Hedef 135 milyar dolar

Turizm Ekonomi haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri abd doları Türk lirası
Hedef 135 milyar dolar

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) düzenlediği "Turizm Yatırım Forumu 2023" (TIF2023) İstanbul’da düzenlendi. Türkiye’nin en kapsamlı turizm yatırım etkinliği olarak değerlendirilen buluşmada 2033 için 135 milyar dolar gelir hedefi açıklandı. 

Orta Vadeli Program’da (OVP) cari dengeyi sağlayacak en önemli sektör olarak görülen turizmde sektör temsilcileri 10 yıllık hedefler açıklandı.  Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) öncülüğünde düzenlenen "Turizm Yatırım Forumu 2023"de bir araya gelen sektör temsilcileri kısa ve orta vadeli hedefleri kamuoyuna duyurdular. İstanbul’da gerçekleştirilen ve en kapsamlı turizm yatırım etkinliği olarak değerlendirilen buluşmada 2033’te 135 milyar dolar gelir hedefi açıklayan TTYD Başkanı Oya Narin, "Türkiye, bugün dünyada ilk 4 destinasyon arasına girdi" açıklamasında bulundu. 

CARİ DENGE İYİLEŞECEK

Narin, turizmin Eylül 2023’te yayınlanan Orta Vadeli Programa da dikkat çekerken, "Yaptığımız projeskiyonlar, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk 10 yılında doğru politikalar ve anlamlı müdahalelerle 2033 yılında GSYH’nin yüzde 7,5’u olarak hesapladığımız 135 milyar dolar seviyesine ulaşabileceğini gösteriyor. Bu da cari işlemler dengesini ciddi boyutta iyileştirecektir” diye konuştu. 

Hedef 135 milyar dolar - Resim : 1
Büyük buluşmaya sektör temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi. 

120 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Konuşmasında markalaşma konusuna da değinen Narin, ulusal ve uluslararası markaların konaklama işletmeciliğinde daha fazla yer almasının sektörün büyümesine katkı yapacağının altını çizdi. Narin, ayrıca TTYD üyelerinin Türkiye’de bugüne kadar yapılan 120 milyar ABD dolarlık yatırımın yarısını gerçekleştirdiğini vurguladı. 

200 ÜLKEDE TANITIM

Büyük buluşmaya katılan isimlerden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ise  konuşmasında, Türkiye'nin turizm potansiyelinin 12 aya yayılması için çalıştıklarının altını çizerken, "Bugün Türkiye’nin 200 ülkede tanıtımı yapılıyor" bilgisini paylaştı. 

BÜYÜME HIZI 5.4

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat ise yabancı yatırımcıya yönelik planlamalar hakkında bilgi verirken, şunları söyledi: "Türkiye’yi yabancı yatırımcılara tanıtırken kullandığımız en önemli argüman yılda ortalama yüzde 5,4 büyüme hızımız. Nitelikli işgücü, Türkiye’nin reform ajandası ve altyapı ile lojistik üssü özeliklerimizi de  her platformda vurguluyoruz.

Hedef 135 milyar dolar - Resim : 2
Turizm geliri her yıl düzenli olarak artarken, 10 yıllık hedef rakam ise sektörde heyecan yaratmış durumda

19 ŞİRKET İŞLEM GÖRÜYOR

Öte yandan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin  öncülüğünde düzenlenen "Turizm Yatırım Forumu 2023"e  İstanbul Valisi Davut Gül ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör de katıldı. Borsa İstanbul’da 19 turizm şirketinin işlem gördüğü kaydeden Güngör, finansmana erişim konusunda GYO modelinin önemine dikkat çekti. Güngör bu sayede halkın da bu modelle elde edilen gelirden faydalanabileceğini aktardı. İstanbul Valisi Davut Gül de etkinliği takip edeceğini ve TIF2023’te ortaya çıkacak yol haritasını hayata geçirmek için çalışacaklarını duyurması sektör temsilcilerini heyecanlandırdı. 

 mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel