Haziran ayında kırsal alanda bin 120 yangın çıktı

Ajans Bizim
Yangın Tarım
Haziran ayında kırsal alanda bin 120 yangın çıktı
Fotoğraf: DepoPhotos

Geçen ay kırsal alanda çıkan 1.120 ayrı yangında tarım arazileri zarar gördü, hayvanlar telef oldu. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan aşırı sıcakların tarımsal üretime ve tarım arazilerine zarar verdiğini belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti:

“Diğer taraftan dikkatsizlik başta olmak üzere Haziran ayında artan sıcaklarla birlikte orman ve tarım arazilerinde yangınlar arttı.  Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Haziran ayında Türkiye’nin kırsal alanlarında toplam 1.120 adet yangın çıktı. 

Haziran ayında Diyarbakır, Mardin, Çanakkale, Aydın, Balıkesir, Bursa, Siirt, İzmir, Manisa, Burdur, Uşak, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Edirne, Düzce, Sinop, Bingöl, Elazığ, Ankara, Çankırı, Yozgat ve daha birçok ilimizde büyüklü küçüklü yangınlar meydana geldi. Bu illerde çıkan yangınlarda tarım arazileri zarar gördü, hayvanlar telef oldu.”

“Yüzde 38’i insan kaynaklı”

Bayraktar, “Yapılan araştırmalar ülkemizde yangınların takribi yüzde 80’inin Haziran-Ekim döneminde çıktığını gösteriyor. Çıkan yangınların yaklaşık yüzde 38’i insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlik gibi sebeplerdir. Özellikle sıcaklıkların arttığı bu dönemlerde daha da dikkatli olmamız gerekiyor" dedi. 

Aşırı sıcakların ürün verim ve kalitesini de etkileyerek maliyet artışlarına neden olduğunu anlatan Bayraktar, açıklamasında şunlara  yer verdi:

"Aşırı sıcaklıklar sebebiyle Adana’da kavun, karpuz, domates ve biber başta olmak üzere sebzeler yandı. Aşırı sıcaklar Manisa’da üzüm bağlarında yanmalara neden oldu. Yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle daha fazla sulama yapıldı. Artan sulama ücretlerinin yanı sıra sulama sayısının da artması maliyetleri daha da artırdı. 

Adana’da sebze ve meyvelerde aşırı sıcaklıkların ürünlere verdiği zararlar tarım sigortaları kapsamı dışındadır. Önümüzdeki yıl, aşırı sıcakların verdiği zararın tüm ürünlerde TARSİM kapsamına alınması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Ancak bu yıl TARSİM teminatları arasında yer almayan ürünlerde yaşanan kayıplar devlet desteği ile telafi edilmelidir.”