Hava sıcaklığının kurbana etkisi, dikkat bakteri tehlikesi

Sağlık Yaşam Haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER
Hava sıcaklığının kurbana etkisi, dikkat bakteri tehlikesi

İbadetlerini yerine getiren vatandaşlar kurbanlarını kesti. Şimdi kavurma zamanı. Ancak uzmanlar, Kurban Bayramı sıcak günlere denk geldiği için etlerin 24 saat bekletilmesi uyarısı yaptı. Aksi halde etlerde oluşan bakteriler ciddi hastalıklara yol açabilir.

Kurban Bayramı bu sene aşırı sıcaklara denk geldi. Uzmanlar da sıcak havada bakterilerin daha çok arttığını belirterek etlerin acilen soğuk bir alana konulmasını ve 24 saat bekletilmesini tavsiye ediyor. Çünkü ete bulaşan mikroorganizmalar hastalık yapabiliyor. Kesimden sonra etin buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini belirten Gıda Mühendisi Selen Akbulut, etin -18 derecede saklanması ve çözündürme işleminin de +4 derecede yapılması gerektiğine dikkat çekti.

ÖLÜM SERTLİĞİ

"Kurban etlerinin kesimi, tekniğine uygun gerçekleştirildikten sonra olabilen en hızlı şekilde sıcaklığının düşürülmesi esas konulardan birisidir” diyen Akbulut, “Kesimden sonra et henüz kasların kasılı kalması durumu dediğimiz ölüm sertliği safhasında olacaktır. Bu sürecin tamamlanması için, buzdolabı sıcaklığında büyükbaş hayvan etlerinin en az 15-36 saat, küçükbaş hayvan etlerinin en az 12-24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu süreç etin olgunlaşması, kaslardaki sertliğin yumuşaması, tat ve dokusal özelliklerinin gelişmesi gibi olumlu etkilere sahiptir. Özellikle kesimden hemen sonra tüketilen et ve et ürünleri duyusal anlamda zaten lezzetsiz olarak algılanırken ayrıca hazımsızlık gibi sorunlar oluşturabileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.

Hava sıcaklığının kurbana etkisi, dikkat bakteri tehlikesi - Resim : 1
Kesimden sonraki 24 saatte etlerde ölüm sertliği yaşanabilir.

SOĞUK ZİNCİRE DİKKAT

Çözündürme işleminin soğuk zincir kırılmadan gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Akbulut, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çözündürülmek istenen et ve et ürünleri buzdolabı sıcaklığında +4 derecede çözündürme işlemine tabi tutulmalı. Ürünün üzerine sıcak su dökmek, oda sıcaklığında ya da açık alanda uzun süre bekleterek çözündürmek gibi uygulamaların et ürünlerinde mikrobiyal gelişimi arttıracağı unutulmamalı. Çözündürme yapılan bir ürünün tekrar dondurulmaması gerekliliği de gıda güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken en hassas konulardan biri."

KİRLENMİŞ ETİ YIKAMAYIN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yüzeyi kirlenmiş eti yıkamak yerine, kirlenmiş kısmın kesilmesinin, bakteriyel bulaşma olmaması açısından önemli olduğunu ifade ediyor. Etin haşlanarak ve yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmesi gerektiğini dile getiren Yiğit, pişirilirken kuyruk yağı veya tereyağı gibi yağların eklenmemesi gerektiğini söyledi.

Hava sıcaklığının kurbana etkisi, dikkat bakteri tehlikesi - Resim : 2
Uzmanlar, etlerin soğuk zincirde kalmaları gerektiğini belirtiyor.

Bayramların şerbetli tatlı tüketiminin de yüksek olduğu dönemler olduğunu hatırlatan Yiğit, kilo kontrolü ve sağlık için şerbetli tatlıları porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmenin veya sütlü tatlı tercih etmenin çok daha etkili bir seçenek olduğunu vurguladı.

SAĞLIKLI BESLENME PLANI

Yiğit, Bayramda sağlıklı beslenmek ve mide rahatsızlıklarından korunmak için örnek bir beslenme planı da paylaştı:

“Sabahları güne, 1-2 bardak su ve 2-3 adet kuru kayısı veya kuru incir ile başlayabilirsiniz. Kahvaltıda şekersiz açık çay, 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir, 5 adet tuzsuz zeytin ya da 2 bütün ceviz, domates, salatalık, maydanoz, dereotu ve yeşillikler ile 1-2 dilim tam buğday  veya siyez ekmeği tercih etmeniz sağlıklı olacaktır. Öğle yemeğinde, 1-2 kepçe sebze çorbası, ızgara, fırında ya da haşlanmış 90-120 gr. et, tavuk veya balık ile limonlu mevsim salatası tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise, 1-2 kepçe unsuz çorba, 1 porsiyon az yağlı sebze yemeği, 1 küçük kase kaymaksız yoğurt ve bol söğüş salata yiyebilirsiniz. Ara öğün olarak da yarım porsiyon sütlü tatlı ya da 1 orta boy meyve tercih edebilirsiniz.”

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel