı?

Türkiye genelinde yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1 milyonun üzerinde öğretmen, salgın öncesinde olduğu gibi bugün itibarıyla (6 Eylül) haftada 5 gün yüz yüze eğitime başladı.

Yaklaşık 1.5 yıl aradan sonra öğrenciler okullarına, öğretmenler ise öğrencilerine kavuştu. Yüz yüze eğitime başlama sürecinde, 'Okullarımız hazır mı?', 'Öğrenciler hazır mı?' gibi soruların yanıtlarını aradık durduk. Ancak milyonlarca öğrenci ile ilgilenecek olan öğretmenlerimiz psikolojik açıdan ne kadar hazır, adaptasyon sorunu yaşarlar mı? Bunu pek sorgulamadık.

Bu kapsamda Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Erarslan, öğretmenlerin pandemi sürecinde yaşadıklarını, yeni eğitim-öğretim dönemine ilişkin görüş ve psikososyal durumlarının yer aldığı yaklaşık 10 bin öğretmenin online olarak katıldığı araştırmanın sonuçlarını Haberglobal.com.tr ile paylaştı. 

"YENİ DÖNEME HAZIR DEĞİLİZ"

Araştırmada okulların açılmasına yakın öğretmenlere kendilerini nasıl hissettikleri sorulduğunda öğretmenlerin yüzde 44.7'si büyük oranda endişeli olduklarını, yüzde 28'i mutlu olduklarını söyledi. 'Kendimi yeni döneme hazır hissediyorum' önermesine öğretmenlerin yüzde 46.4'ü 'Evet' derken, yüzde 43.8'i ise 'Kısmen' şeklinde yanıt veriyor. Öğretmenlerin yalnızca yüzde 9.9'u yeni eğitim-öğretim döneme hazır hissetmediğini belirtti. 

Herkesi konuştuk... Peki öğretmenlerin ruh hali nasıl? Heyecanlı ama endişeliler! - Resim : 1

"ÖĞRENCİLERİNİ ÖZLEMİŞLER"

"Sınıfta öğrencilerimle yüz yüze ders yapmayı istiyorum" önermesine öğretmenlerin yüzde 83.9'u 'Evet' yanıtını verirken, yüz yüze eğitimde en çok tedirgin oldukları konular sorulduğunda yüzde 43’ü 'tedbirlerin yetersiz olması, öğrencilerin psikososyal durumu, maske kullanımı ve aşı zorunluluğu' gibi örnekler veriyor. 

Araştırma grubundaki öğretmenlerin yüzde 56.5'i Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan hijyen kuralları ile görev yaptıkları okullarda alınan hijyen önlemlerinin birbiri ile uyumlu olduğunu düşünüyor. "Aşının okulların güvenli bir şekilde açılmasında etkili olduğunu düşünmüyorum" önermesine öğretmenlerin yüzde 31.2'si 'Evet', yüzde 33.8'i 'Kısmen' yanıtını verdi. 

Herkesi konuştuk... Peki öğretmenlerin ruh hali nasıl? Heyecanlı ama endişeliler! - Resim : 2

DERS SÜRESİ KISALTILMALI

Okulların açılması sürecinde en çok konuşulan konulardan biri de ders süreleri oldu. Bu kapsamda öğretmenlerin yüzde 85.2’si yeni eğitim sürecinde derslerin 30 dakika ile sınırlandırılması gerektiğini düşünüyor. "Bazı derslere uzaktan eğitim yöntemi ile devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum" önermesine öğretmenlerin yüzde 47'si Hayır, yüzde 31.3'ü ise 'Evet', yüzde 21.7'si ise 'Kısmen' yanıtını verdi. 

Araştırmanın sonuç kısmında şu ifadelere yer veriliyor: "Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu yeni dönemde yüz yüze eğitim sürecine kendilerini hazır hissediyor. Ancak yüz yüze eğitim sürecinde pandemiye ilişkin önemli oranda endişe ve kaygı duyguları ile baş başa kalmış durumda. Yeni eğitim döneminde öğretmenler teneffüs uygulamasının tüm kademelerde yer alması, ders sürelerinin azaltılması ve seyreltilmiş öğretim programlarının uygulanması gerektiğini düşünüyor."

BİR YANDA HEYECAN, BİR YANDA KORKU

Sürecin sadece öğrenciler üzerinde değil, öğretmenler üzerinde de büyük etki bıraktığını belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, öğretmenlerin kaygılı bir dönem geçirdiğini söyledi. Öğretmenlerin yüz yüze eğitimden yana olduğunu, ancak yeterli önlem göremediklerini aktaran Kurul, "Kalabalık sınıflar nedeniyle öğretmenler yeterli önlemlerin alınmadığını, uzaktan eğitimin de sürdürülemediğini bildikleri için telaş içinde. 1.5 yıl uzaktan, öğrenciye temas edemeden, duygu-düşünce alışverişi yapamadan eğitim sürecinin öğretmenler üzerindeki olumsuz yanları var. Ama şimdi yüz yüze eğitimde karşılaşma dönemi ve bunun da heyecanını yaşıyorlar" şeklinde konuştu. 

Şu süreçte sağlık emekçileri nasıl tehlike ile karşı karşıyaysa aynısının öğretmenlerde de olduğuna dikkat çeken Kurul, öğretmenlerin aşılamasında yüzde yüze ulaşılamadığını söyledi. Kurul, "Ayrıca hala aşı karşıtlığı içinde olan ve PCR testi istemeyen eğitim emekçilerimiz de var. Onları da buradan uyarmak istiyorum" dedi.

Herkesi konuştuk... Peki öğretmenlerin ruh hali nasıl? Heyecanlı ama endişeliler! - Resim : 3

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel