Hatay'da telef olmuş vaziyette görenler şaşkına döndü!

Gündem haberleri Viral videolar

Dün yağışlarla birlikte sular altında kalan Hatay'da deniz seviyesinin yükselmesi ile, kıyıya telef olmuş Akdeniz foku vurdu. Görenler de şaşkına döndü.

Deniz seviyesinin yükseldiği Hatay’ın Dörtyol ilçesinde kıyıya telef olmuş Akdeniz foku vurdu.
Dörtyol ilçesinde etkili olan fırtınayla birlikte su seviyesi yükselmiş ve deniz taşmıştı.

Bölgede vatandaşlar, kıyıda telef olmuş Akdeniz fokunu fark etti. Nesli tükenme tehlikesi altındaki Akdeniz Fokunu gören vatandaşlar bu anları cep telefonuyla kayıt altına aldı.

AKDENİZ FOKU HAKKINDA

Akdeniz foku (Monachus monachus), Akdeniz bölgesine özgü olan ve tehlikedeki türler arasında yer alan bir fok türüdür. İşte Akdeniz foku hakkında bazı temel bilgiler:

Yetişkin Akdeniz fokları genellikle 2.4 metreye kadar uzayabilir ve 300 kg'a kadar ağırlığa sahip olabilir. Koyu renkli, düz ve parlak bir posta sahiptirler.

Akdeniz fokları, Akdeniz ve Ege Denizi gibi sıcak denizlerde yaşarlar. Kıyı bölgelerinde, adalarda ve kayalık kıyı bölgelerinde bulunan mağaralarda yaşarlar.

Akdeniz fokları, balıklar, ahtapotlar ve diğer sucul organizmalarla beslenirler. Genellikle tek başlarına avlanırlar.

Üreme mevsimi genellikle yaz aylarında gerçekleşir. Dişiler genellikle kumsalda veya mağara içlerinde doğum yaparlar ve yavrularını burada büyütürler. Yavrular genellikle doğduktan sonra birkaç hafta içinde denize alışırlar.

Akdeniz fokları, özellikle insan faaliyetleri nedeniyle bir dizi tehditle karşı karşıyadır. Ağlar ve diğer balıkçılık araçlarına takılabilecekleri için avcılıkla karşı karşıyadırlar. Deniz kirliliği, kıyı geliştirmesi ve turizm de habitat kaybına neden olabilir.

Akdeniz fokları, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından "tehlikedeki" olarak listelenmiştir. Birçok ülke ve bölgede, koruma ve rehabilitasyon projeleri yürütülerek popülasyonlarının korunması için çaba sarf edilmektedir.

Akdeniz foklarının korunması için çeşitli projeler ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Avcılığın kontrol edilmesi, deniz kirliliğinin azaltılması ve koruma alanlarının oluşturulması gibi önlemler alınmaktadır.

Akdeniz foku popülasyonları, insan etkileşimi ve çevresel tehditler nedeniyle ciddi şekilde azalmıştır. Bu nedenle, bu türlerin korunması için ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli çabalar devam etmektedir.

 

Kaynak: Haber Global TV