Her 5 kişiden ikisi... Su krizi endişesi

Yaşam Haberleri
Her 5 kişiden ikisi... Su krizi endişesi
Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de Su Krizi Araştırması'nın sonuçlarına göre, her beş kişiden ikisi susuzluk noktasında endişeli. Uzmanlar, kurak geçen bir yazın ardından sonbaharda da yağışların olmaması durumunda susuzluğun kapıda olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre, yüzde 83'lük bir kesim ise suyunu boşa akıtmıyor.

Kurak geçen yaz mevsiminin ardından barajların boş kalması, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin belirli bölgelerinde su krizi endişelerini beraberinde getirdi. Türkiye'de Su Krizi Araştırma, 5 kişiden ikisinin su krizi konusunda 'çok endişeli' olduğunu ortaya koydu.

İSKİ'den alınan veriler, İstanbul'daki ortalama baraj doluluk oranının yüzde 26,57 seviyesinde seyrettiğini gösterirken, kuraklığın etkileri mevsim boyunca Türkiye'nin pek çok bölgesinde hissedildi. Yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 36,6’sı, “Su krizi nedir?” sorusuna “iklim değişikliği ve küresel ısınmanın neden olduğu su kıtlığıdır” yanıtını verdi. Su krizi konusunda yüksek endişe duyan kesimin, çoğunlukla 45-55 yaş grubundaki katılımcılar olduğu görüldü.

Her 5 kişiden ikisi... Su krizi endişesi - Resim : 1
Vatandaşların yüzde 67'si baraj doluluk oranlarını takip ediyor.

İKLİM KRİZİNE DAİR ENDİŞELER...

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Pazar Araştırma Direktörü Gizem Turhan, “5 kişiden üçü, iklim değişikliğinden korktuğunu ve bu konuda kişisel tedbirler aldığını söylüyor. Su ve iklim krizine ilişkin endişeler, bu problemlerin her geçen gün kritik hâle geldiğine dikkat çekiyor” dedi.

YÜZDE 67'Sİ BARAJ DOLULUK ORANLARINI TAKİP EDİYOR

Araştırma, Türkiye’de su krizi konusunda yüksek endişeye sahip kesimin bu konudaki gündemi de daima takip ettiğini gösterdi. Özellikle 45-55 yaş grubundaki katılımcıların su krizi konusunda daha endişeli olduğu görülürken, katılımcıların yüzde 67,1’inin Türkiye’deki baraj doluluk oranlarını yakından izlediği öğrenildi.

Her 5 kişiden ikisi... Su krizi endişesi - Resim : 2
Araştırma, yüzde 83'lük kesimin suyu boşa akıtmadığı sonucunu çıkardı.

3 kişiden 2’sinin, baraj doluluk oranlarıyla güncel olarak ilgilendiğine dikkat çeken Turhan, “Bu veri, baraj doluluk oranlarının katılımcılar için su krizinin boyutlarını anlamak açısından önemli bir gösterge olarak görüldüğünü vurguluyor. Buradan da su kaynaklarına yönelik farkındalığın yüksek olduğu çıkarımına ulaşıyoruz. Baraj doluluk oranlarına ilişkin bilinçli katılım, su krizinin hafifletilmesinde vatandaş desteğinin önemli bir işareti olabilir” ifadelerini kullandı. 

"YÜZDE 83 SUYU BOŞA AKITMIYOR"

Araştırmada öne çıkan bulgulardan birinin de su tasarrufu bilincine ilişkin olduğunu kaydeden Turhan, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

"Katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 92,2), günlük hayatlarında su tasarrufu yaptıklarını ifade ediyor, bu grubun yaklaşık yüzde 83'ü ise suyun boşa akıtılmamasına dikkat ettiğini söylüyor. Türkiye genelinde yürütülen araştırma sonuçlarına göre vatandaşların su tasarrufu bilincinin yüksek olduğunu görüyoruz."

Her 5 kişiden ikisi... Su krizi endişesi - Resim : 3
Uzmanlar, önümüzdeki aylarda yağış olmaması durumunda susuzluğun kapıda olduğunu belirtiyor.

SU FAKİRİ BİR ÜLKEDE İÇME SUYUYLA ARABA YIKANIR MI?

DSİ’nin eski yöneticilerinden Dursun Yıldız , kısa vadede kayıp, kaçak oranının yüzde 3’ün altına indirilmesi, su tasarrufu ve her binaya yağmur depolama sistemleri kurulması gerekliliğine dikkat çekerken, "Araba yıkama, halı yıkama gibi uygulamalara da kısıtlama getirilmeli. Yaz döneminde İstanbul için çok ciddi susuzluk riski söz konusu. Türkiye gibi su fakiri ve ekonomisi dar boğazda olan bir ülkede içme suyuyla araba yıkanır mı? Akıl alacak gibi değil" diyor. Yıldız ayrıca, Avrupa yakasındaki barajların kapasitesi yetersiz olduğunu da belirtirken, "Avrupa yakasını su arz güvenliği Anadolu yakasındaki su teminine bağlı. Melen Barajı ivedilikle tamamlanıp, hizmete girmeliydi. Bulaşık, çamaşır yıkarken suyu çok dikkatli tüketmeliyiz. Megakentte her 5 yıllık periyotta fazladan 150 milyon metreküp su gerekiyor. İstanbul için gidişat iyi değil. Kent bu yükü kaldırmıyor. Baraj havzalarını korumamız gerektiği gibi, tasarrufa yönelmeliyiz" uyarısını sıralıyor.

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri su krizi iklim krizi susuzluk su tasarrufu