Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten 'enflasyonla mücadele' mesajı: Tek haneye indireceğiz

Haber Merkezi
Mehmet Şimşek Gündem haberleri Ekonomi haberleri
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten 'enflasyonla mücadele' mesajı: Tek haneye indireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı bir canlı yayında Türkiye'nin ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, enflasyonla mücadele konusunda zor günlerin geride kaldığını vurgulayarak "Kalıcı refah artışı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı katıldığı bir canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Şimşek'in enflasyonla ilgili açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Enflasyonda ilk yılı geçiş yılı olarak kabul ettik. Bizde finansal istikrarı önceliklendirdik. Çünkü kırılganlıklarımız vardı. Onları giderdik. Kırılganlıkları yönetmeniz lazımdı. Bakın politika yaparken, çerçeve çizerken, her zaman en kritiğinden başlarsınız diğerlerini zamana yararsınız. Koşullar önce enflasyonu yükseltecek nitelikte. Daha sonra biz indirebilecek para politikası gecikmeyle geliyor.

Biz KKM riskini yönettik, kur riskini yönettik, bütçe açığını kontrol altına aldık. Bunları yapmasaydık, enflasyon çok farklı düzeyde olabilirdi. Şimdi üç teknik birimimiz oturuyor diyorlar ki, kur, petrol fiyatları vs. şöyle şöyle olursa modelleri var tahmin ediyorlar. Biz de programımızda bunun ortalamasını aldık.

Herhangi bir müdahalemiz olmadı. Petrol fiyatlarını tuttursak, bir takım önemli varsayımlarımız var. Gerçek dünya çok kompleks ve karmaşık. Modelleme ile tahminler yapıyorsunuz ve çok büyük tahminler içeriyor. En zor dönemi geride bıraktık.

"ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİRECEĞİZ"

Türkiye'nin şu an en büyük problemi geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulmasıdır. Kalıcı refah artışı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz. AK Parti daha önce bunu başardı. 90'lı yıllarda ortalama enflasyon 70'lerin üzerinde. Kolay değildi. Ama biz 2003 sonrasında enflasyonu tek haneye düşürdük ve orada tuttuk. Hain darbe girişime kadar. 2025'in ikinci yarısında rahatlama çok belirgin bir şekilde hissedilecek. Fiyatlardaki artış hızı zaten yavaşladı."