Henüz bir kara kutu: Kolombiya varyantı
Koronavirüs hayatımızda oldukça varyantlar da onu takip edecek. Belçika'da 7 can alan Kolombiya varyantı şu aralar dünyanın gündeminde. Peki henüz bir kara kutu olan Kolombiya varyantını (Mu) diğerlerinden ayıran özellikler ne? Bu varyantlar sonsuza kadar devam mı edecek? Türkiye'de görüldü mü?
Koronavirüse karşı mücadelede en büyük kazanımımız aşı devrede. Aşılar büyük bir silah ancak nerdeyse her ay çıkan yeni varyantlar toplumu huzursuz ediyor. Aslında semptomları bilinen alfa, beta, gamma, delta ve delta plus isimli varyantlar dışında da çok varyant var ancak bunlar belirgin olarak tespit edilebilenler.
Uzmanlara göre Covid-19 dolaşımda olmaya devam ettikçe bu varyantlar da devam edecek. Geçen ay Haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Profesör İftihar Köksal nüfus yoğunluğu olan toplu yaşanan ve aynı zamanda kurallara uyulmayan ülkelerde (Hindistan gibi) varyantların daha çok ortaya çıktığını söylüyor.
Şu aralar ortaya çıkan ve adını duymaya başladığımız yeni varyant ise Kolombiya varyantı. ‘Hoppala’ demeyin. Bu varyantın de ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
İNGİLTERE'DE 37 VAKA
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Mehmet Ceyhan Kolombiya varyantının aslında aralık ayında Kolombiya’da görüldüğünü ancak virüsün geçen hafta ABD, Florida’da ortaya çıkmasıyla ve İngiltere’de 37 vaka görülmesiyle iyice gündeme geldiğini söyledi.
Ceyhan’ın verdiği bilgilere göre ABD’deki yeni vakaların yüzde 1’inin Kolombiya varyantı olduğu biliniyor. Belçika’da huzurevinde 7 kişinin Kolombiya varyantı sebebiyle vefat ettiğini söyleyen Ceyhan varyantın çıkış belirtilerinin Delta’ya benzediğini söylüyor.
Kolombiya varyantının Belçika’daki olayda belirgin özelliği ise hastalık semptomlarının önce hafif sonradan ise hastalara oksijen verilecek kıvama getirecek gibi ağırlaşması.
Ceyhan’a göre eldeki veriler Kolombiya varyantının genel özelliklerini ortaya çıkarma konusunda çok yetersiz. Ceyhan, “1-2 hafta içerisinde daha mı hızlı ilerliyor, aşıya direnç durumu nedir, bunları göreceğiz. Avrupa'da 2 ülke, toplamda 26 ülke bu varyantı rapor etti” değerlendirmesinde bulundu.
'VARYANTLAR İLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ'
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl eldeki ilk bilgilere göre varyantın daha hızlı yayıldığını ve aşının etkinliğini azaltabildiğini söyledi.
Kurugöl Dünya Sağlık Örgütü tarafından varyantın incelendiğini ve yakın zamanda konu hakkında bir açıklama yapılabileceğini söyledi. Kurugöl virüsle ve dolayısıyla da varyantları ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini anlatırken, “Şu anda Türkiye'de bir bölüm insan virüsle yaşamayı virüsü yok saymak olarak kabul ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Profesör Zafer Kurugöl’ün ifadelerine göre şu an Türkiye’de Kolombiya varyantı olduğuna dair bir iz yok. Kurugöl Türkiye’de bir varyant çıkarsa bunun Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden çıkabileceğini söylüyor. Kurugöl, “Aşı yaptırmak ve önlemlere devam etmek gerekiyor" diyor.
OKULLAR AÇILINCA...
Şu anda Türkiye'de 20 milyon kişi aşı hakkı olduğu halde yaptırmadı. 20 milyon kişi aşısını yaptırmadığı taktirde bizde de yeni varyantlar çıkabilir. Nasıl Kolombiya'dan varyant çıkıyorsa Türkiye'den de Güneydoğu'dan bir varyant çıkabilir. Yakında okullar açılacak. Risk daha da artacak" diyor.
Avrupa Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Engelleme Merkezi Kolombiya varyantını izlemeye aldı. Florida’da Kolombiya varyantı tespit edilmesiyle birlikte yerel sağlık birimlerinin orada 10 farklı varyantı daha incelediği öğrenildi.
Kolombiya varyantının bilimsel olarak ismi B.1.621, henüz Dünya Sağlık Örgütü varyantı sınıflandırmayı bitirmediği için Yunan alfabesinden bir harfle tanınmıyor.
İngiltere Kamu Sağlığı Otoritesi (PHE) aşıların Kolombiya varyantına karşı daha az etkili olabileceğini söyledi. Kurum, “Şu an elimizdeki veriler çok sınırlı, virüsün daha hızlı bulaşıp bulaşmadığını söyleyemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Web Özel